Pošlji razglednico - X

Vaše ime:
Vaš elektronski naslov:
Ime naslovnika:
Elektronski naslov naslovnika:
Vaše sporočilo:

* 36. festival idrijske čipke (16.-18. junij, Idrija)


Letošnji, že 36. festival idrijske čipke bo potekal med 16. in 18. junijem. Festivalsko dogajanje bo v tem junijskem vikendu v znamenju prelepe idrijske čipke, ki bo v teh dneh zasijala v vsej svoji lepoti. Častna gostja letošnjega festivala bo mag. Maja Pak, direktorica Slovenske turistične organizacije.

Idrijska čipka ima vedno več oboževalcev tudi med mladimi. Petkova otvoritvena slovesnost »Dama s čipkami«, prirejena po znani romanci Pygmalion, nas bo popeljala v notranji svet čipke – v zapeljiv in skrivnostni svet. Otvoritveno slovesnost so letos zasnovali domači, idrijski ustvarjalci vseh generacij. Kot vedno se idrijska čipka predstavlja tudi na vrhunskih razstavah po različnih razstaviščih po mestu. Letošnja osrednja razstava Društva klekljaric idrijske čipke »Spominčice«, bo na ogled v Mestnem muzeju Idrija, kjer si bodo lahko obiskovalci ogledali tudi »Lovilce sanj« z idrijsko čipko, ustvarjalke Andrejke L. Kofol. Ustvarjalnost in izjemno znanje mlajše generacije klekljaric in klekljarjev bo na ogled v Čipkarski šoli Idrija, z razstavama »Poglej, kaj znam« 2017 ter »Domišljija, barva, črta, nitka, čipka«. Skupine Društva klekljaric idrijske čipke se bodo predstavile z razstavama »Pogrinjek za Magdaleno – Čajanka za Magdaleno« ter »Po polju že rož'ce cvetijo«,  obiskovalce bo na ogled vabila tudi »Bela golobica-na valovih alfa«, čipkasta instalacija ustvarjalke Eve Petrič, ki bo razstavljena v cerkvi sv. Trojice.
Festival je mednarodni in povezuje slovenske in tuje ljubitelje čipk. Na Festivalu bosta tako v Centru idrijske čipke na ogled postavljeni dve razstavi  »Čipka za vse« in »Lepoglavska čipka«, ki so jih pripravili gostujoči razstavljalci iz Splita in Lepoglave. Celoletno ustvarjalno dejavnost, ki je povezana z Idrijo in idrijsko čipko, bodo predstavili tudi idrijski likovniki in filatelisti z razstavama »Bula, kliklni, bucke, cvirn…špice« ter »Belina čipke sije v temino rovov«, idrijsko dediščino pa bodo obiskovalci lahko občudovali na razstavi maket Davida Ogriča. Na ogled pa bo tudi posebna čipkasta okrasitev Doma upokojencev Idrija, z naslovom »Poletimo«.

Vse tri dni festivala bodo tako domače kot tuje goste s svojimi izjemnimi kreacijami navduševali floristi iz desetih držav,ki bodo po ulicah Idrije na temo čipk in cvetja izdelovali cvetlične dekoracije, ki bodo krasile mestno jedro Idrije. Sobotni in nedeljski dan bosta obiskovalcem ponudila obilo aktivnosti, primernih za vse generacije – delavnice sitotiska, kuhanja, zabava z animatorji, izdelava mandal in figuric iz koruznega ličja, iskanje rudniškega škrata Perkmandlca, delavnica z naravnimi pigmenti, otroška lutkovna predstava…  Sobotni dan bo zaznamovalo tudi veliko praznovanje 70-letnice delovanja Društva upokojencev Idrija, ki bo svojo obletnico dolgoletnega delovanja popestril z mnogimi gosti.

Športne navdušence bo privabil že 4. tek za »Zlati klikl«, ki bo tekače popeljal na Rake – čudovito sprehajalno pot, nedaleč stran od mestnega jedra. Obiskovalci bodo lahko sproščeno nakupovali na sejmu domače in umetnostne obrti, klekljarskih pripomočkov ter kulinarike, ljubitelji lokalnih specialitet pa si bodo lahko ogledali izdelavo idrijskih žlikrofov ter pokušali domače dobrote z idrijskega podeželja.

Tiste prave ljubitelje čipk vabimo na predstavitev priročnika Klekljarski drobižki 3 in delavnico klekljanja za odrasle ter na predavanje Čipka in barva – da ali ne?.

Zaključek sobotnega večera bo izjemen. Na Mestnem trgu bo namreč potekala modna revija znanih slovenskih oblikovalcev s čudovitimi kreacijami z idrijsko čipko, ki so bile prvič prikazane na Čipkastem modnem spektaklu na kongresu OIDFA 2016 v Ljubljani, ter študentk in študentov Katedre za oblikovanje tekstilij in oblačil Naravoslovnotehniške fakultete s kreacijami za najstnike ter s kreacijami, letos predstavljenimi na Ljubljanskem tednu mode. Zvečer bodo na istem prizorišču za zabavo poskrbeli glasbeni izvajalci Manca Špik, Jan Plestenjak ter DJ Baro.

Tudi v nedeljo bo vroče na Festivalu idrijske čipke. Že tradicionalno se bodo v klekljanju pomerili tekmovalci državnega tekmovanja iz znanja klekljanja za priznanje Ivanke Ferjančič, ki se bo pričelo s povorko idrijskih godbenikov, popoldne pa se bo zaključilo s podelitvijo priznanj najboljšim.

V nedeljo bo za prijetno festivalsko vzdušje poskrbel tudi Radio Primorski val, ki bo gostil mnoge znane slovenske glasbene izvajalce – Jakob Kobal, Aleksander Mežek, Tanja Zajc Zupan, Kingston ... .

Celoten festivalski program si lahko ogledate na spletni strani www.festivalidrijskecipke.si, novostim pa lahko sledite tudi na Facebook profilu www.facebook.com/festivalidrijskecipke/.

Vabljeni!

Prijava na festivalske dogodke (tekmovanje, delavnico in tek):

Organizator 36. festivala idrijske čipke, Center za idrijsko dediščino, vabi na:

Delavnico klekljanja za odrasle,ki bo potekala 17. junija od 9.30 do 13. ure. Na letošnji delavnici bodo udeleženci izdelovali čudovit modni dodatek – klekljano zapestnico. Obvezne so predhodne prijave v Čipkarski šoli Idrija, na tel. št. 05 37 34 570 ali na info@cipkarskasola.si. Prijave do zasedbe prostih mest oz. najkasneje do 14. junija.

Državno tekmovanje iz znanja klekljanja za priznanje Ivanke Ferjančičbo potekalo v nedeljo, 18. junija ob 11.30 uri. Odrasle vabimo, da se na tekmovanje prijavijo. Izbirajo lahko med vzorcem za klekljanje idrijskega risa ali vzorcem s prehodi iz risa v polpremet. Prijave sprejemajo do 16. junija 2017 v Čipkarski šoli Idrija po e-pošti: info@cipkarskasola.si ali po tel. 05 37 34 570. Prijavnine ni. Razpis tekmovanja je objavljen na spletni strani www.cipkarskasola.si.

4. rekreativni tek za »zlati klikl« za otroke in odrasle

Tek bo potekal v soboto, 17. junija, dopoldne. Proga bo potekala ob vodnem kanalu Rake, do jezu Kobila in nazaj. Tek je primeren tako za začetnike kot tudi izkušene tekače vseh starostnih skupin, tudi letos pa bo potekal tek za otroke do 5. leta starosti.  Dodatne informacije so objavljene na spletni straniwww.festivalidrijskecipke.si. Prijave zbira organizator na elektronski naslov festival@visit-idrija.siali po telefonu na št. 05 93 44 077.

Kontakt

TIC Idrija, Mestni trg 2

tel: +386 (0)5 37 43 916
e-mail: tic@visit-idrija.si

delovni čas

TOR
SRE
ČET
16 / 35 °C
17 / 31 °C
18 / 32 °C

Facebook

PRIJAVA NA E-NOVIČKE

Če vas zanima kaj se v Idriji dogaja, se prijavite na naše novičke.


GeoparkObčina Idrija Geopark