Pošlji razglednico - X

Vaše ime:
Vaš elektronski naslov:
Ime naslovnika:
Elektronski naslov naslovnika:
Vaše sporočilo:

* Predstavitev Idrije na svetovnem čipkarskem kongresu OIDFA 2016 v Ljubljani


Med 24. in 26. junijem  je na Gospodarskem razstavišču v Ljubljani potekal 17. svetovni kongres Mednarodne organizacije za klekljano in šivano čipko OIDFA, ki združuje poznavalce in ljubitelje čipk iz 37 držav, tudi Slovenije. Pobudo za organizacijo dogodka v Sloveniji je dal idrijski župan Bojan Sever. V organizacijo dogajanja na kongresu je bila zato močno vpeta tudi Idrija.

Že v četrtek, 23. junija, se je na prostem na Stritarjevi ulici in na Prešernovem trgu odvijal mega klekljarski dogodek – množično klekljanje na prostem. Okoli 1000 klekljaric iz Slovenije in tujine je ob zvokih Godbenega društva Idrija prišlo na prizorišča v ljubljanskem mestnem središču in nato na prostem klekljalo nekaj ur. Dogodka so se udelležile številne klekljarice z občine Idrija.

Prvi dan kongresa, v petek 24. junija, je Idrija v dvorani Kupola na Gospodarskem razstavišču pripravila enega najodmevnejših dogodkov kongresa – Čipkasti modni spektakel. 14 priznanih in uveljavljenih slovenskih modnih oblikovalcev je predstavilo po dve večerni kreaciji z idrijsko čipko, ki je dokazala, da s svojo prefinjenostjo in unikatnostjo sodi v svet visoke mode.

S svojimi izjemnimi kreacijami so se predstavili:  Borut Šulin, Damiana Bitežnik Logar, Damiana Marinič Gerbec, Irma Vončina, Lidija Anzelm in Urška Guček Pagon, Maja Štamol Droljc, Marita Narobe, Mojca Celin, Petja Berginc, Stanka Blatnik Blagotinšek, Tanja Zorn Grželj, Tina Koder Grajzar, Tjaša Škapin in Urša Drofenik.

Na dogodku je sodelovalo tudi 14 študentk oddelka za oblikovanje tekstilij Naravoslovnotehniške fakultete v Ljubljani,  ki so ročno klekljano čipko vdele v mladostne kreacije za malo mlajšo populacijo. Njihovi mentorici sta bili prof. Almira Sadar in prof. Marija Jenko. Spremljevalni program so popestrile violinistka ter glasbeni gostji Eva Boto in Raiven. Čipke za izjemne modne stvaritve so sklekljale klekljarice iz Društva klekljaric idrijske čipke Idrija, Društva klekljaric Črni Vrh-Godovič, Klekljarskega društva Marjetica Cerkno, v sodelovanju s Čipkarsko šolo Idrija. Dogodek je bil sicer posvečen letošnji 140-letnici te znamenite idrijske izobraževalne ustanove.


Za Idrijo je bilo pomembno tudi sobotno dogajanje na kongresu OIDFA, na katerem se je obiskovalcem predstavilo čipkarstvo na Idrijskem, s čipkasto inštalacijo Bela golobica na valovih alfa. Inštalacija je nastala po zasnovi multimedijske ustvarjalke Eve Petrič. Vzorec za čipko je po podobah iz serije Secesijske sirene Eve Petrič izdelala Maja Svetlik iz Čipkarske šole Idrija. Izdelava Bele golobice je bila v rokah klekljaric iz Idrije in Cerkna, ki so v izdelavo inštalacije vložile več kot tisoč ur dela. Po predstavitvi na svetovnem kongresu bo Golobica na valovih alfa dobila domovanje v poročni dvorani na idrijskem gradu.

Glavno sporočilo inštalacije s svojo podobo golobice kot prinašalke sporočil in simbol ljubezni je sporočilo miru in medčloveških vezi, ki se kažejo v prepletenih nitih idrijske čipke. Te simbolično prikazujejo tudi čvrstost povezav med ljudmi. 

Zakaj golobica na valovih alfa? »Valovanje alfa je eno od valovanj v naših možganih (gre za električne impulze, ki vzdržujejo komunikacijo med celicami ), ki je značilno za stanje sproščenosti in meditativnosti. Merjenje možganskih aktivnosti je pokazalo, da med valovanjem alfa posameznik doživlja dotok sveže ustvarjalne energije, morebitni strahovi, skrbi in tesnobe se razblinijo, posameznik pa izkusi osvobajajoč občutek umirjenosti in dobrega počutja. Oblika valovanja spominja na zavoje v idrijski čipki. Valovanje ponazarja komunikacijo, saj zvok (govor je še vedno naše najbolj osnovno sredstvo komunikacije) prihaja do nas v obliki valov. Oblika valovanja alfa ponazarja tudi ovinke in zavoje cest, ki Idrijo povezujejo z ostalim svetom.«


Sicer je Idrija v kongresno mapo klekljarskih vzorcev in zbornik predavanj prispevala zajeten delež prispevkov. V okviru kongresnih predavanj je bilo med 23 referati, namenjenih predstavitvi čipk in čipkarstva v Sloveniji, kar 8 prispevkov o čipkarstvu na Idrijskem. 

Avtorji prispevkov:

-  Marija Trpin Mlinar,Pogledi na čipkarstvo kot gospodarsko dejavnost v 18. in 19. stoletju na primeru Idrije
-  Mira Hodnik,Zgodovina čipkarske šole v Idriji
-  Metka Fortuna,Čipkarska šola Idrija – prerez izobraževanja in drugih področij delovanja
-  mag. Mirjam Gnezda Bogataj,Festival idrijske čipke
-  Sonja Mlakar,Lik klekljarice skozi čas
-  Tina Koder Grajzar,Iz narave v čipko
-  Vera Sešlar Založnik, Marija Jenko, Andra Marinko,Sodobna idrijska klekljana čipka
-  Maja Svetlik,Idrijska čipka v sodobnih modnih kreacijah


V času pred kongresom (20.–23. junij) je Čipkarska šola Idrija za prijavljene udeležence organizirala tečaje klekljanja z naslednjimi vsebinami: 
-  Idrijski ris (učiteljica Aleksandra Pelhan);Široki ris (učiteljica Meta Gregorač); Risanje vzorcev za idrijsko čipko(učiteljica Maja Svetlik) v Idriji in 
- Idrijska čipka s cvetličnim motivom(učiteljica Stana Frelih) v Cerknem.


RAZSTAVE NA IDRIJSKEM in CERKLJANSKEM
V podporo in obogatitev kongresa so bile po Sloveniji postavljene številne razstave čipk, tudi na Idrijskem in Cerkljanskem. Na ogled so bile postavljene že v času Festivala idrijske čipke, nekatere od njih pa bodo imele svoja vrata odprta čez celo poletje in še dlje. Na Idrijskem in Cerkljanskem bodo na ogled naslednje razstave:

IDRIJA

Čipkarska šola Idrija:
»Poglej, kaj znam!« 2016 Letna razstava čipk otrok in mladih Čipkarske šole Idrija
(18. 6.–31. 8. 2016)

Sprehod skozi tehnike idrijske čipke. Razstava čipk učenk Čipkarske šole Idrija v programu za odrasle (18. 6.–3. 7. 2016)

Mestni muzej Idrija:
* Idrijska čipka, z nitjo pisana zgodovina. Stalna razstava.
* Dame in čipke. Prizori iz življenja meščanske Idrije. Razstava ob 140-letnici Čipkarske šole Idrija (18. 6.–31. 12. 2016)
* Zgodovinske vezi. Razstava Čipkarske šole Luserna; Trentinsko–Zgornje Poadižje, Italija (18. 6.–31. 8. 2016)

Galerija sv. Barbare:
* Mojstrovine idrijske čipke iz Čipkarske šole Idrija. Razstava čipk učenk zaključnih letnikov Čipkarske šole Idrija (18. 6.–3. 7. 2016)

Galerija nad Mestno knjižnico in čitalnico:
* T´ršica, kak se tu zaklikle?... Dej, ti bam  kar  jest pakazala… Razstava Društva klekljaric idrijske čipke skupine iz Idrije, Dol, Ledin in likovnega društva Cinober Idrija (18. 6.–3. 7. 2016)

Center idrijske čipke:
* Filometrika. 1905. Klekljane čipke za posteljnino. Razstava Društva klekljaric idrijske čipke, skupina Spodnja Idrija (18. 6.–3. 7. 2016)

* Dotik klekljev. Razstava Društva klekljaric idrijske čipke Idrija in študentk Katedre za oblikovanja tekstilij in oblačil Oddelka za tekstilstvo Naravoslovnotehniške fakultete Univerze v Ljubljani

Mestna knjižnica in čitalnica:
* Čipkarstvo v filateliji, numizmatiki in še kje…Razstava Filatelističnega društva Idrija (18.–30. 6. 2016)

ČRNI VRH NAD IDRIJO
Osnovna šola Črni Vrh nad Idrijo:
Razstava Društva klekljaric Črni Vrh-Godovič (20. 6.–2. 7. 2016)

CERKNO
Cerkljanski muzej
* Cerkljanski laufarji v klekljarskih podobah. Razstava Klekljarskega društva Marjetica Cerkno (16. 6.–31. 12. 2016)
* Turistična ponudba Cerkljanske v klekljanih izdelkih (16. 6.–25. 9. 2016)
* Klekljarica Milena Kalan se predstavi (16. 6.–25. 9. 2016)

Cerkev sv. Ane
* Klekljani oltarni prti. Razstava izdelkov cerkljanskih klekljaric (23.–25. 6. 2016)


Na projektu Idrija na kongresu OIDFA, ki ga je finančno podprla Občina Idrija, so poleg že omenjenih sodelovali Občina Idrija, Čipkarska šola Idrija, Mestni muzej Idrija, Društvo klekljaric idrijske čipke, Društvo klekljaric Črni Vrh–Godovič, Klekljarsko društvo Marjetica Cerkno, Društvo Idrija 2020, Galerija idrijske čipke Irma Vončina in Center za idrijsko dediščino.


Vabljeni k ogledu FOTOGRAFIJ Čipkasti modni spektakel Center za idrijsko dediščino

Kontakt

TIC Idrija, Mestni trg 2

tel: +386 (0)5 37 43 916
e-mail: tic@visit-idrija.si

delovni čas

ČET
PET
SOB
17 / 31 °C
21 / 31 °C
20 / 32 °C

Facebook

PRIJAVA NA E-NOVIČKE

Če vas zanima kaj se v Idriji dogaja, se prijavite na naše novičke.


GeoparkObčina Idrija Geopark