Pošlji razglednico - X

Vaše ime:
Vaš elektronski naslov:
Ime naslovnika:
Elektronski naslov naslovnika:
Vaše sporočilo:

* Zaključek projekta Euromine

Novembra 2013 se je v Abbadiji San Salvatore zaključil  evropski projekt  EUROMINE - EUropean MIning NEtwork, katerega partner je bila tudi Občina Idrija. Nosilka projekta Občina Cagliari iz Sardinije (Italija) je septembra 2012 gostila prvo od štirih srečanj. V naslednjem letu so sledila srečanja projektnih skupin v Morlanwelzu v Belgiji, Almadénu v Španiji in zadnje zaključno v Abbadii San Salvatore v Italiji. V projektu so poleg navedenih sodelovale še občine Morlanwelz (Belgija), Almaden (Španija), Villarosa iz Sicilije ter Gonnosfanadiga, Silius in Montignoso iz Sardinije.

Občina Sunderland iz Anglije je odstopila od projekta, vendar je pismo o nameri sodelovanja, na zadnjem srečanju podpisalo mestno okrožje South Tyneside iz Anglije z dobro prakso oživitve njihovega opuščenega rudarskega območja (Jarrow). Operativno je projekt vodilo združenje Focus Europe, financiran pa je bil iz sredstev EU programa Evropa za državljane, ki omogoča vzpostavitev in okrepitev sodelovanja ter izmenjavo izkušenj med rudarskimi mesti oz. območji vezanimi na zaprte rudnike in obremenjenimi s posledicami rudarjenja, ter tem, ki so povezane s prebivanjem na teh območjih - zaposlovanje mladih, šolstvo, razvoj. Splošni cilj projekta je bil vzpostaviti oz. ustanoviti mrežo partnerjev s tega področja s prepoznavno blagovno znamko.

V zaključnem delu srečanja sta se tako podpisala dve pismi o nameri nadaljnjega sodelovanja, prvo s tremi nekdanjimi živosrebrovimi rudniki Almadén, Idrija in Monte Amiata in drugo z vsemi občinami, ki so bile partnerji v projektu in združenjem Focus Europe. Dokumenti so osnova za nadaljnje, konkretnejše projekte za črpanje finančnih sredstev iz EU skladov, ki so namenjena sodelovanju in tako tudi potencialnem razvoju mest z rudarsko zapuščino. Podpisano je bilo tudi pismo o nameri med vsemi ostalimi udeleženimi občinami-to je dokument, ki predstavlja interese vseh občin za črpanje sredstev iz EU. Tako so se postavili temelji za nov projekt, ki bo bolj operativnem na področju strategije trženja območja, z oblikovanjem različnih idej za določen cilj – z usklajevanjem na evropski ravni.

Idrijska skupina, ki se je udeležila zadnjega EUROMINE projektnega srečanja, je z zasedbo: Bojan Režun (Občina Idrija), Mojca Remškar Planinc (Občina Idrija), Martina Pišlar (Občina Idrija), Gregor Koželj (Občina Idrija), Lenka Grošelj (Občina Idrija), Tatjana Dizdarevič (Rudnik živega srebra Idrija), Uroš Eržen (Rudnik živega srebra Idrija), Martina Peljhan (Rudnik živega srebra Idrija), Anton Zelenc (Mestni muzej Idrija), Tina Bajt (TIC Idrija), Jaka Kenk (CID Idrija), Karmen Vidmar (GJV Idrija) in Tanja Pirih (GJV Idrija) v zaključnem delu srečanja poudarila in izpostavila pomen vključevanja mladih v projektno delo.

Kontakt

TIC Idrija, Mestni trg 2

tel: +386 (0)5 37 43 916
e-mail: tic@visit-idrija.si

delovni čas

ČET
PET
SOB
17 / 31 °C
21 / 31 °C
20 / 32 °C

Facebook

PRIJAVA NA E-NOVIČKE

Če vas zanima kaj se v Idriji dogaja, se prijavite na naše novičke.


GeoparkObčina Idrija Geopark