Pošlji razglednico - X

Vaše ime:
Vaš elektronski naslov:
Ime naslovnika:
Elektronski naslov naslovnika:
Vaše sporočilo:

* Oglejte si idrijsko čipko v vsej njeni lepoti - od 15. do 17. junija na 37. festivalu idrijske čipke 2018

SPOROČILO ZA MEDIJE

Oglejte si idrijsko čipko v vsej njeni lepoti - od 15. do 17. junija na 37. festivalu idrijske čipke 2018

Center za idrijsko dediščino, ki je organizator 37. festivala idrijske čipke, tudi letos pripravlja zanimiv program za vse generacije. Festival bo potekal od 15. do 17. junija na različnih lokacijah v Idriji. Čipkarsko dediščino v Idriji skrbno ohranjamo in jo skušamo približati vsem, tudi mlajšim generacijam prav s praznovanjem tradicionalnega Festivala idrijske čipke. S Festivalom Idrija vsako leto sporoča zgodbo o idrijski čipki, o njeni vpetosti v slovenski in evropski prostor ter o ustvarjalnosti naših ljudi.

Osrednja tema letošnjega Festivala je 15-letnica sodelovanja med Naravoslovnotehniško fakulteto v Ljubljani (oddelek za tekstilstvo) in Društvom klekljaric idrijske čipke, ki prav tako praznuje 15 let svojega uradnega delovanja. Ljubitelji čipk si bodo lahko dela študentk in študentov NTF, ki so bila ustvarjena med letoma 2004 in 2017, ogledali na retrospektivni razstavi od Črte do čipke.



Osrednja festivalska razstava, Lepotica in zver, bo posvečena 15-letnici delovanja Društva klekljaric idrijske čipke, ki bo svojo obletnico obeležilo tudi v nedeljo, na posebni slovesnosti v idrijskem Filmskem gledališču.

Obiskovalci si bodo lahko ogledali 12 vrhunskih razstav s tradicionalnimi in sodobnimi čipkami ter izdelki s čipkami, med njimi se bodo s svojimi izdelki predstavili tudi 3 tuji razstavljalci (iz Rusije in Hrvaške).

Petkovo slavnostno otvoritev Festivala bodo tudi tokrat ustvarjali domači, idrijski ustvarjalci. Otvoritev Muze nad Idrijo, bodo glasbeno opremili skladatelj Aldo Kumar, ki je tudi umetniški vodja slovesnosti, Cveto Kobal, Godbeno društvo rudarjev Idrija, zasedba Divje jezero ter vokalna skupina Gallina.

Kot vsako leto bo festival ponudil bogato in raznoliko vsebino za različne obiskovalce, ki bodo lahko izbirali med zanimivimi strokovnimi in zabavnimi dogodki - med festivalskim vikendom se bo skupaj zvrstilo kar 36 dogodkov.

Za otroke bodo poskrbeli različni animatorji na ustvarjalnih delavnicah, delavnici čipkastega sitotiska, lahko bodo spoznavali tudi zdravo slovensko kulinariko.

Na Festivalu idrijske čipke pa bo poskrbljeno tudi za rekreacijo otrok in odraslih, ki se bodo lahko razmigali na 5. rekreativnem teku po Rakah. Udeleženci se bodo potegovali za Zlat klikl. 

V soboto bo Idrija gostila Mednarodni folklorni festival Bohinj, na katerem se bodo predstavile folklorne skupine iz petih držav, Filmsko gledališče pa bo s premiero dokumentarnega filma Sukanje niti modernih umetnikov privabilo ljubitelje sodobne idrijske čipke. Film govori o mladih ustvarjalcih, ki danes ustvarjajo s sodobno idrijsko čipko na različnih področjih (moda, arhitektura, kulinarika...).

Na idrijskih ulicah bo v času festivala živahno. Klekljarice bodo mimoidočim prikazovale, kako se kleklja idrijsko čipko. Na sejmu domače in umetnostne obrti, klekljarskih pripomočkov in kulinarike pa bodo ljubitelji čipk lahko nakupili vse potrebne pripomočke za izdelovanje čipk in okušali lokalno idrijsko kulinariko.

Vrhunec tridnevnega festivalskega dogajanja bo tradicionalno nedeljsko Državno tekmovanje za otroke in odrasle v znanju klekljanja za priznanje Ivanke Ferjančič. Številni tekmovalci bodo zelo veseli navijanja, spodbujanja pri spretnem prepletanju niti.

Festivalske večere bodo popestrili nastopi glasbenih skupin. V soboto bodo z nami Tabu, Manouche ter DJ Marnix, v nedeljo pa Dejan Vunjak z Brendijevimi barabami.

Festival idrijske čipke spodbuja k razvoju idrijske čipke na različnih področjih, njeno različno uporabo, poleg tega pa Festival pomembno prispeva k prepoznavnosti idrijske čipke tako v Sloveniji kot tujini.

Tridnevna prireditev je odlična priložnost za druženje ob čudoviti mojstrovini, ki v sebi prepleta tradicijo in sodobnost, obiskovalci pa lahko spoznavajo in doživijo tudi ostalo bogato ponudbo UNESCO-vega mesta Idrija.

Lepo vabljeni v Idrijo med 15. in 17. junijem!

*Celoten program festivala je objavljen na spletni strani www.festivalidrijskecipke.si

Center za idrijsko dediščino

 

Kontakt

TIC Idrija, Mestni trg 2

tel: +386 (0)5 37 43 916
e-mail: tic@visit-idrija.si

delovni čas

TOR
SRE
ČET
16 / 35 °C
17 / 31 °C
18 / 32 °C

Facebook

PRIJAVA NA E-NOVIČKE

Če vas zanima kaj se v Idriji dogaja, se prijavite na naše novičke.


GeoparkObčina Idrija Geopark