Pošlji razglednico - X

Vaše ime:
Vaš elektronski naslov:
Ime naslovnika:
Elektronski naslov naslovnika:
Vaše sporočilo:

* Zaključena delavnica Workshop of Global Geoparks in South-Eastern Europe (SEE): 19.-21. 4. 2017, Idrija


UNESCO Globalni Geopark Idrija je v sodelovanju oz. ob podpori UNESCO Regionalnega urada za znanost in kulturo iz Benetk (UNESCO Venice Office) organiziral delavnico z naslovom Workshop of Global Geoparks in South-Eastern Europe (SEE). Delavnica je potekala med 19. in 21. aprilom v Idriji, namenjena pa je bila promociji UNESCO globalnih geoparkov držav JV Evrope, v katerih je malo geoparkov ali le-teh tam ni. 

Navzoče so ob uvodu pozdravili Philiippe Pypaert, vodja UNESCO pisarne v Benetkah, Bojan Sever, župan občine Idrija, Sanja Marija Pellis, direktorica Centra za idrijsko dediščino, Bojan Režun, vodja strokovne skupine UNESCO globalnega geoparka Idrija ter Marjutka Hafner, direktorica Slovenske nacionalne komisije za UNESCO.

Prvi dan je bil sicer namenjen izmenjavi izkušenj uspešnih obstoječih UNESCO globalnih geoparkov iz območja JV Evrope. Prikazani so bili primeri dobrih praks uspešnih geoparkov. Svoje izkušnje so tako predstavili Ilias Valiakos (Lesvos Island, Grčija), Barnabas Korbely (Bakony–Balaton, Madžarska), Goran Pavić (Papuk, Hrvaška), Suzana Fajmut Štrucl (Karavanke, Slovenija/Avstrija), Bojan Režun (Idrija, Slovenija), Charalampos Fassoulas (Psiloritis, Grčija), Alexandra Andrasanu (Hateg, Romunija). 

Drugi dan je bil namenjen predstavitvam držav oz. območij, v katerih geoparki ne obstajajo, predstavila pa so se tudi potencialna območja, kjer bi geoparke lahko ustanovili. Izpostavljeni so bili problemi, s katerimi se soočajo pri ustanavljanju geoparkov in razlogi, zakaj v njihovih državah geoparkov še vedno ni. Trenutne razmere in svoja pričakovanja so predstavili sodelujoči iz Albanije, Bosne in Hercegovine, Bolgarije, Hrvaške, Kosova, Makedonije, Črne Gore, Srbije in Romunije (območja Kreševo, otok Vis, Djerdap…).

Popoldanska diskusija je bila namenjena prepoznavanju potreb po povezovanju v regiji, partnerstvom z ostalimi UNESCO destinacijami, izmenjavi pozitivnih izkušenj med UNESCO globalnimi geoparki in ostalimi udeleženci ter reševanju problemov, ki so bili izpostavljeni med samo delavnico.

Tretji dan so se udeleženci odpravili na ekskurzijo po Geoparku Idrija in obiskali Kanomljo, topilnico Hg, klavže…

V Idriji so se delavnice udeležili predstavniki iz Albanije, Bolgarije, Hrvaške, Grčije, Kosova, Makedonije, Črne Gore, Srbije, Romunije, Madžarske in Slovenije. 


         


          


Kontakt

TIC Idrija, Mestni trg 2

tel: +386 (0)5 37 43 916
e-mail: tic@visit-idrija.si

delovni čas

TOR
SRE
ČET
16 / 35 °C
17 / 31 °C
18 / 32 °C

Facebook

PRIJAVA NA E-NOVIČKE

Če vas zanima kaj se v Idriji dogaja, se prijavite na naše novičke.


GeoparkObčina Idrija Geopark