Pošlji razglednico - X

Vaše ime:
Vaš elektronski naslov:
Ime naslovnika:
Elektronski naslov naslovnika:
Vaše sporočilo:

* Prenovljeni 33. festival idrijske čipke z vrsto novih dogodkov pozitivno sprejet

Od 20. do 22. junija je v Idriji potekal 33. festival idrijske čipke, ki ga je letos prvič organiziral Center za idrijsko dediščino. Festivalsko dogajanje je zaznamovala obilica dogodkov, ki so pritegnili obiskovalce od blizu in daleč. Letošnji festival je bil zasnovan z željo po spremembah, po novi, mladostni energiji. Kar se je izkazalo za odličen pristop, saj je Idrijo obiskalo veliko ljudi v preteklem vikendu. Festivala pa se je udeležila tudi predsednica vlade mag. Alenka Bratušek.


Petkova otvoritvena slovesnost je dokazala, da so Idrijčani lahko ponosni na mlade ustvarjalce, ki s svojim kakovostnim delom predstavljajo tisto najboljše, kar Idrija premore: ambiciozne in kreativne ljudi. Pianist Armin Ćoralić, violinist Erin Ćoralić ter Vokalna skupina Radost Godovič so skupaj z Vidom Valičem razgreli občinstvo. Žal je slabo vreme v petek organizatorjem onemogočilo izvedbo otvoritvene slovesnosti na prostem, na srečo pa vreme ni motilo izvedbe ostalih festivalskih dogodkov v soboto in nedeljo.


Raznolike in izjemno kakovostne in privlačne razstave so obiskovalce popeljale na pravo potovanje: od spominov na preteklost do pogleda v prihodnost. Razstave so oblikovali tako otroci kot že uveljavljeni razstavljavci, vsi pa so se izkazali z inovativnimi pristopi k prikazu klekljanih izdelkov. Nad razstavami so bili navdušeni tako mlajši kot starejši ljubitelji čipk, saj festival zagotavlja pregled celoletnega napredka, razvoja možnosti uporabe idrijske čipke. Vse več otrok, mladine in starejših ima v svoji garderobi vsaj kakšen modni kos oblačila/dodatkov z idrijsko čipko. Čeprav se je 33. festival idrijske čipke zaključil, so še vedno na ogled postavljene nekatere razstave čipk in izdelkov s čipkami. Pred kratkim je Center za idrijsko dediščino prevzel v upravljanje tudi Mednarodni center idrijske čipke, ki bo zaživel tržno znamko I & Idria lace in vodil aktivnosti v zvezi z geografsko označbo “Idrijska čipka. I & Idria Lace je ime blagovne znamke, pod katerim se bodo tržile samo kakovostno izdelane idrijske čipke, ki jih ustvarjajo klekljarice iz Dežele idrijske čipke.


Letošnje festivalsko dogajanje je bilo razpršeno po celotnem mestnem središču, kar je Idriji dalo pridih sproščenosti in odprtosti. Obiskovalce je pot vodila po živahnih mestnih ulicah in trgih, kjer so si lahko ogledali bogato sejemsko ponudbo. Mimoidoče je med pokušanjem lokalnih dobrot in kupovanjem pripomočkov za klekljanje prijazno pozdravljala nova maskota festivala »klekelj«, ki je vzbudila nemalo zanimanja in radovednih pogledov. V prihodnje organizator načrtuje, da se mu bodo pridružile še ostale načrtovane maskote: še en klekelj, bula in prepoznavni znak Centra za idrijsko dediščino - čipka srček.


Več pozornosti je bilo letos namenjeno delavnicam in prireditvam za družine, kar je naletelo na izjemno dober odziv obiskovalcev. Ena od letošnjih novosti so bili kulinarični dogodki za otroke in odrasle, pod vodstvom Teje in Janija ter Tomaža Škvarč Lisjaka. Delavnici sta bili izjemno lepo sprejeti, tu se je kar trlo mladih kulinaričnih nadebudnežev. Tako smo čipko letos prvič na festivalu ponesli tudi v svet kulinarike.


Organizacija 1. Rekreativnega teka za »zlat klikl« je bila še ena dobro sprejeta novost letošnjega Festivala idrijske čipke. Center za idrijsko dediščino in Klub idrijskih študentov sta letos združila moči pri pripravi novega športnega dogodka v sklopu festivala. Vseh tekmovalcev je bilo skupaj devetnajst. V prihodnjem letu pričakujemo, da se bo za sodelovanje na dogodku opogumilo še več tekmovalcev.


Sobotni večer je popestrila modna revija mladih oblikovalcev, kjer so poleg odraslih manekenk nastopali tudi simpatični otroški manekeni, ki so poželi velik aplavz za samozavesten nastop. Čipka vse bolj postaja tudi modni trend mladih. Modni dogodek v izvedbi modne agencije Vulcano Models je s svojim nastopom popestril mladi idrijski talent Žiga Lakner.Tradicionalno nedeljsko državno tekmovanje v klekljanju je letos potekalo v novem, dopoldanskem terminu, kar se je izkazalo za dobro potezo, saj so tekmovalci na Ahacijevem trgu zaradi ustreznejših pogojev lažje dokazovali svoje spretnosti.


Večerne zabave so v središče Idrije ponovno privabile veliko množico ljudi, ki so lahko uživali v dobri glasbi Nine Pušlar, Tonyja Cetinskega, DJ Yocota ter skupine Malibu.


Organizator festivala je tokrat prvič priredil tudi dobrodelno dražbo s čipko, na kateri se je zbiralo sredstva za otroke/učence Čipkarske šole Idrija. Ker je ostalo za prodajo še nekaj izdelkov bo v juliju organizirana tudi spletna dražba na spletni strani www.festivalidrijskecipke.si.


Organizator bo v naslednjem letu zopet pripravil zanimiv program festivala in odpravil letošnje morebitne pomanjkljivosti pri izvedbi te največje občinske prireditve. Ekipa Centra za idrijsko dediščino, ki se je letos trudila za obiskovalce: Sanja Marija Pellis, direktorica Centra za idrijsko dediščino in direktorica festivala;  Tadeja Bezeljak, idejni koncept programa in vodja promocijskih aktivnosti; glavni koordinatorki festivala Branka M. Peternel in Nina Erjavec ter pomočniki Klavdija Hvala, Jaka Kenk in Aleksandra Kuštrin. Osebje na TIC Idrija pa je poskrbelo za informiranje obiskovalcev, ki so v festivalskih dneh obiskali "čipkasto" Idrijo.

Zahvala gre vsem soorganizatorjem, sponzorjem, brez katerih ne bi mogli izpeljati kakovostnega programa, nastopajočim, ki so s pozitivno energijo ponovno obudili Idrijo ter vsem tistim, ki so s svojim delom in idejami prispevali k organizaciji Festivala. Posebna zahvala gre klekljaricam, katerih izdelki so pravzaprav osrednja misel vseh dosedanjih in prihodnjih Festivalov idrijske čipke. Največja prireditev v občini Idrija je že vrsto let pod generalnim pokroviteljstvom koncerna KOLEKTOR in družbe FMR, kar dokazuje naklonjenost idrijskega gospodarstva dolgoletni tradiciji izdelovanja idrijskih čipk. 


Se vidimo na 34. festivalu idrijske čipke!


Tadeja Bezeljak, Center za idrijsko dediščino

Kontakt

TIC Idrija, Mestni trg 2

tel: +386 (0)5 37 43 916
e-mail: tic@visit-idrija.si

delovni čas

TOR
SRE
ČET
16 / 35 °C
17 / 31 °C
18 / 32 °C

Facebook

PRIJAVA NA E-NOVIČKE

Če vas zanima kaj se v Idriji dogaja, se prijavite na naše novičke.


GeoparkObčina Idrija Geopark