Pošlji razglednico - X

Vaše ime:
Vaš elektronski naslov:
Ime naslovnika:
Elektronski naslov naslovnika:
Vaše sporočilo:

* Podpis Zelene politike slovenskega turizma v Idriji

V Idriji in Spodnji Idriji je v soboto, 9. aprila, potekal EKO dan, ki ga že tradicionalno organizira Krajevna skupnost Mesto Idrija skupaj s številnimi soorganizatorji. Njegov osrednji namen je ozavestiti zlasti najmlajše o pomenu odgovornega ravnanja z odpadki ter s tem trajnostnega razvoja in odnosa do okolja.

Zaradi slabega vremena so morali organizatorji dogajanja EKO dneva preseliti z Mestnega trga pred in v idrijsko osnovno šolo. 

Eden osrednjih bolj uradnih dogodkov EKO dneva je bil podpis Zelene politike slovenskega turizma. Za uspešno vključitev destinacije Idrija v projekt zelene sheme slovenskega turizma in pridobitev znaka Slovenian Green Destination je idrijski župan podpisal listino, ki je glavni pristopni dokument v zeleno politiko slovenskega turizma. S podpisom se Idrija kot destinacija zavezuje k spoštovanju 10 trajnostnih načel, s katerimi si bo skupaj s ponudniki prizadevala za stalen trajnostni razvoj.

                     

Dogajanje letošnjega EKO dneva v Idriji je vključevalo nastope otrok iz vrtca in osnovne šole, udeležbo na čistilni akciji, različne eksperimente, predstavitve dejavnosti idrijskih gasilcev, tabornikov in planincev, Geoparka Idrija, gorske reševalne službe ter Komunale Idrija, na sporedu so bila tudi tekmovanja v eko vožnji, ena večjih letošnjih novosti pa je bil bolšji sejem oziroma blagovna menjava različnih predmetov.

Tako kot se je v četrtek pred spodnjeidrijsko osnovno šolo in včeraj pred idrijsko gimnazijo, se je danes tudi na EKO dnevu v Idriji, na parkirišču avtobusne postaje, predstavljal E-transformer - multimedijsko vozilo, opremljeno s strešno fotovoltaično elektrarno, ki zadošča vsem porabnikom električne energije v vozilu. V notranjosti vozila je predstavljen celoten proces zbiranja in ravnanja z E-odpadki in odpadnimi baterijami, njihovo sestavo ter vplivi tovrstnih odpadkov na okolje in zdravje ljudi. V sklopu predstavitve je še danes potekala tudi akcija prevzema odsluženih električnih aparatov.

EKO dan z ustvarjalnimi delavnicami in sodelovanjem v vseslovenski humanitarni akciji zbiranja starih mobilnih telefonov in polnilcev je potekal tudi na spodnjeidrijski osnovni šoli, bogat program aktivnosti v okviru EKO dneva pa so minule dni pripravili tudi na osnovni šoli Črni Vrh.vir: Radio Primorski val

Kontakt

TIC Idrija, Mestni trg 2

tel: +386 (0)5 37 43 916
e-mail: tic@visit-idrija.si

delovni čas

TOR
SRE
ČET
16 / 35 °C
17 / 31 °C
18 / 32 °C

Facebook

PRIJAVA NA E-NOVIČKE

Če vas zanima kaj se v Idriji dogaja, se prijavite na naše novičke.


GeoparkObčina Idrija Geopark