Pošlji razglednico - X

Vaše ime:
Vaš elektronski naslov:
Ime naslovnika:
Elektronski naslov naslovnika:
Vaše sporočilo:

* Sladka novička - sladka čipka na kavi in torti

Uporaba čipk je v zadnjih letih prerasla klasičen pogled na te prefinjene in nežne umetnine. Mladi oblikovalci in umetniki z uporabo novih vzorcev in materialov podajajo svoje nove in inovativne vizije idrijske čipke. Idrijska čipka tako svoje mesto išče tudi v svetu kulinarike, predvsem kot okras oz. dodatek na slaščicah, česar pobudnik je bil Center za idrijsko dediščino leta 2014.

Tako je na pobudo Centra na 33. festivalu idrijske čipke že nastala prva tortica s sladkorno čipko z vzorcem srčka, ki jo je prvič ustvaril kuharski mojster Tomaž Škvarč Lisjak.  Naslednjega leta je bil razpisan Natečaj za Festivalsko sladico, na katerem je Center za idrijsko dediščino iskal sladico, sestavljeno iz lokalnih sestavin, ki se navezuje na Idrijo in/ali čipko. Na natečaju je bila izbrana tortica Rezi, ki je nastala v kuhinji Gostilne Škafar v sodelovanju z Marijo Nardin in Majo Svetlik iz Čipkarske šole Idrija. 

Ena izmed tistih, ki poustvarja sladko čipko po tradicionalnih idrijskih vzorcih, je tudi Katja Richter. Njen koncept »Sladkorna čipka« je tekstilno-kulinarični oblikovalski projekt, ki preizkuša nove oblike posredovanja umetnosti. Avtorica je za svoj projekt in njen večplasten prispevek k odkrivanju novih priložnosti v slovenskem turizmu za vse sektorje in generacije prejela nagrado Snovalec. Kavico s sladkorno čipko si lahko naročite tudi v nekaterih barih in slaščičarnah v Idriji. 


Kontakt

TIC Idrija, Mestni trg 2

tel: +386 (0)5 37 43 916
e-mail: tic@visit-idrija.si

delovni čas

NED
PON
TOR
16 / 31 °C
17 / 33 °C
17 / 35 °C

Facebook

PRIJAVA NA E-NOVIČKE

Če vas zanima kaj se v Idriji dogaja, se prijavite na naše novičke.


GeoparkObčina Idrija Geopark