Pošlji razglednico - X

Vaše ime:
Vaš elektronski naslov:
Ime naslovnika:
Elektronski naslov naslovnika:
Vaše sporočilo:

* Okolju prijazen Praznik idrijskih žlikrofov

V Mladinskem centru Idrija so leta 2017 prevzeli organizacijo Praznika idrijskih žlikrofov, tradicionalne prireditve, ki že vrsto let promovira idrijsko kulinariko in certificirane proizvajalce idrijskih žlikrofov ter ponudnikov lokalnih izdelkov. Z novim začetkom so načrtno šli v povsem drugačno obliko praznika, saj so prednost dali okusom, kar je pomenilo zmanjšanje porcij na degustacijske porcije. Zaradi pričakovanega večjega odpada so se odločili plastični pribor zamenjati z biorazgradljivim priborom, ki tudi lepše izgleda in tako izboljša celostno podobo festivala. 

To vizijo so zasledovali tudi v letu 2018 in nadaljevali z organizacijo festivala s še bolj poudarjeno ekološko noto in odgovornostjo do okolja. Poleg že omenjenega biorazgradljivega pribora se je organizator v sodelovanju z Ekologi brez meja odločil še za najem povratnih plastičnih kozarcev, ki se jih po uporabi opere in vrne. S tem se odpad plastike močno zmanjša, kar posledično pomeni znatno manjše obremenjevanje okolja. Ključno pri tem je informiranje.

S Komunalo Idrija, ki je postal generalni sponzor prireditve je bil v letu 2018 sklenjen dogovor o logistični podpori pri organizaciji festivala tudi v prihodnje. Z njihovo pomočjo je organizator po festivalskem prostoru smiselno postavil ločevalne otoke in informiral prostovoljce, ki so pomagali obiskovalcem pri pravilnem odmetu odpadkov ter skrbi za okolju prijazno in odgovorno razvajanje.

Poleg omenjenih novosti, je bila na Prazniku idrijskih žlikrofov 2018 predstavljena povezanost idrijskih žlikrofov z alpskim prostorom. V ta namen je bil na festivalu postavljen poseben kotiček, Alpski otok, namenjen predstavitvi  »bratrancev« idrijskih žlikrofov. Organizator je namreč želel izpostaviti, da so jedi na Idrijskem tako kot v preostalem alpskem območju nastajale skorajda izključno iz lokalnih sestavin in v skladu s trajnostnim razvojem. 

Idejo je finančno podprlo Ministrstvo za okolje in prostor z uvrstitvijo v Alpsko konvencijo, ki v okviru posebne mednarodne pogodbe združuje alpske države. Obiskovalci so si lahko ogledali priložnostno razstavo Od semena do krožnika, kjer je bil predstavljen trajnostni vidik festivala. Ta je v skladu z razmišljanjem naših prednikov, ki so se trudili, da so za vse “odpadke” našli ponovno uporabo ali pa jih porabili na druge načine. Na stojnicah Alpskega otoka so obiskovalci lahko okušali kvočeve nudlne iz slovenske Koroške, bovške krafe in tradicionalne jedi iz italijanskega Tolmezza. Čeprav so bili v ospredju seveda idrijski žlikrofi, so lahko tako okusili tudi druge alpske jedi, ki v slovenskem prostoru niso tako izpostavljene. 

Na festivalu so bile izvedene tudi delavnice na temo ponovne uporabe izdelkov ter kulinarične delavnice za odrasle o pripravi jedi iz lokalnih sestavin. Na prizorišču festivala so bile pripravljene tudi številne infografike, ki so opozarjale na pomen recikliranja in trajnostnega razvoja. Organizatorjev glavni cilj je bil opozoriti obiskovalce na pomembnost varovanja alpskega okolja, da bo le-ta ostal čist in ohranjen za naslednje rodove.

In čeprav je organizacijo letošnjega festivala močno oviralo slabo vreme je bil festival izpeljan na presenetljivem prizorišču, v skladu z zastavljenimi načeli in vizijo ekološko odgovornega festivala. Tega se bodo organizatorji nedvomno držali in ga razvijali dalje tudi v naslednjih letih!

Več o prireditvi Praznik idrijskih žlikrofov - www.idrijski-zlikrofi.si/ 

  


    

Kontakt

TIC Idrija, Mestni trg 2

tel: +386 (0)5 37 43 916
e-mail: tic@visit-idrija.si

delovni čas

TOR
SRE
ČET
16 / 35 °C
17 / 31 °C
18 / 32 °C

Facebook

PRIJAVA NA E-NOVIČKE

Če vas zanima kaj se v Idriji dogaja, se prijavite na naše novičke.


GeoparkObčina Idrija Geopark