Pošlji razglednico - X

Vaše ime:
Vaš elektronski naslov:
Ime naslovnika:
Elektronski naslov naslovnika:
Vaše sporočilo:

* Tri čebelam najbolj prijazne občine leta 2015 so se predstavile v Zeleni prestolnici Evrope

V soboto 9. julija 2016, je v Ljubljani pred Mestno hišo potekal celodnevni dogodek, na katerem so se predstavile tri najvišje uvrščene občine na natečaju Čebelam najbolj prijazna občina leta 2015, na katerem je idrijska zasedla prvo mesto.

Dogodki v Ljubljani, Zeleni prestolnici Evrope leta 2016, so meseca julija posvečeni biodiverziteti in čebelam. Dogodek, na katerem so se predstavile lanskoletne čebelam najbolj prijazne občine Idrija, Ljubljana in Laško, je potekal v treh sklopih. Najprej je zastopnica ljubljanske občine ga. Maruška Markovčič v imenu župana pozdravila vse prisotne in sodelujoče, nato pa so predstavniki čebelarskih društev in Občin predstavili čebelarjenje in druge dejavnosti povezane z njim.

V sproščenem vzdušju so sledili pogovori s predstavniki čebelarskih društev, občin ter turističnih informacijskih centrov vsake od občin. Občino Idrijo in s čebelarstvom povezane aktivnosti so predstavili župan Bojan Sever in svetovalka za gospodarske dejavnosti Karmen Makuc ter predsednik Čebelarskega društva Idrija Martin Kolenc. Pogovarjali so se o sodelovanju pri obnovi Mestnega čebelnjaka, ureditvi njegove okolice z medovitimi rastlinami ter učno potjo, oživitvi čebelnjaka s čebeljimi družinami, vključitvi čebelnjaka v turistično ponudbo ter njegovi funkciji pri izobraževanju. Tina Bajt iz TIC-a Idrija pa je obiskovalcem predstavljala našo turistično ponudbo.

Ljubljansko občino je na natečaju nominiralo Društvo Urbani čebelar, ki je občino predstavilo skupaj s predstavniki MO Ljubljana in socialnega podjetja Zavoda Eneja. Na območju današnje MO Ljubljana ima čebelarjenje dolgo tradicijo, ki sega v čas prazgodovine. Danes tam deluje kar 3 % vseh slovenskih čebelarjev. Občina skrbi za nasade medovitih rastlin na javnih površinah, Cankarjev dom pa je pionirski primer na področju urbanega čebelarstva pri nas. Zanimivo je, da v nekaterih večjih mestih na Zahodu podjetja najemajo urbane čebelarje za vzdrževanje čebelnjakov na svojih strehah, da izkazujejo strankam in partnerjem svojo osveščenost in skrb za čebeljo populacijo ter okolje. S čebelarstvom povezane organizacije in posamezniki v središču Ljubljane so združeni na Čebelji poti, ki povezuje naravno in kulturno dediščino, biodiverziteto ter ponudnike medu in medenih izdelkov.

Kot tretjeuvrščena občina se je predstavila občina Laško, ki s povezovanjem različnih ponudnikov razvija apiturizem. Kot primera sta se prestavila Čebelarstvo in lectarstvo Šolar ter tamkajšnji ponudniki zdraviliških in sprostitvenih programov. Šolarjevi poleg ogleda njihovega čebelnjaka in zasaditve medovitih rastlin nudijo možnost prikaza izdelave lectovih src, terme in zdravilišča pa ponujajo masaže in druge sprostitvene terapije z medom in voskom.

Dogajanje so popestrile stojnice TIC-ev, čebelarskih društev in ponudnikov s področja apiturizma sodelujočih treh občin. Poleg tega so v paviljonu Točka.Zate potekate delavnice, kjer je Čebelarstvo in lectarstvo Šolar prikazovalo krašenje medenjakov, Thermana Laško je izvajalo medeno masažo rok, Rimske toplice iz Laškega masažo rok z voskom, Janja Hiti iz Občine Idrija pa je vodila ustvarjalni delavnici, na katerih so udeleženci izdelali alternativo plastični gospodinjski foliji – povoskane bombažne krpice ter s krompirjevimi štampiljkami potiskali pralne bombažne vrečke za nakup sadja in zelenjave z motivom satja ter tako opozorili na pomen čebel kot opraševalcev.

Vir: Občina Idrija


Kontakt

TIC Idrija, Mestni trg 2

tel: +386 (0)5 37 43 916
e-mail: tic@visit-idrija.si

delovni čas

NED
PON
TOR
16 / 31 °C
17 / 33 °C
17 / 35 °C

Facebook

PRIJAVA NA E-NOVIČKE

Če vas zanima kaj se v Idriji dogaja, se prijavite na naše novičke.


GeoparkObčina Idrija Geopark