Pošlji razglednico - X

Vaše ime:
Vaš elektronski naslov:
Ime naslovnika:
Elektronski naslov naslovnika:
Vaše sporočilo:

* Končan 36. festival idrijske čipke


36. festival idrijske čipke je končan

V času od 16. do 18. junija je v Idriji potekal že 36. festival idrijske čipke, ki je bil kot vedno posvečen lepotici Idrije – idrijski čipki. V treh dneh se je za obiskovalce zvrstila množica raznovrstnih dogodkov, ki so bili namenjeni vsem generacijam in različnim okusom.

 Z odprtjem osrednje festivalske razstave Spominčice, Male klekljane mojstrovine, se je pričel strokovni del festivala. Omenjeno razstavo Društva klekljaric idrijske čipke v Mestnem muzeju Idrija je slovesno otvoril g. Silvester Gaberšček, vodja sektorja za nepremično kulturno dediščino na Ministrstvu za kulturo.


Sama slovesna otvoritev festivala je zaradi slabega vremena potekala v Modri dvorani. Častna gostja letošnjega festivala je bila mag. Maja Pak, direktorica Slovenske turistične organizacije, ki je zbrane nagovorila preko video prenosa.  Obiskovalce je nagovorila tudi generalna sekretarka urada predsednika Republike Slovenije Nataša Kovač, ki je v imenu predsednika RS  g. Boruta Pahorja Ivani Leskovec, direktorici Mestnega muzeja Idrija, v muzejsko hrambo izročila klekljano slovensko zastavo, ki jo je lani ob 25-letnici samostojne Slovenije sklekljalo in predsedniku predalo 25 klekljaric iz 25 slovenskih krajev, kjer domuje čipka. Direktorica muzeja pa je za predsednika izročila darilo, monografijo Idrijska čipka, z nitjo pisana zgodovina. Osrednji slavnostni govornik je bil župan občine Idrija Bojan Sever, ki je v nadaljevanju svečanosti novo festivalsko zastavo predal klekljarici Miri Guzelj. Slovesnost, poimenovana »Dama s čipkami«, prirejena po znani romanci Pygmalion, je prikazala spremembe na poti preobrazbe mlade idrijske klekljarice iz preprostega dekleta v damo. Slovesnost so letos zasnovali domači, idrijski ustvarjalci vseh generacij, med njimi člani in članice Dramatičnega društva Idrija, Male gledališke šole Gimnazije Jurija Vege Idrija ter Godalni orkester Glasbene šole Idrija, režiserka predstave pa je bila Ana Kržišnik Blažica.


Množici domačim in tujih gostov je bilo na ogled kar 13 razstav z idrijsko čipko, od tega dve iz tujine, natančneje iz Splita in Lepoglave. Večina razstav bo obiskovalcem na ogled tudi v prihodnjih dneh in mesecih. V Mestnem muzeju Idrija je tako še vedno na ogled razstava »Lovilci sanj« z idrijsko čipko ustvarjalke Andrejke L. Kofol. Ustvarjalnost in izjemno znanje mlajše generacije klekljaric in klekljarjev je na ogled v Čipkarski šoli Idrija, z razstavo »Poglej, kaj znam« 2017, med festivalom pa  je bil mogoč tudi ogled  razstave »Domišljija, barva, črta, nitka, čipka«. Skupine Društva klekljaric idrijske čipke so se predstavile z razstavama »Pogrinjek za Magdaleno – Čajanka za Magdaleno« ter »Po polju že rož'ce cvetijo«, izjemen odziv pa je doživela »Bela golobica-na valovih alfa«, čipkasta instalacija ustvarjalke Eve Petrič, ki je bila razstavljena v cerkvi sv. Trojice. Hrvaški ljubitelji čipk so v času festivala  na ogled postavili dve razstavi  »Čipka za vse« in »Lepoglavska čipka«. Celoletno ustvarjalno dejavnost, ki je povezana z Idrijo in idrijsko čipko, so predstavili tudi idrijski likovniki in filatelisti z razstavama »Bula, kliklni, bucke, cvirn…špice« ter »Belina čipke sije v temino rovov«, idrijsko dediščino pa so obiskovalci lahko občudovali na razstavi maket rudniških znamenitosti Davida Ogriča. Na ogled pa je še vedno posebna čipkasta okrasitev Doma upokojencev Idrija, z naslovom »Poletimo«.

Vse tri dni festivala je tako domače kot tuje goste s svojimi izjemnimi cvetličnimi dekoracijami navduševalo 20 floristov iz desetih evropskih držav, ki so po ulicah Idrije na temo čipk in cvetja izdelovali cvetlične skulpture, ki so krasile različne lokacije v samem mestnem jedru Idrije. Poleg tega so se s pravimi modnimi kreacijami predstavili tudi na sobotni modni reviji. Avtor ideje o tem velikem mednarodnem florističnem dogodku, domačin Ivo Uršič, je skupaj s sodelavko, uveljavljeno floristko dr. Sabino Šegula tudi vodil organizacijske niti tega dogodka.


Sobotni in nedeljski dan sta ponudila obilo aktivnosti, primernih za vse generacije – delavnice sitotiska, kuhanja, zabava z animatorji, izdelava mandal in figuric iz koruznega ličja, iskanje rudniškega škrata Perkmandlca, delavnica z naravnimi pigmenti, otroška lutkovna predstava…  Sobotni dan je zaznamovalo tudi veliko praznovanje 70-letnice delovanja Društva upokojencev Idrija, ki je svojo obletnico dolgoletnega delovanja popestril z mnogimi gosti. Udeležili so se ga gostje Zveze društev upokojencev Slovenije in člani pobratenih upokojenskih društev. Zbrane so nagovorili župan občine Idrija Bojan Sever, predsednik Društva upokojencev Idrija Ivan Šuligoj ter predsednik Zveze društev upokojencev Slovenije Janez Sušnik.

Največje športne navdušence je privabil že 4. tek za »Zlati klikl«, ki je tekače popeljal na Rake – čudovito sprehajalno pot, nedaleč stran od mestnega jedra.  Tekmovalo je 17 otrok v najmlajši kategoriji, ki so tekli na 200 metrov, za svoj trud pa so prejeli male zlate klekeljne. Odraslih tekačev in tekačic se je zbralo 22, najboljši pa so bili: v moški kategoriji Jan Božič (najboljši tudi v generalni razvrstitvi), v ženski Nina Frelih, v otroški oz. mladinski kategoriji pa Jakob Brus.

Obiskovalci so lahko v soboto in nedeljo sproščeno nakupovali na sejmu domače in umetnostne obrti, klekljarskih pripomočkov ter kulinarike, kjer je svoje izdelke predstavila množica ponudnikov. Ljubitelji lokalnih specialitet so si lahko ogledali izdelavo idrijskih žlikrofov ter pokušali domače dobrote z idrijskega podeželja, ki so jih pripravljale članice društev z Idrijskega.

Ljubitelji čipk so se udeležili predstavitve priročnika Klekljarski drobižki 3 in delavnice klekljanja za odrasle ter predavanja Čipka in barva – da ali ne?.

Sobotno popolne so za presenečenje poskrbele plesalke  Plesnega društva Idrija s t.i. flah mobom. Zaključek sobotnega večera je bil tudi po odzivu gledalcev izjemen -na Mestnem trgu je potekala velika modna revija znanih slovenskih oblikovalcev s kreacijami, ki so bile prvič prikazane na Čipkastem modnem spektaklu na kongresu OIDFA 2016 v Ljubljani, ter študentk in študentov Katedre za oblikovanje tekstilij in oblačil Naravoslovnotehniške fakultete s kreacijami za najstnike ter s kreacijami, letos predstavljenimi na Ljubljanskem tednu mode. Modno revijo so dopolnili floristi s svojimi 10 cvetličnimi kreacijami ter s šopki, ki so dopolnile podobo manekenk na modni brvi. Kasneje so na istem prizorišču za zabavo poskrbeli glasbeni izvajalci Manca Špik, Jan Plestenjak ter DJ Baro, ki so v samo mestno jedro Idrije privabili množico obiskovalcev.

Nedeljski vrvež je popestril nastop folklorne skupine Karavanke iz Tržiča. Za vrhunec festivala so v nedeljo poskrbeli tekmovalke in tekmovalci v klekljanju na tradicionalnem državnem tekmovanju iz znanja klekljanja za priznanje Ivanke Ferjančič, ki se je pričelo z povorko idrijskih godbenikov izpred Čipkarske šole Idrija. V otroških kategorijah je letos tekmovalo kar 161 otrok, v odraslih pa 31 udeleženk. Rezultati po posameznih kategorijah so bili naslednji:

V otroških kategorijah so bile zmagovalke po posameznih kategorijah naslednje: ris z notranjimi in zunanjimi postavkami: Ema Demšar, štručke: Metka Koren, idrijski ris: Sara Demšar, polpremet in ris z vogalom: Karmen Pivk in ozki ris: Tadeja Golić. V dveh odraslih kategorijah pa sta bili zmagovalki naslednji: kategorija idrijski ris s sukanim risom: Anica Jankovec in polpremet in ris z vogalom: Urška Premrl.

Podelitev priznanj najuspešnejšim klekljaricam na tekmovanju ter podelitev certifikatov je potekalo v nedeljo popoldne. Poleg tega so bila podeljena priznanja učenkam in učencem Čipkarske šole Idrija, razglasili pa so tudi najlepšo čipko razstave »Poglej, kaj znam!« 2017, ki jo je prejela cvetna čipka Tine Šemrl.

V nedeljo je za prijetno vzdušje na trgu sv. Ahacija poskrbel Radio Primorski val, ki je poleg dopoldanskega neposrednega javljanja popoldne  gostil mnoge znane slovenske glasbene izvajalce – ansambel Javor, Tanjo Zajc Zupan, skupino Tik Tak, Aleksandra Mežka, Beneške fante, Saša Gačnika Svarogov, Rena in Dareta iz skupine Kingston, Alexa Volaska, Anjo Istenič in Zorana Zorka ter Jakoba Kobala.

Ekipa Centra za idrijsko dediščino, ki je letos pripravljala festival:  Sanja Marija Pellis, direktorica Centra za idrijsko dediščino in direktorica festivala;  glavna vodja in koordinatorka Festivala: Branka M. Peternel; idejni koncept programa in vodja promocijskih aktivnosti: Tadeja Bezeljak; pomočniki pri številnih dogodkih: Nina Erjavec, Klavdija Hvala, Nataša Kunc, Katarina Kenda, Urška B. Rupnik; administrativna pomoč: Aleksandra Kuštrin in tehnična pomoč: Matjaž Zajc. Osebje na TIC Idrija (Tina Bajt in Mirka Rupnik) pa je poskrbelo za informiranje obiskovalcev, ki so v festivalskih dneh obiskali Idrijo in za številna organizirana vodenja po mestu ter seveda pomoč pri izvedbi določenih dogodkov.  Obenem se Center za idrijsko dediščino zahvaljuje vsem, ki so s svojim delom v festivalskih dneh kakor koli pripomogli k uspešni izvedbi festivala.

Organizator festivala Center za idrijsko dediščino se zahvaljuje tudi Občini Idrija ter ostalim zvestim sponzorjem festivala, brez katerih množice dogodkov v sklopu festivala ne bi bilo mogoče izpeljati. Velika zahvala gre tudi soorganizatorjem festivala: Čipkarski šoli Idrija, Mestnemu muzeju Idrija ter Društvu klekljaric idrijske čipke, ki s svojim strokovnim prispevkom vedno znova prispevajo k ohranjanju in nadaljnjemu razvoju idrijske čipke. Velik poklon pa si seveda zaslužijo vsi mladi in malo starejši klekljarji in klekljarice, ki z velikim veseljem ustvarjajo idrijsko čipko.

Organizatorji pa se po končanem 36. festivalu že oziramo v prihodnost in načrtujemo nov program za 37. festival idrijske čipke – se vidimo med 15. in 17. junijem 2018 v Idriji!

Oglejte si fotogalerijo 36. festivala idrijske čipke 

Sponzorji 36. festivala idrijske čipke 

Urnik razstav po festivalu  


      

Kontakt

TIC Idrija, Prelovčeva 5

tel: +386 (0)5 37 43 916
e-mail: tic@visit-idrija.si

delovni čas

PON
TOR
SRE
11 / 21 °C
13 / 21 °C
14 / 23 °C

Facebook

PRIJAVA NA E-NOVIČKE

Če vas zanima kaj se v Idriji dogaja, se prijavite na naše novičke.


GeoparkObčina Idrija Geopark