Pošlji razglednico - X

Vaše ime:
Vaš elektronski naslov:
Ime naslovnika:
Elektronski naslov naslovnika:
Vaše sporočilo:

* Predlog Odloka o razglasitvi klekljanja čipk za živo mojstrovino državnega pomena

O klekljanju čipk v Idriji priča najstarejši najdeni arhivski vir iz leta 1696. Tekom stoletij se je idrijska čipka oblikovno in tehnološko razvijala, se prilagajala zahtevam trga ter se v mednarodnem prostoru uveljavila kot prepoznavna vrsta čipk. Klekljanje idrijske čipke je kot posebna enota vpisano v slovenski Register žive dediščine od leta 2013. Pobudo je dal Mestni muzej Idrija, ki kot pristojna ustanova zbira, hrani, raziskuje in predstavlja bogato dediščino klekljanja idrijske čipke. Kot glavni nosilec je vpisana Čipkarska šola Idrija, ki kontinuirano skrbi za njeno ohranjanje, prenos in razvijanje znanja klekljanja; v letu 2014 pa sta se kot nosilca pridružila Društvo klekljaric idrijske čipke in Društvo klekljaric Črni Vrh - Godovič.

Ministrstvo za kulturo je na predlog Koordinatorja varstva žive dediščine – Slovenskega etnografskega muzeja pripravilo predlog Odloka o razglasitvi klekljanja čipk za živo mojstrovino državnega pomena.  
Z razglasitvijo enote žive dediščine za živo mojstrovino se poveča zavedanje o njenem pomenu na lokalni, regionalni in nacionalni ravni, poveča se njena prepoznavnost in javna dostopnost ter spodbudi njeno ohranjanje.

Rok za posredovanje pripomb je 25. januar 2016 preko portala e-demokracija oziroma na elektronski naslov: gp.mk@gov.si 

Vabimo vas na javno obravnavo predloga, ki bo v Slovenskem etnografskem muzeju v Ljubljani, 28. januarja 2016 ob 16. uri.

Predlog Odloka 

Klekljarice, foto: Božo Uršič

Kontakt

TIC Idrija, Mestni trg 2

tel: +386 (0)5 37 43 916
e-mail: tic@visit-idrija.si

delovni čas

ČET
PET
SOB
17 / 31 °C
21 / 31 °C
20 / 32 °C

Facebook

PRIJAVA NA E-NOVIČKE

Če vas zanima kaj se v Idriji dogaja, se prijavite na naše novičke.


GeoparkObčina Idrija Geopark