Pošlji razglednico - X

Vaše ime:
Vaš elektronski naslov:
Ime naslovnika:
Elektronski naslov naslovnika:
Vaše sporočilo:
  • Znamenitosti
  • Aktivnosti
  • Gostinstvo
  • Nastanitve
  • Trgovina
  • Foursquare

Idrija bogatejša za obnovljen spomenik dediščine živega srebra

Četrtek, 26. januar 2017


IDRIJA BOGATEJŠA ZA OBNOVLJEN SPOMENIK DEDIŠČINE ŽIVEGA SREBRA, POSVEČEN VSEM GENERACIJAM IDRIJSKIH RUDARJEV


20. januarja je bilo v Idriji praznično – slovesno je bil odprt obnovljen spomenik tehniške dediščine, ki sodi pod UNESCO zaščito, ter razstava »Od rude do kapljic živega srebra«. Novozgrajeni prostori centra za obiskovalce so bili premajhni, da bi sprejeli vse, ki so si včeraj želeli ogledati novo pridobitev mesta Idrija. Po ocenah je bilo včeraj v Topilnici Hg vsaj petsto obiskovalcev.

Na otvoritveni slovesnosti je naprej spregovorila vršilka dolžnosti direktorice in vodja projekta Tatjana Dizdarevič, ki je poudarila pomen ohranjanja idrijske dediščine, kamor se uvršča tudi dediščina živega srebra, ter predstavila izvajanje projekta obnove v zadnjih dveh letih. Svoj govor je zaključila z mislijo, da je obnovljena Topilnica Hg spomenik vsem topilničarjem in rudarjem, ki so delali v idrijskemu rudniku živega srebra. Tudi naslednji govorec, župan Bojan Sever, je izpostavil pomen idrijske dediščine ter pomembnost povezovanja z ostalimi rudarskimi mesti iz Evrope in sveta, kot sta Almaden iz Španije in Abbadia San Salvatore iz Italije, katerih župani z delegacijami so bili včeraj prisotni na slavnostnem dogodku. Martina Peljhan, geologinja Centra za upravljanje z dediščino živega srebra Idrija in glavna avtorica razstave, je v svojem govoru predstavila bistvene vsebinske poudarke iz razstave ter se za sodelovanje pri njeni pripravi zahvalila preko 80 posameznikom.
Kot slavnostni govornik je obiskovalce pozdravil dr. Miro Cerar, predsednik Vlade Republike Slovenije. Poudaril je, da moramo biti Idrijčani in vsi Slovenci ponosni na dediščino živega srebra, ki jo odgovorni v Idriji z veliko truda varujejo in ohranjajo za naslednje rodove. Vlada Republike Slovenija se zaveda pomena te kulturne dediščine, zato bo prizadevanja za njeno ohranjanje podpirala tudi v bodoče. V svojem govoru je povedal še, da je v celem dnevu, ki ga je preživel v Idriji, doživel veliko lepega, videl veliko uspešnih primerov sodelovanja in rezultatov, ki so plod sodelovanja v lokalni skupnosti. Takega sodelovanja, je poudaril, si želi več tudi na državni ravni. Kulturni program prireditve so ustvarili odlični glasbeniki Godbenega društva Idrija ter izvrsten virtuoz na harmoniki, domačin Marko Hatlak. 

O pomembnosti dogodka priča tudi udeležba drugih visokih gostov - ministra za kulturo Antona Peršaka, veleposlanika kraljevine Španije v RS José Luisa de la Peña, državne sekretarke na Ministrstvu za kulturo Damjane Pečnik, številnih gospodarstvenikov itd.

Topilnica Hg bo za individualne obiskovalce odprta od 1. februarja naprej, že v naslednjem tednu pa se bodo v njej začele izvajati delavnice in eksperimenti z živim srebrom za osnovno- in srednješolce.

Konec januarja se tako zaključuje obsežen projekt obnove prve faze kulturnega spomenika klasirnice in izgradnje novega centra za obiskovalce, ki ga je v začetku leta 2015 pričel izvajati Center za upravljanje z dediščino živega srebra Idrija (CUD Hg). V njegovo izvedbo je bilo vloženih 2.332.810 EUR, od tega 2.000.000 EUR s strani Programa Finančnega mehanizma EGP, preostanek pa je zagotovil CUD Hg. V objektu je svoj prostor dobila stalna razstava „Od rude do kapljic živega srebra“, ki skupaj z obnovljeno klasirnico nadaljuje zgodbo rude iz Antonijevega rova in bogati turistično ponudbo območja, vpisanega na UNESCO Seznam svetovne dediščine. 

Želja vseh, ki se ukvarjamo z varovanjem, ohranjanjem in prezentacijo idrijske dediščine živega srebra, je, da bi se projekt obnove kompleksa topilnice nadaljeval naprej, z obnovo Čermak-Špirekove in rotacijske peči.

Vir: Center za upravljanje z dediščino živega srebra Idrija (CUD Hg); Tatjana Dizdarevič

Avtor fotografij: Robert Zabukovec.Fotogalerija

Kontakt

TIC Idrija, Mestni trg 2

tel: +386 (0)5 37 43 916
e-mail: tic@visit-idrija.si

delovni čas

PON
TOR
SRE
16 / 21 °C
5 / 19 °C
3 / 20 °C

Facebook

PRIJAVA NA E-NOVIČKE

Če vas zanima kaj se v Idriji dogaja, se prijavite na naše novičke.


GeoparkObčina Idrija Geopark