Pošlji razglednico - X

Vaše ime:
Vaš elektronski naslov:
Ime naslovnika:
Elektronski naslov naslovnika:
Vaše sporočilo:

* Sporočilo za javnost - Uvodna predstavitvena konferenca Danube GeoTour (13.3. 2017)

Project co-funded by the European Union Funds (ERDF, IPA)

http://www.interreg-danube.eu/approved-projects/danube-geotourCENTER ZA IDRIJSKO DEDIŠČINO - UNESCO GLOBALNI GEOPARK IDRIJA JE VODILNI PARTNER PROJEKTA DANUBE GEOTOUR, KATEREGA GLAVNI REZULTAT BO SKUPNA, UNIKATNA PODONAVSKA GEOPOT, KI BO POVEZOVALA VSE SODELUJOČE GEOPARKE IN BO VKLJUČEVALA NOVO OBLIKOVANE GEO-PRODUKTE TER INTERPRETACIJSKE TOČKE, TEMELJEČE NA NARAVNI IN KULTURNI DEDIŠČINI. 

Sporočilo za javnost

Idrija, 13. marec, 2017 – Projekt DanubeGeoTour (Valorisation of geo-heritage for sustainable and innovative tourism development of Danube Geoparks), sofinanciran iz Interreg Transnacionalnega programa Podonavje, v katerem sodeluje enajst projektnih partnerjev iz osmih geoparkov v območju Podonavja, je januarja letos začelo z aktivnostmi, v katerih se bodo soočali z izzivom: trajnostno uporabo izjemnega naravnega in kulturnega bogastva v geoparkih z razvojem turizma brez negativnih posledic za okolje. Prvo uradno srečanje vseh partnerjev, t.i. »kickoff«, se je pričelo včeraj, 13. marca v Idriji.

Glavni rezultat projekta bo skupna, unikatna Podonavska geopot (DanubeGeoTour), ki bo potekala po vseh sodelujočih geoparkih in vključevala novo oblikovane geo-produkte ter interpretacijske točke (centri za obiskovalce, razgledne točke, urejene točke na poteh), temelječe na dediščini, ki jo bodo partnerji na zanimiv način približali obiskovalcem. Z izmenjavo dobrih izkušenj, pilotnimi geoturističnimi produkti, novimi interpretacijskimi pristopi ter skupnim izobraževanjem bodo partnerji izboljšali medsebojno sodelovanje, istočasno pa tudi povečali vključenost lokalnega prebivalstva in zmanjšali razliko v kvaliteti med geoparki v območju Podonavja in drugimi evropskimi geoparki. 

V projektu je 11 partnerjev: Center za idrijsko dediščino – Geopark Idrija, kot vodilni partner,  Narodni park Balaton (Madžarska), Naravni park Styrian Eisenwurzen (Avstrija), Naravni park Papuk (Hrvaška), ARGE Geopark Karawanken/Karavanke (Avstrijo/Slovenija), Zavod Republike Slovenije za varstvo narave (Slovenija), Bakony Balaton Turistična regionalna organizacija (Madžarska), Geopark Češki Raj (Češka), Univerza v Bukarešti (Romunija), Univerza Presov (Slovaška), Narodni park Djerdap (Srbija). Za še boljšo razpoznavnost in kvaliteto projekta pa bodo poskrbeli pridruženi strateški partnerji: Rokua UNESCO Globalni geopark (Finska), Naturtejo UNESCO globalni geopark (Portugalska) in Globalna mreža geoparkov (Francija).

Skupna vrednost projekta, ki bo trajal 30 mesecev (do konca junija 2019) je približno 1,7 mio EUR.

Z javno predstavitvijo projekta v Idriji  so se partnerji predstavili v domačem okolju vodilnega partnerja ter predstavili glavne aktivnosti in pridobitve v projektu. Vabljeni gostje so bili Gusztáv Csomor, predstavnik skupnega sekretariata Transnacionalnega programa Podonavje iz Budimpešte, ki je predstavil program, Vesa Krökki iz finskega UNESCO Globalnega Geoparka Rokua, ki je predstavil razvoj geoturizma s poudarkom na iniciativi »geofood« (geohrana). S svojo prisotnostjo pa je pomen projektu izkazal Nikolaos Zouros, eden od ustanoviteljev in koordinator Evropske in UNESCO Globalne mreže geoparkov, profesor geografije iz UNESCO globalnega geoparka Lesbos iz Grčije, po zaslugi katerega in ob močni podpori drugih vidnih članov mreže, so globalni geoparki  najprej delovali pod okriljem, nato pa v letu 2015 postali UNESCO-v uradni program, t.i. IGGP (International Geoscience and Geoparks programme). Na podlagi dolgoletnih bogatih izkušenj je spregovoril o Evropski in Globalni mreži UNESCO geoparkov ter o pomenu teh organizacij za trajnostni razvoj podeželja in geoturizma. 

Javni predstavitvi sedaj sledita še dva dneva partnerskega sestanka, v katerem bodo začrtali delo v prihodnjih dveh letih in pol trajanj projekta. Tuji partnerji pa bodo spoznali tudi delček narave, kulture in tradicije UNESCO Globalnega Geoparka Idrija. 


foto: Samo Trebižan
                     

       


      

 


Kontakt

TIC Idrija, Mestni trg 2

tel: +386 (0)5 37 43 916
e-mail: tic@visit-idrija.si

delovni čas

ČET
PET
SOB
17 / 31 °C
21 / 31 °C
20 / 32 °C

Facebook

PRIJAVA NA E-NOVIČKE

Če vas zanima kaj se v Idriji dogaja, se prijavite na naše novičke.


GeoparkObčina Idrija Geopark