Pošlji razglednico - X

Vaše ime:
Vaš elektronski naslov:
Ime naslovnika:
Elektronski naslov naslovnika:
Vaše sporočilo:

* Sodobna idrijska čipka

Katedra za oblikovanje tekstilij in oblačil na Naravoslovnotehniški fakulteti Univerze v Ljubljani  že vrsto let uspešno sodeluje z Občino Idrija, Centrom za Idrijsko dediščino in Društvom klekljaric idrijske čipke. Letošnji projekt vključuje dvanajst unikatnih kreacij, ki bodo najprej predstavljene na zaključni modni reviji Naravoslovnotehniške fakultete, ki bo  v okviru Ljubljanskega tedna mode, 30.  marca na Ljubljanskem gradu, kasneje, v soboto 17. 6. 2017,  pa tudi na 36. Festivalu idrijske čipke na Mestnem trgu v Idriji.

Študenti oblikovanja tekstilj in oblačil Julia Kaja Hrovat, Dejan Petrović, Admir Kapić, Klara Dulc, David Bacali, Petra Frank, Mateja Zajc, Tara Lombergar, Valerija Intihar, Denis Lukešević,  Anja Medle in Kaja Repenšek - so pod mentorstvom izr. prof. Elene Fajt in prof. Marije Jenko oblikovali unikatne koktajl in večerne obleke, v katere so vključevali sodobne interpretacije idrijske čipke.

Letos so s študenti sodelovale naslednje klekljarice: Anica Loverčič, Albina Štucin, Marija Novak Boškovič, Vera Kostanjšek, Marta Logar, Milena Kalan, Mira Guzelj, Marija Kosmač, Martina Podobnik in Silvestra Peternelj.

V Idriji je doma slavna idrijska čipka, ki je skozi stoletja postala pomemben del slovenske kulturne dediščine. Uporaba čipk je v zadnjih desetletjih prerasla tradicionalen pogled na te prefinjeno izdelane umetnine, saj se z uporabo novih vzorcev in materialov pojavljajo vedno nove vizije idrijske čipke. Ta ni več namenjena samo okraševanju slovesnih oblačil ali opremi domov – idrijska čipka je postala modni dodatek v obliki razkošnega nakita, opazimo jo lahko vgravirano v steklu in keramiki, kot potiske na oblačilih ali kot telesne poslikave, celo kot kulinarični dodatek.

Veščino klekljanja idrijske čipke, eno najzahtevnejših ročnih spretnosti, ohranjajo Idrijčani  živo in prisotno z vsakoletnim tradicionalnim mednarodnim Festivalom idrijske čipke, ki ga organizira Center za idrijsko dediščino. Festival bo letos že 36-i po vrsti, tokrat med 16. in 18. junijem.Slednji je zaradi svoje odmevnosti in prepoznavnosti glavni promotor idrijske čipke.Poleg tradicionalnih prireditev, povezanih z idrijsko čipko (tekmovanje v klekljanju, razstave, modne revije…), je program festivala obogaten z različnimi dodatnimi dogodki, letos npr. z mednarodnim florističnim srečanjem.

V zadnjih letih želi festival slediti na eni strani tradiciji, ki jo idrijska čipka pooseblja, na drugi strani pa s svojo vsebino in pristopi v komunikaciji želi postati sodoben dogodek, ki svojo vsebino gradi na lastnostih, ki jih čipka nosi: natančnost, spretnost in iznajdljivost, rdeča nit v zadnjih letih pa je inovativnost in kreativnost.

Ta nova ustvarjalna smer razvoja idrijske čipke se je pričela realizirati v sodelovanju s Katedro za oblikovanje tekstilij in oblačil Naravoslovnotehniške fakultete (NTF) Univerze v Ljubljani. Poleg NTF in Občine Idrija v projektih sodelujeta tudi Društvo klekljaric idrijske čipke in Center za idrijsko dediščino Idrija kot koordinator.

  

Foto: CID, OTO (NTF)

Dolgoletno sodelovanje med NTF in idrijskimi klekljaricami je pripeljalo do izjemnih oblikovalskih stvaritev, ki ne samo da ohranjajo tradicionalne vidike idrijske čipke, ampak s svojo samosvojostjo in svežino dokazujejo, da ima le-ta izjemne možnosti za oblikovanje in različne modifikacije v nove, modernejše oblike.  Kreacije in izdelki študentov NTF so v zadnjih letih redno prisotni na Festivalih idrijske čipke – v obliki razstav in modnih revij in z izdajo različnih publikacij. Idrijska čipka pa se pojavlja tudi kot glavna tema v številnih diplomskih in magistrskih delih. Festival vključuje tudi razstavo, na kateri bodo predstavljene čipke-miniature, ki jih bodo oblikovali študenti oblikovanja tekstilij in oblačil pod mentorstvom prof. Marjete Godler. 

O sodelovanju tudi na: https://www.ntf.uni-lj.si/oto/news/sodobna-idrijska-cipka/

Celoten program Festivala bo objavljen na: www.festivalidrijskecipke.si

Fotografije so z Čipkastega modnega spektakla 2016, kjer so svoje kreacije z idrijsko čipko pokazali tudi študenti.
FOTOGALERIJA 
Foto: Mediaspeed

      

Center za idrijsko dediščino, Katedra za oblikovanje tekstilij in oblačil na Naravoslovnotehniški fakulteti Univerze v Ljubljani

Kontakt

TIC Idrija, Mestni trg 2

tel: +386 (0)5 37 43 916
e-mail: tic@visit-idrija.si

delovni čas

ČET
PET
SOB
17 / 31 °C
21 / 31 °C
20 / 32 °C

Facebook

PRIJAVA NA E-NOVIČKE

Če vas zanima kaj se v Idriji dogaja, se prijavite na naše novičke.


GeoparkObčina Idrija Geopark