Pošlji razglednico - X

Vaše ime:
Vaš elektronski naslov:
Ime naslovnika:
Elektronski naslov naslovnika:
Vaše sporočilo:

* Tudi v Idriji snemanje dokumentarca v projektu Rudniki kulture

Pretekli teden je v Idriji potekalo snemanje idrijskega dela dokumentarnega filma o stanju rudarske dediščine ter osebnih pričevanjih nekdanjih rudarjev in drugih prebivalcev rudarskih mest v državah, nastalih na območju nekdanje skupne države Jugoslavije. Dokumentarni film je sestavni del projekta »Rudnici kulture«, katerega vodilni partner je hrvaško združenje Labin Art Express XXI, vključeni so tudi partnerji iz drugih držav bivše Jugoslavije in Center za idrijsko dediščino, ki je edini slovenski partner v projektu. 

Projekt zajema in prepleta več znanstvenih disciplin in prinaša večstransko kulturno sodelovanje med vodilnim partnerjem iz hrvaškega Labina ter institucijami iz Bosne in Hercegovine, Črne Gore, Hrvaške, Srbije in Slovenije, torej Idrije.

Projekt Rudniki kulture, ki poteka od marca 2013 do septembra 2014, je namenjen ohranitvi in ovrednotenju industrijske dediščine številnih nekdanjih rudnikov v državah nekdanje Jugoslavije. Gre za spodbujanje lokalnih skupnosti v smeri ponovne uporabe obstoječih industrijskih, arhitekturnih in zgodovinskih virov ter predelavo nekdanjih rudnikov v samozadostne kulturne javne objekte. 

Da bi izboljšali prepoznavnost rudarske dediščine v regiji, je projekt sestavljen iz različnih faz, ki obsegajo raziskave o stanju nekdanjih rudnikov, izobraževanja vseh družbenih akterjev o nujnosti varovanja rudarske dediščine, vključno s prenosom znanja in izkušenj, obsega tudi medijsko kampanjo, pripravo mobilne razstave, ki bo obiskala vsa mesta, vključena v projekt, tudi Idrijo, izdajo ustrezne knjižne publikacije in izdelavo dokumentarnega filma. 

Posnetke za dokumentarni film je ekipa snemala pretekli teden v Idriji. Posneli so rudarsko dediščino mesta in pogovore z idrijskimi „knapi“, predstavniki javnega življenja mesta ter drugimi prepoznavnimi prebivalci Idrije vseh generacij. Preostale dele filma bodo posneli v rudarskih krajih drugih držav, partneric v projektu. 

Dokumentarec bo letos jeseni, ko se projekt Rudniki kulture zaključuje, predstavljen tudi v Idriji.Kontakt

TIC Idrija, Mestni trg 2

tel: +386 (0)5 37 43 916
e-mail: tic@visit-idrija.si

delovni čas

TOR
SRE
ČET
16 / 35 °C
17 / 31 °C
18 / 32 °C

Facebook

PRIJAVA NA E-NOVIČKE

Če vas zanima kaj se v Idriji dogaja, se prijavite na naše novičke.


GeoparkObčina Idrija Geopark