Pošlji razglednico - X

Vaše ime:
Vaš elektronski naslov:
Ime naslovnika:
Elektronski naslov naslovnika:
Vaše sporočilo:

Na ogled priznanja občini Idrija minulih let

Sobota, 26. oktober 2013

V razstavni vitrini na Mestnem trgu v Idriji je te dni postavljena priložnostna razstava, na kateri so na ogled najvidnejša priznanja, ki jih je Občina Idrija prejela v minulih treh letih.

Idrija je 2011 prejela naziv alpsko mesto leta, ki si ga je prislužila s prizadevanji za trajnostni razvoj. Naziv pomeni priznanje mednarodne skupnosti alpskih držav Idriji in njeni zavezanosti k uresničevanju določil Alpske konvencije.

Istega leta je Idrija prejela tudi naziv EDEN – Evropska destinacija odličnosti 2011. Destinacijo Idrija s turističnim produktom »Idrija – razgledi po stoletjih preteklosti« je strokovna komisija izmed štirih finalistov izbrala kot najboljšo v temi izbora omenjenega leta, ki je bila „Turizem in oživljanje nepremične kulturne dediščine“.

Na ogled je tudi listina – certifikat o vpisu dediščine živega srebra Idrije in Almadena na Seznam svetovne dediščine Unesca. Odločitev je bila sprejeta na zasedanju UNESCO Odbora za svetovno dediščino v St. Peterburgu 30. 6. 2012. Ocenjeno je bilo, da nominirano območje izpolnjuje pogoj izjemne univerzalne vrednosti oz. celovitosti in avtentičnosti. Dediščina živega srebra slovenske Idrije in španskega mesta Almaden je tako našla svoje mesto na seznamu največjih kulturnih spomenikov vsega človeštva. Vpis na seznam UNESCO je bil plod šestletnih intenzivnih skupnih prizadevanj Idrije in države Slovenije ter španskih partnerjev.

Doslej zadnje priznanje v tem nizu pa je bil certifikat o vpisu Geoparka Idrija v EGN – Evropsko mrežo geoparkov, s čimer je postal tudi član globalne mreže geoparkov sveta. Odločitev so predstavniki drugih, že vključenih geoparkov Evrope sprejeli 5.9.2013 na 12. Konferenci EGN v Geoparku Valle di Cilento in Diano v Italiji. Geopark Idrija je tako postal 55. član EGN, kar je plod petletnega intenzivnega dela skupine strokovnjakov Rudnika živega srebra Idrija, Zavoda RS za varstvo narave, Občine Idrija in Centra za idrijsko dediščino ter številnih zunanjih strokovnjakov in partnerjev Geoparka Idrija.

Razstavo priznanj v vitrini na Mestnem trgu je uredil idrijski florist Ivo Uršič.Kontakt

TIC Idrija, Mestni trg 2

tel: +386 (0)5 37 43 916
e-mail: tic@visit-idrija.si

delovni čas

TOR
SRE
ČET
17 / 27 °C
15 / 22 °C
14 / 22 °C

Facebook

PRIJAVA NA E-NOVIČKE

Če vas zanima kaj se v Idriji dogaja, se prijavite na naše novičke.


GeoparkObčina Idrija Geopark