Pošlji razglednico - X

Vaše ime:
Vaš elektronski naslov:
Ime naslovnika:
Elektronski naslov naslovnika:
Vaše sporočilo:

* Predstavitev Idrije na 17. svetovnem čipkarskem kongresu OIDFA v Ljubljani

                        Idrija se bo predstavila na 17. svetovnem čipkarskem kongresu OIDFA v Ljubljani


Med 24. in 26. junijem 2016 bo na Gospodarskem razstavišču v Ljubljani potekal 17. svetovni kongres organizacije OIDFA, ki v svojih vrstah združuje poznavalce in ljubitelje čipk iz 37 držav, tudi Slovenije.

Idrija je v organizacijo kongresa vključena od samega začetka, od prve ideje in kasneje pobude leta 2010 do dela v Organizacijskem odboru kongresa 2016, zelo aktivno in opazno pa se bo predstavila tudi na samem kongresu.

Zajeten delež bo Idrija prispevala v kongresno mapo klekljarskih vzorcev in zbornik predavanj. V okviru kongresnih predavanj bo med 23 referati, namenjenih predstavitvi čipk in čipkarstva na Slovenskem, kar 8 prispevkov govorilo o čipkarstvu na Idrijskem. Vsi so rezultat dela domačih, idrijskih avtorjev:

-  Marija Trpin Mlinar, Pogledi na čipkarstvo kot gospodarsko dejavnost v 18. in 19. stoletju na primeru Idrije
-  Mira Hodnik, Zgodovina čipkarske šole v Idriji
-  Metka Fortuna, Čipkarska šola Idrija – prerez izobraževanja in drugih področij delovanja
-  mag. Mirjam Gnezda Bogataj, Festival idrijske čipke
-  Sonja Mlakar, Lik klekljarice skozi čas
-  Tina Koder Grajzar, Iz narave v čipko
-  Vera Sešlar Založnik, Marija Jenko, Andra Marinko, Sodobna idrijska klekljana čipka
-  Maja Svetlik, Idrijska čipka v sodobnih modnih kreacijahTEČAJI KLEKLJANJA

V času pred kongresom (20.–23. junij 2016) bo Čipkarska šola Idrija za prijavljene udeležence organizirala tečaje klekljanja z naslednjimi vsebinami:
Idrijski ris (učiteljica Aleksandra Pelhan); Široki ris (učiteljica Meta Gregorač); Risanje vzorcev za idrijsko čipko (učiteljica Maja Svetlik) v Idriji in
Idrijska čipka s cvetličnim motivom (učiteljica Stana Frelih) v Cerknem.
Vabimo vas na kongres in spremljevalne dogodke.

Na Gospodarskem razstavišču v Ljubljani na posebnem nekomercialnem razstavnem prostoru s številnimi sodelavci pripravljamo predstavitev Idrije – slovenske prestolnice čipke.Za ta namen sklekljano čipkasto inštalacijo Golobica na valovih alfa  bomo skupaj s priznano multimedijsko umetnico Evo Petrič javnosti predstavili na kongresnem prizorišču v soboto, 25. 6. ob 11. uri.

Kongresa se lahko udeležite kot dnevni obiskovalec z nakupom dnevne vstopnice, ki bodo na voljo vsak dan v času kongresa na GR ali jih naročite na info@oidfaljubljana.si. Dnevna vstopnica (20 €) omogoča dostop do vseh razstav in stojnic, z registracijo na kongresu prek spletne strani https://oidfaljubljana.si  pa se lahko udeležite tudi strokovnih predavanjih in prejmete kongresno gradivo.


Obogatitev kongresa predstavlja Čipkasti modni  spektakel,  ki ga pripravlja Idrija v petek, 24. 6. ob 21. uri na Gospodarskem razstavišču v dvorani Kupola. Predstavilo se bo 14  priznanih slovenskih kreatorjev (Borut Šulin, Damiana Bitežnik Logar, Damiana Marinič Gerbec, Irma Vončina, Lidija Anzelm in Urška Guček Pagon, Maja Štamol Droljc, Marita Narobe, Mojca Celin, Petja Berginc, Stanka Blatnik Blagotinšek, Tanja Zorn Grželj, Tina Koder Grajzar, Tjaša Škapin in Urša Drofenik)  ki bodo v sodelovanju s Čipkarsko šolo Idrija, Društvom klekljaric idrijske čipke Idrija, Društvo klekljaric Črni Vrh-Godovič, Klekljarskim društvom Marjetica Cerkno ter pod pokroviteljstvom Občine Idrija  pripravili 28 večernih kreacij z ročno klekljano čipko. Poleg njih sodeluje še 14 študentk Naravoslovno tehnične fakultete iz Ljubljane, ki se bodo pod mentorstvom prof. Almire Sadar in prof. Marije Jenko predstavile s 14 kreacijami. Vstopnice za prireditev (cena 25,00 €) so na voljo na vseh prodajnih mestih v sistemu Eventim Si ter na www.eventim.si ter v TIC Idrija.Vsi smo vabljeni, da se v četrtek, 23. 6. ob 18.00 udeležimo velikega klekljarskega dogodka – uličnega klekljanja na Stritarjevi ulici v Ljubljani, kamor se je potrebno  prijaviti. Prijave se zbirajo do 31. 5. na info@oidfaljubljana.si ali v Idrijido 27. 5. na tic@visit-idrija.si ali tel. 05 37 43 916.VABLJENI NA RAZSTAVE NA IDRIJSKO-CERKLJANSKEM

V podporo in obogatitev kongresa bodo po Sloveniji postavljene številne razstave čipk, tudi na Idrijskem in Cerkljanskem. Res je, da bodo na ogled že v času Festivala idrijske čipke, nekatere od njih pa bodo imele svoja vrata odprta čez celo poletje in še dlje.

IDRIJA

Čipkarska šola Idrija
»Poglej, kaj znam!« 2016 Letna razstava čipk otrok in mladih Čipkarske šole Idrija(18. 6.–31. 8. 2016)
Sprehod skozi tehnike idrijske čipke. Razstava čipk učenk Čipkarske šole Idrija v programu za odrasle(18. 6.–3. 7. 2016)


Mestni muzej Idrija
Idrijska čipka, z nitjo pisana zgodovina. Stalna razstava
Dame in čipke. Prizori iz življenja meščanske Idrije. Razstava ob 140-letnici Čipkarske šole Idrija (18. 6.–31. 12. 2016)
Zgodovinske vezi. Razstava Čipkarske šole Luserna; Trentinsko–Zgornje Poadižje, Italija (18. 6.–31. 8. 2016)


Galerija sv. Barbare
Mojstrovine idrijske čipke iz Čipkarske šole Idrija. Razstava čipk učenk zaključnih letnikov Čipkarske šole Idrija (18. 6.–3. 7. 2016)
Galerija nad Mestno knjižnico in čitalnico
T´ršica, kak se tu zaklikle?... Dej, ti bam  kar  jest pakazala… Razstava Društva klekljaric idrijske čipke skupine iz Idrije, Dol, Ledin in likovnega društva Cinober Idrija (18. 6.–3. 7. 2016)


Center idrijske čipke
Filometrika. 1905. Klekljane čipke za posteljnino. Razstava Društva klekljaric idrijske čipke, skupina Spodnja Idrija (18. 6.–3. 7. 2016)
Dotik klekljev.Razstava Društva klekljaric idrijske čipke Idrija in študentk Katedre za oblikovanja tekstilij in oblačil Oddelka za tekstilstvo Naravoslovnotehniške fakultete Univerze v Ljubljani


Mestna knjižnica in čitalnica
Čipkarstvo v filateliji, numizmatiki in še kje…Razstava Filatelističnega društva Idrija (18.–30. 6. 2016)


CERKNO

Cerkljanski muzej
Cerkljanski laufarji v klekljarskih podobah. Razstava Klekljarskega društva Marjetica Cerkno (16. 6.–31. 12. 2016)
Turistična ponudba Cerkljanske v klekljanih izdelkih (16. 6.–25. 9. 2016)
Klekljarica Milena Kalan se predstavi (16. 6.–25. 9. 2016)

Cerkev sv. Ane
Klekljani oltarni prti. Razstava izdelkov cerkljanskih klekljaric (23.–25. 6. 2016)ČRNI VRH NAD IDRIJO

Osnovna šola Črni Vrh nad Idrijo
Razstava Društva klekljaric Črni Vrh-Godovič (20. 6.–2.7.2016)ORGANIZIRANI IZLETI V IDRIJO IN CERKNO

Idrijo in Cerkno bodo udeleženci kongresa obiskali v dveh dnevnih ekskurzijah (23. in 25. junija) ter na veliki pokongresni ekskurziji 27. junija.

Vse o kongresnem dogajanju pa lahko preberete na spletni strani https://oidfaljubljana.siali sledite novicam na FB strani kongresa.Dodatne informacije o predstavitvi Idrije na kongresu OIDFA:
Metka Fortuna,metka@cipkarskasola.siM: 051 664 250

Kontakt

TIC Idrija, Mestni trg 2

tel: +386 (0)5 37 43 916
e-mail: tic@visit-idrija.si

delovni čas

NED
PON
TOR
16 / 31 °C
17 / 33 °C
17 / 35 °C

Facebook

PRIJAVA NA E-NOVIČKE

Če vas zanima kaj se v Idriji dogaja, se prijavite na naše novičke.


GeoparkObčina Idrija Geopark