Pošlji razglednico - X

Vaše ime:
Vaš elektronski naslov:
Ime naslovnika:
Elektronski naslov naslovnika:
Vaše sporočilo:

Sakralne znamenitosti

Cerkev sv. Urbana

Cerkev  je prvič omenjena 1526, v sedanjo obliko pa so jo prezidali leta 1765. Na levi strani ladje je na steni vzidana marmorna plošča z vsemi najvažnejšimi letnicami cerkve in župnije.

Več...

Cerkev sv. Jožefa

Osrednji kulturnozgodovinski spomenik na Vojskem je župnijska cerkev svetega Jožefa iz leta 1669, ki je bila dolgo časa podružnica Spodnje Idrije. Šele leta 1750 je vas dobila duhovnika, leta 1807 pa je postala samostojna župnija.

Več...

Župnijska cerkev Device Marije Vnebovzete

Legendarno izročilo pripoveduje o čudežnem prikazovanju Marijine slike na Skalci nad Idrijco, kjer so potem postavili prvotno kapelo. Prve omembe cerkvice so zabeležene v 12. stoletju, letnica 1156 pa se zdi najbolj verjetna. Današnja župnijska cerkev Marije Device Vnebovzete, po domače ...

Več...

Cerkev sv. Jošta

Cerkev svetega Jošta je osrednji kulturnozgodovinski spomenik v Črnem Vrhu nad Idrijo. Stavbo so skozi stoletja veliko prezidavali, zato je ohranjala prvine raznih slogov.

Več...

Župnijska cerkev sv. Jožefa

Prvotno župnijsko cerkev sv. Barbare na glavnem trgu so ob koncu 2. svetovne vojne poškodovali med bombardiranjem. Leta 1951 pa so jo po ukazu takratnih mestnih oblasti porušili.

Več...

Cerkev Žalostna Mati Božja

Cerkev je bila zgrajena pred 2. svetovno vojno.

Več...

Cerkev sv. Florijana

V Idrijskih Krnicah se je kot zavetnik udomačil sveti Florijan (4. maj), zato so krajani že pred leti preuredili nekdanje italijansko vojaško skladišče v svetnikovo kapelo. 

Več...

Cerkev Marije Magdalene

Cerkev stoji na mestu prvotno postavljene manjše cerkvice iz 14. ali 15. stoletja, ki je bila prva cerkev na območju rudarskega mesta Idrija.

Več...

Župnijska cerkev svetega Urha

S cerkvijo so povezane štiri nad 200 let stare kapelice, pri katerih se ob procesiji svetega Rešnjega telesa bere odlomke iz del štirih evangelistov.

Več...

Cerkev svetega Jakoba

Vaški patron je sveti Jakob (25. julij), zato Ledinci vsako leto slovesno praznujejo Jakobovo nedeljo. Cerkev svetega Jakoba se omenja že leta 1540, v današnji obliki pa so jo pozidali leta 1666. Dragoceno oltarno podobo svetnika je leta 1877 naslikal veliki slovenski slikar Janez Šubic.

Več...

Partizansko grobišče Vojščica

Grobišče je izvirno oblikovano kot trajen zgodovinski pomnik. Širše območje Vojskega ohranja številne pomnike iz časa druge svetovne vojne, ko je bilo tu močno oporišče narodnoosvobodilnega boja.

Več...

Cerkev sv. Trojice

Sveta Trojica, najstarejša idrijska cerkev, stoji na mestu, kjer naj bi po izročilu legendarni »škafar« leta 1490 prvič opazil samorodno živo srebro.

Več...

Galerija in kripta pod Mestnim trgom

Kripta je edina ostalina cerkve sv. Barbare, ki je nekdaj stala nad njo. S svojimi prispevki so jo pomagali graditi predvsem idrijski rudarji, da bi njihova zavetnica, po kateri so svetišče poimenovali, bdela nad njihovo varnostjo v jami in vrnitvijo na površje.

Več...

Cerkev svetega Antona s Kalvarijo

Na Rožnem hribu nad Idrijo se kot premišljena urbanistična dominanta mesta dviga cerkev svetega Antona Padovanskega, ki jo dopolnjuje imenitna scenska zasnova Kalvarije na vzpetini nad cerkvijo. Svetišče in Kalvarija sta idealno usklajeni z narav­no konfiguracijo terena in nudita široke ...

Več...

Kontakt

TIC Idrija, Mestni trg 2

tel: +386 (0)5 37 43 916
e-mail: tic@visit-idrija.si

delovni čas

NE PREZRITE

Zgodba o Idriji - spoznajte očarljivo mesto UNESCO-ve dediščine

        Zgodba o živosrebrnem studencu sredi gozdovUNESCOVO ...

Več...

Turistična agencija VisitIdrija

Pod okriljem Centra za idrijsko dediščino deluje tudi turistična ...

Več...

NED
PON
TOR
15 / 29 °C
15 / 29 °C
18 / 28 °C

Facebook

PRIJAVA NA E-NOVIČKE

Če vas zanima kaj se v Idriji dogaja, se prijavite na naše novičke.


GeoparkObčina Idrija Geopark