Pošlji razglednico - X

Vaše ime:
Vaš elektronski naslov:
Ime naslovnika:
Elektronski naslov naslovnika:
Vaše sporočilo:

* Japonski princ in princesa sta v Idriji obiskala Čipkarsko šolo in grad Gewerkenegg

V okviru tridnevnega obiska Slovenije se danes v Idriji mudita japonski princ in princesa Akišino. Med obiskom sta si ogledala idrijsko čipkarsko šolo in razstave Mestnega muzeja Idrija.

Želja, da bi poleg krajev, ki jih slovenski protokol že tradicionalno ponudi za obisk uglednih gostov, japonski princ in princesa obiskala tudi Idrijo, je prišla z japonske strani, saj sta si japonska gosta želela ogledati izdelovanje idrijske čipke.
Princesa in princ Akišino sta ob 14.40 prispela pred Čipkarsko šolo Idrija, kjer so ju sprejeli idrijski župan Bojan Sever ter Borut Hvalec, ravnatelj Gimnazije Jurija Vege Idrija, in Metka Fortuna, vodja idrijske čipkarske šole s sodelavci. Skupaj so se potem odpravili v eno od učilnic čipkarske šole, kjer so jih že pričakali učiteljice klekljanja ter učenke in učenci šole za klekljarskimi blazinami, ki so princu in princesi pokazali, kako se izdeluje idrijska čipka. Gosta sta se ustavila pri vsakem posebej in pokazala živo zanimanje za znanje in spretnost otroških prstov. Preden si je japonski par ogledal še letno razstavo čipk učenk in učencev šole, sta jima Jakob Grmek in Tanaja Odar, učenec in učenka čipkarske šole, v imenu šole in Idrije izročila protokolarni darili; japonskemu princu, ki je sicer doktor biologije in ornitolog, blazinico z dišečimi zelišči in klekljano čipko v kraljevsko zlato-rumeni barvi in obliki piščančka, princesi pa šopek sklekljanih belih in rožnatih cvetov slovenske in japonske češnje.

Zatem sta se japonska gosta z delegacijo ter v spremstvu župana in direktorice občinske uprave Mojce Remškar Planinc ter svetovalke za turizem Sanje Marije Pellis peš odpravila še na obisk idrijskega gradu, kjer je gosta na grajskem dvorišču sprejela direktorica muzeja Ivana Leskovec in na kratko spregovorila o muzeju in gradu. Godbeno društvo rudarjev Idrija, najstarejša pihalna godba na stari celini, je gostoma odigralo venček slovenskih napevov, gosta sta se rokovala z dirigentom godbe Domnom Prezljem, zatem pa je kustosinja Mestnega muzeja Idrija Marija Terpin princa in princeso pospremila v grad in ju popeljala na ogled razstav o zgodovini Idrije in rudnika živega srebra ter idrijske čipke na gradu, s čimer sta gosta tudi zaključila uradni del obiska v Idriji.

 

Kontakt

TIC Idrija, Mestni trg 2

tel: +386 (0)5 37 43 916
e-mail: tic@visit-idrija.si

delovni čas

ČET
PET
SOB
17 / 31 °C
21 / 31 °C
20 / 32 °C

Facebook

PRIJAVA NA E-NOVIČKE

Če vas zanima kaj se v Idriji dogaja, se prijavite na naše novičke.


GeoparkObčina Idrija Geopark