Pošlji razglednico - X

Vaše ime:
Vaš elektronski naslov:
Ime naslovnika:
Elektronski naslov naslovnika:
Vaše sporočilo:

* Čipkarska šola Idrija praznuje 140 let


Pred 140 leti, 17. oktobra 1876, je Ivanka Ferjančič (1850-1879), učiteljica klekljanja in vodja čipkarske šole, odprla vrata prvim učenkam v čipkarski šoli v Idriji. 

Čipkarska šola Idrija je edina čipkarska šola na svetu, ki od ustanovitve dalje deluje neprekinjeno. Izobraževanje v veščini klekljanja idrijske čipke ostaja glavno poslanstvo šole, hkrati pa 9 oseb, zaposlenih v šoli, počne še mnogo študijskih, ustvarjalnih in promocijskih dejavnosti, ki so vezane na ohranjanje in razvoj idrijske čipke. 

Čipkarska šola Idrija zadnjih 30 let deluje kot poslovna enota v okviru Gimnazije Jurija Vege Idrija. Ob okrogli obletnici želimo javnosti predstaviti glavna področja dela v šoli. 

Prvo šolsko leto je čipkarsko šolo obiskovalo skupno 180 učenk.   V letošnjem šolskem letu je v program za otroke in mladino vpisanih 466 učenk in učencev, ki se izobražujejo na oddelkih Čipkarske šole Idrija v Idriji, Sp. Idriji, Cerknem, Ledinah, Godoviču, Črnem Vrhu nad Idrijo, na Colu, v Podkraju in v Vipavi. V različnih oblikah izobraževanj za odrasle, ki potekajo predvsem na lokaciji šole v Idriji, pa bo v tekočem šolskem letu vključenih preko 200 udeleženk. 

Udeleženci naših izobraževanj pridobivajo in urijo veščine klekljanja idrijske čipke, usposobijo se za uporabo mednarodno uveljavljenega sistema načrtov za klekljanje in se učijo risanja vzorcev za klekljanje. Njihovi rezultati dela so na ogled na različnih razstavah, od katerih izpostavljamo redne letne razstave čipk izdelanih v programu za otroke in mladino. To razstavo vsako leto junija postavimo na novo in  je na ogled skozi celo. Številni obiskovalci z zanimanjem opazujejo pisane čipke najmlajših učenk in učencev ter prave klekljane mojstrovine učenk zaključnih letnikov, do katerih pa ne pride brez resnega dela in izpopolnjevanja na številnih čipkah izdelanih v letih vmes. 

Zaposleni v Čipkarski šoli Idrija smo avtorji številnih kakovostnih priročnikov o klekljanju idrijske čipke, ki jih šola izdaja v samozaložbi. Šola je registrirana za izvajanje postopka preverjanja in potrjevanja nacionalne poklicne kvalifikacije klekljar/klekljarica, s katerim lahko odrasli posamezniki pridobijo edino javno veljavno listino v Republiki Sloveniji, s katero izkazujejo znanje klekljanja. Strokovni delavci v šoli so člani državne tekmovalne komisije, ki pripravi naloge za letno šolsko in državno tekmovanje iz znanja klekljanja za priznanje Ivanke Ferjančič. 

S strokovnimi vsebinami in ponudbo izdelkov z idrijsko čipko ter pripomočkov in materialov za klekljanje sooblikujemo program vsakoletnega Festivala idrijske čipke. Odmevne rezultate dosegamo v sodelovanju s slovenskimi modnimi oblikovalci. 

V ponudbi imamo tudi kakovostne izdelke z idrijsko čipko,  ki nosijo certifikate Rokodelstvo Slovenije, označbo porekla blaga Idrijska čipka in certifikat Registra Slovenije za živo dediščino. Čipke za tržni program klekljajo lokalne klekljarice, ki morajo za svoje izdelke pridobiti pozitivno mnenje Obrtno podjetniške zbornice Slovenije, označbo porekla blaga Idrijska čipka ter svoje delo registrirati, npr. kot osebno dopolnilno delo. 

Izkušnje iz mednarodnega sodelovanja smo pridobili s številnimi razstavami, predstavitvami šole in izobraževanji, ki smo jih izvedli v tujih klekljarskih središčih, s sodelovanjem v mednarodnih projektih sofinanciranih s strani EU, sodelovanjem na mednarodnih klekljarskih natečajih in z delom v okviru svetovne organizacije za šivano in klekljano čipko OIDFA. Aktivnosti Čipkarske šole Idrija so pomembno oblikovale tudi program 17. svetovnega čipkarskega kongresa OIDFA, ki je junija letos potekal v Ljubljani. 

Ob obeležitvi 140 let delovanja čipkarske šole v Idriji mislimo na vse, ki so, ki ste in ki še vedno na različne načine aktivno sodelujete s čipkarsko šolo. Skupaj nam uspeva idrijsko čipko ohranjati, prenašati novim generacijam in skrbeti za njen razvoj. Čipkarska šola ni zgolj šola klekljanja, je tudi šola učenja življenjskih vrednot. Potrpežljivost, vztrajnost, natančnost so le nekatere od njih, pomembne tudi za utemeljitev Odloka o razglasitvi klekljanja čipk za spomenik državnega pomena, ki gaje Vlada Republike Slovenije razglasila marca letos.

Na osnovi tradicije, z znanjem do izzivov prihodnosti!

Metka Fortuna, vodja Čipkarske šole Idrija[1] Majda Pavšič, Ivanka Ferjančič (1850-1879): Življenje in delo prve učiteljice na idrijski čipkarski šoli, Idrijska čipka, z nitjo pisana zgodovina. Idrija 2012, str. 165.

[1] Prav tam, str. 166.

Kontakt

TIC Idrija, Mestni trg 2

tel: +386 (0)5 37 43 916
e-mail: tic@visit-idrija.si

delovni čas

ČET
PET
SOB
17 / 31 °C
21 / 31 °C
20 / 32 °C

Facebook

PRIJAVA NA E-NOVIČKE

Če vas zanima kaj se v Idriji dogaja, se prijavite na naše novičke.


GeoparkObčina Idrija Geopark