Pošlji razglednico - X

Vaše ime:
Vaš elektronski naslov:
Ime naslovnika:
Elektronski naslov naslovnika:
Vaše sporočilo:

* Postni prt COLLECTIVE HEART bo prekrival glavni oltar v katedrali Sv. Štefana na Dunaju

Eva Petrič:  COLLECTIVE HEART

Kustos: Prof. Joachim  Lothar  Gartner, Dunaj

Vabljeni na predstavitev postnega prta 2016 COLLECTIVE HEART v katedrali Sv. Štefana na Dunaju, v torek, 9. februarja 2016 ob 20:00 uri. COLLECTIVE HEART bo prekrival glavni oltar 40 dni, do 27. marca 2016.

Vodstvo katedrale Sv. Štefana je izdelavo letošnjega postnega prta prvič v zgodovini te katedrale zaupalo slovenski umetnici – Evi Petrič, multimedijski ustvarjalki, ki deluje med Ljubljano, Dunajem in New Yorkom. Njeno umetniško intervenco, 55 kvadratnih metrov obsegajoč tekstilni asemblaž Collective Heart sestavlja prek tisoč recikliranih, na boljšjih trgih po vsem svetu najdenih in podarjenih čipk. Glavno aorto je umetnica v tem Kolektivnem srcu poudarila s kosi idrijskih čipk. Dobila jih je od svojcev preminule 80-letne babice, ki je s klekljanjem preživljala družino s petimi otroki, na stara leta pa njeni prsti zaradi artritisa niso imeli dovolj moči za trdno zategovanje zank - zato naročniki njenih čipk niso več odkupovali. 

Umetnica upa, do bo prav preko podarjenih kosov čipk, vgrajenih v instalacijo, ta asemblaž in tudi asemblaži, ki jih pripravlja za instalacijo pod stropom katedrale od 3. maja dalje, izpostavil povezanost med ljudmi in generacijami, »ki je trdnejša, kot se zavedamo,« poudarja Eva Petrič. S trans-generacijsko sestavo svojih asemblažev, ki učinkujejo močno arhetipno, namerava poudariti slovenski pečat v tej znameniti katedrali. V asemblažih čipk je močno izražena tudi tradicija Slovenije, ki pa jo umetnica s prenosom v sodobno umetniško instalacijo globalizira in jo postavlja v univerzalne okvire. 


Kontakt

TIC Idrija, Mestni trg 2

tel: +386 (0)5 37 43 916
e-mail: tic@visit-idrija.si

delovni čas

NED
PON
TOR
15 / 29 °C
15 / 29 °C
18 / 28 °C

Facebook

PRIJAVA NA E-NOVIČKE

Če vas zanima kaj se v Idriji dogaja, se prijavite na naše novičke.


GeoparkObčina Idrija Geopark