Pošlji razglednico - X

Vaše ime:
Vaš elektronski naslov:
Ime naslovnika:
Elektronski naslov naslovnika:
Vaše sporočilo:

* V Geoparku Idrija se je uspešno zaključil Teden Evropskih geoparkov

Geopark Idrija je bil septembra lani sprejet v Evropsko in Svetovno mrežo Geoparkov s čimer se je obvezal organizirati Teden Evropskih geoparkov. Ta poteka istočasno v vseh 59 članih mreže in je letos potekal že jubilejno deseto leto zapored. Center za idrijsko dediščino, v okviru katerega deluje projekt Geopark Idrija, je s pomočjo svojih partnerjev in sodelavcev pripravil zanimive dogodke, ki so pritegnili veliko obiskovalcev.

Teden Evropskih geoparkov se je začel 15. maja s pohodom po rakah za Vrtec Idrija. Udeležilo se ga je okrog 100 otrok skupaj s starši. Otroci so se ločeno v treh skupinah odpravili na rake, kjer so se vživeli v vlogo malih raziskovalcev in s pomočjo vodnikov geoparka, spoznavali tamkajšnje rastlinstvo in živalstvo.

V soboto, 17. maja so pohodniki, ki so se udeležili pohoda na Lajšt, preživeli zelo zanimivo dopoldne. Med pohodom so izvedeli ogromno poučnih podatkov o rastlinstvu, živalstvu in geologiji doline reke Idrijce. Geolog Bojan Režun je predstavil interpretacijsko točko Geoparka Idrija »Idrijca razkriva kamnine« na visečem mostu na Lajštu, ki prikazuje vse kamnine, ki se jih najde ob celotni dolžini reke Idrijce.

V sredo, 21. maja je, v sodelovanju Geološkim zavodom Slovenije, Rudnikom živega srebra Idrija in Turistično kulturnim društvom Kanomlja, potekala Otvoritev interpretacijske točke o idrijskem prelomu pri stari Osnovni šoli v Kanomlji. Otvoritev se je začela z uvodnim pozdravom Jake Kenka, svetovalca za geopark pri Centru za idrijsko dediščino, ki mu je sledil župan Občine Idrija Bojan Sever. Slednji je poudaril, kako pomemben je Idrijski prelom za samo Idrijo in širše območje ob prelomu, saj je ob njem nastalo slavno Idrijsko rudišče, katerega je več kot 500 let izkoriščal Rudnik živega srebra Idrija. Po uvodnih nagovorih je Martina Peljhan predstavila interpretacijsko točko, ki je svoje mesto našla pred kanomeljsko osnovno šolo. Točka obiskovalcu ponudi osnovne informacije o nekaterih geoloških dejstvih, povezanih z idrijskim prelomom. Sledilo je še vsebinsko izredno zanimivo in poučno predavanje dr. Miloša Bavca o Idrijskem prelomu. Po predavanju pa so si obiskovalci ogledali razstavo o idrijskem prelomu, ki jo je pripravil Rudnik živega srebra Idrija. Dogodka se je udeležila tudi skupina študentov geologije iz Zagreba, ki so bili ravno v tistem času na terenskih vajah v Idriji.

V soboto, 24. maja je bil v sodelovanju z lokalnima poznavalcema feldbana in 1. sv. vojne, Ivanom Rudolfom in Jernejem Rupnikom organiziran pohod po delu črnovrškega kraka poljske ozkotirne železnice – feldbanu. Voden pohod je bil namenjen predstavitvi udeležencem, kaj se je pred nekaj manj kot 100 leti dogajalo na tem območju Geoparka Idrija. Pohod se je začel s kratko predstavitvijo zgodovine Godoviča in zgodovinskih razlogov za gradnjo feldbana, z nadaljevanjem po trasi nekdanje železnice. Med pohodom sta Jernej Rupnik in Ivan Rudolf podala zanimive informacije glede samega poteka trase in načina gradnje. Po prečkanju obstoječega cestnega tunela Godovič, ki je bil prvotno grajen za normalnotirno železniško progo, ki bi povezovala Godovič in Črni Vrh, so se pohodniki odpravili proti nedokončanemu tunelu pri Šebalku, ki meri v dolžino 400 metrov. Udeleženci so se seznanili s staroavstrijskim načinom gradnje predorov, ki je lepo viden skozi celotno dolžino predora. Na koncu pohoda pa so najvztrajnejši odšli še na ogled muzeja 1. svetovne vojne v Črnem Vrhu.

V četrtek, 29. maja je bila v sodelovanju z društvom Idrija 2020 in Rudnikom živega srebra Idrija, organizirana prireditev Povej mi eno po rudarsko. Namen prireditve, ki se je dogajala v stavbi jaška Frančiške ob veličastni Kleyevi črpalki, je bilo predstaviti anekdote, šale, rudarske »lumparije«, pa tudi trpke zgodbe in pripovedi o surovih razmerah globoko pod površjem. Trije rudarji pa so na samem dogodku predstavili svoje zgodbe o knapovskih letih, delu in prostem času. Omenjena prireditev je bila sofinancirana s strani Slovenske nacionalne komisije za Unesco – Urada za Unesco.

Zadnjo soboto v maju, je društvo Idrija 2020 v Mladinskem centru Idrija organiziralo prvi uradni geocaching dogodek v najstarejšem slovenskem rudarskem mestu – Idriji. Prvi del dogodka je bil sestavljen iz predstavitve Geocachinga za novince in ogleda gradu Gewerkenegg s strokovnim vodenjem skozi prostore Mestnega muzeja Idrija za že izkušene geolovce. Po zaključku prvega dela je sledilo iskanje že postavljenih in novo postavljenih zakladov v Idriji ter okolici, ob koncu pa še druženje ob idrijskih žlikrofih.

V četrtek, 4. Junija se je z otvoritvijo razstave »Prodišča ob reki Idrijci – srečanje z geološko zgodovino« in predavanjem dr. Miha Jerška o kamnitem svetu ob reki Idrijci v prizivnici Antonijevega rova, zaključil Teden Evropskih geoparkov v Geoparku Idrija. Na dogodku,ki je bil organiziran v sodelovanju  Rudnika živega srebra Idrija, Centra za idrijsko dediščino – Geoparka Idrija, Prirodoslovnega muzeja Slovenije in Višje strokovne šole ŠC Srečka Kosovela Sežana so obiskovalc prisluhnili prijetnemu predavanju dr. Mihe Jerška. Dr. Jeršek je predstavil kako vodna sila in drugi vplivi ustvarjajo prodnike, zakaj se ob Idrijci dobi toliko raznovrstnih vrst prodnikov in kako se jih obdeluje. Glede geološke zgradbe območja Geoparka Idrija in kje vse se v njem najde najlepše prodnike pa je pripovedoval priznani idrijski geolog dr. Jože Čar. Na ogled je bila postavljena tudi razstava,  ki  prikazuje raznobarvne jaspise, rožence in nekatere kamnine, ki jih kot prodnike najdemo ob Idrijci, obdelali pa so jih študentje Višje strokovne šole ŠC Srečka Kosovela Sežana, ki obiskujejo študijski program Oblikovanja materialov – kamen.

Prvi Teden evropskih geoparkov v Geoparku Idrija je bil po obisku in odzivih obiskovalcev sodeč izjemno uspešen. Vsebine so bile udeležencem predstavljene na poljuden in razumljiv način, saj je glavni namen Tedna geoparkov, da se širi ozaveščenost in znanje javnosti o ohranjanju geološke in ostale naravne ter kulturne dediščine, ki jo najdemo na območju Geoparka Idrija. Drugi Teden evropskih geoparkov bo potekal prav tako maja, prihodnje leto.

Kontakt

TIC Idrija, Mestni trg 2

tel: +386 (0)5 37 43 916
e-mail: tic@visit-idrija.si

delovni čas

ČET
PET
SOB
17 / 31 °C
21 / 31 °C
20 / 32 °C

Facebook

PRIJAVA NA E-NOVIČKE

Če vas zanima kaj se v Idriji dogaja, se prijavite na naše novičke.


GeoparkObčina Idrija Geopark