Pošlji razglednico - X

Vaše ime:
Vaš elektronski naslov:
Ime naslovnika:
Elektronski naslov naslovnika:
Vaše sporočilo:

* Ledolomilka

Ledolomilka je naziv modne kreacije, ki je nastala v okviru sodelovanja Čipkarske šole Idrija v mednarodnem projektu ‘’Bodi edinstvena v Evropi’’. Projekt v okviru programa Vseživljenjsko učenje financira Evropska komisija. Poleg Čipkarske šole Idrija, ki je koordinatorica projekta, so vanj vključeni partnerji iz Belgije, Estonije, Hrvaške, Malte, Španije, Švedske in Združenega Kraljestva.


Modna kreacija Ledolomilka je nastajala v pretekli zimi in bila dokončana v času ledene ujme, ki  je prizadela tudi naše kraje. Simbolično ime modne kreacije, ki ga je predlagala članica projektne skupine Vera Kostanjšek,  ponazarja pozitivno energijo, svetlobo in upanje, prisotno pri njenih ustvarjalkah. 


Modna kreacija je bila zasnovana in izdelana v Čipkarski šoli Idrija. Idejna zasnova, vzorci za klekljanje in izbor materialov so delo risarke vzorcev in oblikovalke Maje Svetlik,  izdelavo kroja in šivanje je prevzela Ana Rejc, klekljanje čipk je potekalo pod vodstvom učiteljice Stane Frelih. Čipke so klekljale klekljarice projektne skupine:  Zdenka Bogataj, Aleksandra Frank Staniša, Majda Jurkovič, Vera Kostanjšek, Zinka Pečelin, Draga Sedej in Sandra Šeme.

  

V kreaciji so združena spretnosti in znanja iz preteklosti, ki se igrajo z materiali prihodnosti. Vključuje ročno klekljano čipko, ki je videti tradicionalno bela, vendar vključuje tudi netradicionalne materiale. Poleg bombažnih niti so v čipki uporabljeni volna, laks, žičke, plastični trakovi in reciklirane vrečke, iz katerih so narejeni tudi dekorativni zaključki čipke. Vzorci za klekljanje čipk so preprosti, prilagojeni zahtevnostim uporabljenih materialov. V čipkah so uporabljene tehnike klekljanja idrijske čipke. Čipka je v zgornjem delu uporabljena kot ovratnik, v spodnjem delu spominja na predpasnik.


Ledolomilka je trenutno na razstavi natečajnih del natečaja  Čipka – sodobni trendi v oblačenju, ki ga je razpisala čipkarska šola iz Gorice v Italiji. Obširnejša predstavitev modne kreacije v Idriji je načrtovana za junij 2015, ko bo v Idriji potekalo zaključno projektno srečanje.  


V nadaljevanju navajamo del videnja oz razmišljanja Eve Petrič, slovenske multimedijske ustvarjalke, ki ga je zapisala ob njenem srečanju z Ledolomilko: ''Ledolomilka, je zelo inovativna in v skladu z današnjim dnem, saj upošteva nove medije in jih celo uporablja, a na zelo subtilen in tudi smiseln način. Spominja na narodno nošo, prenaša, razvija, je primer razvoja preteklosti v prihodnosti. Je kot umetnina in me veseli, da iz najbolj divjih kamnitih votlin Idrije je svetloba! Ledolomilka, lahko rečemo, “živi” in se nadgrajuje z našim razvojem, upošteva prisotnost elektrike, ki jo prej ni bilo v času, ko se je Idrijsko klekljarstvo razvijalo, ko so vse klekljarice klekljale ob sveči.


Ledolomilka je zelo aktualna, pa ne le zato, ker je multimedijska,  ampak tudi zato, ker spominja na moč narave in s tem tudi osnovnega namena oblek in oblačil, saj spominja na letošnjo zimo, ki je bila res huda. Hkrati pa zajema in seže tudi do najbolj poganskih navad, saj spominja na boginjo Vesno, ki je skrbela za pregon zime in prihod spomladi, ali drugače rečeno, je lomila led in s tem odganjala zimo…


Omeniti je tudi vredno, da čeprav Ledolomilka predstavlja primer multimedijske obleke, ni odvisna in je nad tem pojmom kategorizacije, saj obstaja lahko čisto samostojno tudi brez elektrike in to še vedno v vsej svoji prefinjenosti, krhkosti, edinstvenosti, kar poudarja, da je njena plast multimedijskega smiselna, saj obleka lahko obstaja brez nje, a je še vedno lahko nadgrajena z multimedijsko plastjo. Zanimivo je tudi, kako obleka reagira, stopi v dialog z dnevno svetlobo, senco in kako odseva v pogledih ljudi, na kaj asociira?!


Plasticne rožice s svojo delikatnostjo presenetijo, da so pravzaprav narejene iz grobe nošene reciklirane plastične vrečke, res fantastična uporaba vsakdanjega materiala in estetizacija, da so videti koščki reciklirane vrečke kot kristalne rože! V vsej svoji multimedijskosti in uporabi vsakdanjih potrošniških materialov, pa prevladuje Ledolomilka kot poetična - in prav to je nekaj, kar jo loči od ostalih današnjih primerov multimedijskih oblek, saj je danes težje biti poetičen in skladen, kot pa šokanten in predrzen. Prav ti zadnji dve sta postali vsakodnevne lastnosti, ki se vrivata povsod, tako, da je lepo videti primer, ki se temu izogne na zelo eleganten in tudi smiseln način!


Ledolomilka navdaja z občutkom delikatnosti, kot bi bila narejena iz stekla- snežinka, osvetljena na soncu, ki se jo vsak želi dotakniti, a hkrati spoštljivo ve ( notranji glas mu prišepeta) , da mora držati spoštljivo distanco od nje, da lahko ona ohrani svojo lastnost čistoče, saj  je kot ledena roža, ledena princesa, lovilka svetlobe, idealizma…morda je ona del zaklada, ki pripada kralju Matjažu…


Ledolomilka usmerja naprej v svetlo prihodnost, vsakega posameznika usmerja na njegovo “pravo pot”, kot je tudi čarobna obleka dobre vile v zgodbici o Pepelki usmerila Pepelko k veselju, prihodnosti, ki je pripadala Pepelki…naj Ledolomilka usmeri vse , katerih pogledi padejo nanjo, k inspirativni prihodnosti, ki jo Ledolomilka le označuje in je njen začetni znak!''


Kontakt

TIC Idrija, Mestni trg 2

tel: +386 (0)5 37 43 916
e-mail: tic@visit-idrija.si

delovni čas

TOR
SRE
ČET
16 / 35 °C
17 / 31 °C
18 / 32 °C

Facebook

PRIJAVA NA E-NOVIČKE

Če vas zanima kaj se v Idriji dogaja, se prijavite na naše novičke.


GeoparkObčina Idrija Geopark