Pošlji razglednico - X

Vaše ime:
Vaš elektronski naslov:
Ime naslovnika:
Elektronski naslov naslovnika:
Vaše sporočilo:

UNESCO 2012

Nominacija »Dediščina živega srebra. Almadén in Idrija« (Španija, Slovenija) je uspela. Na zasedanju UNESCO Odbora za svetovno dediščino v St. Peterburgu je bila 30. 6. 2012 sprejeta odločitev, da se predlagana dediščina vpiše na seznam dediščine vsega človeštva. Ocenjeno je bilo, da nominirano območje  izpolnjuje pogoj izjemne univerzalne vrednosti oz. celovitosti in avtentičnosti.

Industrijska dediščina dveh svetovno znanih rudnikov živega srebra – Almadén v Španiji in Idrija v Sloveniji, je na prestižni seznam dediščine človeštva vpisana zato, ker sta to dva največja rudnika za pridobivanje te izjemne in edine tekoče kovine, ker sta bila zgodovinsko povezana, ker sta ohranila raznoliko in edinstveno dediščino v zvezi s pridobivanjem živega srebra in skupaj predstavljata različne vidike »kulture živega srebra« tako v tehniškem in gospodarskem kot tudi v splošno kulturnem, urbanem, socialnem in ekološkem smislu. V novem veku sta pomembno sooblikovala svetovno zgodovino. V teh dveh rudnikih pridobljeno živo srebro se je v južnoameriških rudnikih srebra in zlata v procesu amalgamacije uporabljalo za pridobivanje teh žlahtnih kovin, ki so se kot bogastvo vračale v Evropo in omogočale razvoj gospodarstva, znanosti, umetnosti.

Na Seznam vpisana dediščina v Idriji zajema dediščino rudnika in rudarjenja v najširšem pomenu te besede: rudišče, rove, jaške, industrijske stavbe, profano in sakralno arhitekturo. Na prvem mestu velja izpostaviti Antonijev rov – v muzej urejeno idrijsko podzemlje, grad Gewerkenegg v katerem domuje najboljši evropski muzej industrijske in tehniške dediščine, jašek Frančiške z obnovljenimi rudniškimi stroji in napravami, kamšt, topilnico, klavže, rudniško žitno skladišče in rudniško gledališče, idrijsko rudarsko hišo, staro mestno jedro …


Vabljeni na izlet v Idrijo - doživite idrijsko UNESCO-vo dediščino! Več... 

 


Kontakt

TIC Idrija, Prelovčeva 5

tel: +386 (0)5 37 43 916
e-mail: tic@visit-idrija.si

delovni čas

PON
TOR
SRE
11 / 21 °C
13 / 21 °C
14 / 23 °C

Facebook

PRIJAVA NA E-NOVIČKE

Če vas zanima kaj se v Idriji dogaja, se prijavite na naše novičke.


GeoparkObčina Idrija Geopark