Pošlji razglednico - X

Vaše ime:
Vaš elektronski naslov:
Ime naslovnika:
Elektronski naslov naslovnika:
Vaše sporočilo:

* Sladka čipka kot kulinarični modni dodatek


Uporaba čipk je v zadnjih letih prerasla klasičen pogled na te prefinjene in nežne umetnine. Mladi oblikovalci in umetniki z uporabo novih vzorcev in materialov podajajo svoje nove in inovativne vizije idrijske čipke. Ta ni več namenjena samo okraševanju slovesnih oblačil ali opremi domov, njena uporaba danes presega te tradicionalne okvirje.Idrijska čipka tako svoje mesto išče tudi v svetu kulinarike, predvsem kot okras oz. dodatek na slaščicah, česar pobudnik je bil Center za idrijsko dediščino leta 2014.


Ena izmed tistih, ki poustvarja sladko čipko po tradicionalnih idrijskih vzorcih, je Katja Richter. Njen koncept »Sladkorna čipka« je tekstilno-kulinarični oblikovalski projekt, ki preizkuša nove oblike posredovanja umetnosti.Preko čipke v skodelici kave vrača elemente tekstilne tradicije v vsakdanje okolje, predvsem zato da bi ljudi vzpodbudil k premisleku o bogastvu slovenske tradicionalne kulture klekljanja. Avtorica je za svoj projekt dobila tudi nagrado Snovalec. 


Sladkorne čipke na kavi Katje Richter so bile javno predstavljene že na 34. festivalu idrijske čipke (2015), kjer so bile ob naročilu kave na voljo obiskovalcem festivala. Vzorec čipke - srček, ki je krasil festivalsko kavo, je last Centra za idrijsko dediščino, ki čipko uporablja za promocijo turistične destinacije Idrija. Kavico z vzorčkom srčka tako ponujajo nekateri idrijski gostinci, ki so se odločili za sodelovanje s Centrom in Katjo in so v tem zaznali tržno priložnost. Posebno idrijsko kavico si lahko obiskovalci naročijo v Gostišču Barbara, Slaščičarni Gabron, Baru 013, Kava baru 3x3, Galerija baru, Kavarni Beem, Baru Amerika, Lace Cafe-ju in Kavarni Idrija.


Center za idrijsko dediščino je že leta 2014 začel vpeljevati idrijsko čipko v svet kulinarike, kar je bil del celostne programske prenove festivala. Tako je na pobudo Centra na 33. festivalu že nastala prva tortica s sladkorno čipko z vzorcem srčka, ki jo je prvič ustvaril kuharski mojster Tomaž Škvarč Lisjak.

Namen Centra za idrijsko dediščino pa je bil ustvariti posebno idrijsko sladico, ki bi jo lahko svojim gostom ponudili idrijski gostinci skozi vse leto oziroma v času Festivala idrijske čipke.  Zato je bil leta 2015 razpisan Natečaj za Festivalsko sladico 2015. Tako Idrija danes obiskovalcem ponuja sladko kulinarično specialiteto, ki jo krasi sladkorna čipka, to je tortica Rezi, kije zmagala na Natečaju, na katerem je Center za idrijsko dediščino iskal sladico, sestavljeno iz lokalnih sestavin, ki se navezuje na Idrijo in/ali čipko. Za vse sladkosnedneže je tortica Rezi, z očarljivo sladkorno čipko na vrhu, na voljo v gostilni Škafar in Galeriji bar v središču Idrije.


Različni izdelki z idrijsko čipko in njene bolj ali manj inovativne izpeljave postajajo sestavni del ponudbe turistične ponudbe Idrije in tudi širše okolice. Idrijska čipka tako ostaja navdih za mnoge ustvarjalce, ki želijo tradicionalni lepoti čipke dodati novo uporabno vrednost.

Pa dober, sladek tek vsem želi ekipa Centra za idrijsko dediščino;)

Kontakt

TIC Idrija, Mestni trg 2

tel: +386 (0)5 37 43 916
e-mail: tic@visit-idrija.si

delovni čas

TOR
SRE
ČET
16 / 35 °C
17 / 31 °C
18 / 32 °C

Facebook

PRIJAVA NA E-NOVIČKE

Če vas zanima kaj se v Idriji dogaja, se prijavite na naše novičke.


GeoparkObčina Idrija Geopark