Pošlji razglednico - X

Vaše ime:
Vaš elektronski naslov:
Ime naslovnika:
Elektronski naslov naslovnika:
Vaše sporočilo:
  • Znamenitosti
  • Aktivnosti
  • Gostinstvo
  • Nastanitve
  • Trgovina
  • Foursquare

Praznik idrijskih žlikrofov 2017

Petek, 18. avgust 2017


Center za idrijsko dediščino je že drugo leto zapored pripravil skupno promocijsko akcijo pod imenom "Idrijsko poletno doživetje". Tudi v poletju 2017 se pod tem imenom predstavljajo večje in tradicionalne poletne prireditve na Idrijskem, med katerimi je tudi Praznik idrijskih žlikrofov. Organizator omenjene prireditve Mladinski center Idrija je pred samim pričetkom za obiskovalce pripravil podrobnejše informacije o žlikrofih in samem programu prireditve.


Program Praznika idrijskih žlikrofov

V letu 2017 bo Praznik idrijskih žlikrofov v soboto, 26. avgusta 2017 na Trgu sv. Ahacija v Idriji, in sicer od 11.00 do 20.00. Sočasno bo na Mestnem trgu potekal Dan Krajevne skupnosti Mesto Idrija, v večernih urah pa bo v mestnem središču glasbeni program festivala Čipkarija v organizaciji Kluba idrijskih študentov.

Več kot 15 različnih načinov postrežbe idrijskih žlikrofov

Več kot 10 stojnic z raznovrstno kulinarično ponudbo idrijskih žlikrofov

-  Več kot 15 stojnic s pestro ponudbo lokalnih in regionalnih proizvajalcev kulinaričnih produktov

-  Stojnice priznanih vinarjev in vznemirljivih mladih mikropivovarjev

20. obletnica društva Alpsko mesto leta z Boštjanom Novakom

-  Kuhanje in senzorično ocenjevanje bakalce z Boštjanom Novakom in Igorjem Jagodicem

-  Celodnevni prikaz tradicionalne izdelave idrijskih žlikrofov

-  Preizkus slepega izdelovanja in okušanja žlikrofov v sodelovanju z Medobčinskim društvom slepih in slabovidnih Nova Gorica

-  Razglasitev rezultatov certificiranja

-  Vodeni ogledi po mestu Idrija in kulinarični dediščini mesta

Več: www.idrijski-zlikrofi.si

O prazniku

Na svoj praznik tradicionalna rudarska jed stopi v svet okusov in tam vsakič znova dobi nov obraz. Vzemite si čas v soboto, 26. avgusta in izkusite popotovanje idrijskih žlikrofov od tradicije do sodobnosti na že tradicionalnem Prazniku idrijskih žlikrofov. Letošnja popestritev bo obeležje 20. obletnice društva Alpsko mesto leta, ki bo idrijskim žlikrofom dodalo prav poseben kulinarični lesk.

Na podlagi do sedaj že izpeljanih ponovitev želimo v Mladinskem centru Idrija, ki letos ob finančni podpori Občine Idrija pripravlja festival, okoli tradicionalnega in že uveljavljenega jedra festival nadgraditi in razširiti v moderen kulinarični festival, ki bo poleg predstavitve lokalno certificiranih proizvajalcev žlikrofov predstavljal tudi sodobne kulinarične smernice. S tem želimo obiskovalcem žlikrofe predstaviti na načine, kot jih do sedaj še niso imeli možnosti spoznati.

Festivalu hočemo dvigniti prepoznavnost v širšem slovenskem kulinaričnem prostoru, ga osvežiti s sodobnimi festivalskimi prijemi ter ga aktualizirati v sodelovanju z različnimi kuharskimi mojstri iz različnih regij Slovenije, ki lahko idrijski žlikrof predstavijo na povsem inovativen način kot predjed, glavno jed ali sladico.

Naša vizija festivala je dolgoročna, mnenja smo, da ima festival Praznik idrijskih žlikrofov ogromen potencial, ki ga lahko dosežemo zgolj s kontinuiranim delom in aktivnim delovanjem v prostoru slovenskega kulinaričnega turizma. Trdno smo prepričani, da lahko s pravim pristopom in dolgoročnim delom zgradimo privlačen in prepoznaven festival, ki bo dodatno utrdil edinstvenost idrijskega žlikrofa v slovenskem kulinaričnem prostoru, obenem pa obogatil turistični potencial mesta Idrija.

Več: www.idrijski-zlikrofi.si

O žlikrofih

Idrijski žlikrofi so prvi slovenski proizvod, ki ga je Evropska komisija prijavila kot zajamčeno tradicionalno posebnost EU-ja, kar pomeni, da sta zaščitena tako receptura kot tudi tradicionalni način priprave, ter da je ime proizvoda na celotnem območju EU-ja zaščiteno pred potvorbami, zlorabami, posnemanjem in drugimi praksami, ki lahko zavajajo glede resničnega porekla proizvoda.

Gre za značilno oblikovano narodno jed, pripravljeno iz s krompirjevim nadevom polnjenega testa. Uvrščamo jih v krovno kategorijo polnjenih testenin – je pa res, da se od drugih testenin zelo razlikujejo po obliki, specifičnem nadevu in načinu izdelave. So glavna kulinarična specialiteta na Idrijsko-Cerkljanskem, izdelava žlikrofov, ki si prislužijo uradni certifikat Zaščitena tradicionalna posebnost, pa ni prav nič preprosta, saj poteka v kar devetih skrbno definiranih stopnjah.

Leta 2002 so idrijski žlikrofi kot poseben kmetijsko-živilski proizvod dobili status »Zajamčena tradicionalna posebnost«, od januarja 2010 pa so kot zaščiteni proizvod vpisani tudi v register pri Evropski komisiji. Od leta 2006 do 2015 so certificirani proizvajalci, združeni v Društvo za promocijo in zaščito idrijskih jedi, izdelali čez 600 ton idrijskih žlikrofov.

Pred šestdesetimi leti je Karel Bezeg, raziskovalec idrijskih šeg in običajev, zapisal napotek, ki morda najbolje priča o ljubezni do te imenitne hranljive poslastice, ki je nekoč poganjala cele generacije idrijskih knapov: »Enega se ima v ustih, drugega se drži pred nosom na vilicah in tretjega se gleda še v skledi kot prihodnjega izbranega!«

Idrijske žlikrofe lahko izdelujejo le izdelovalci, ki upoštevajo določila iz elaborata o označbi tradicionalnega ugleda za idrijske žlikrofe in določila evropske uredbe, s katero so idrijski žlikrofi postali zaščiteni na nivoju EU. Vsi certificirani izdelovalci so podvrženi notranji in zunanji kontroli, pri kateri morajo izkazovati ustrezno kakovost idrijskih žlikrofov in ustrezno izdelavo v skladu s specifikacijo.

Več: www.idrijski-zlikrofi.si

O Idriji

Idrija je majhno, a izjemno ponosno in prodorno mesto v zahodni Sloveniji. Ponaša se z nazivoma Alpsko mesto leta 2011 in Evropska destinacija odličnosti za leto 2011 (EDEN). Poznana je po drugem največjem rudniku živega srebra na svetu, takoj za španskim Almadenom. Bogata dediščina obeh rudnikov je od 30. junija 2012 umeščena na UNESCO seznam svetovne dediščine. Od leta 2015 pa je mesto z okolico tudi UNESCO Globalni geopark.

Rudarjenje je močno zaznamovalo razvoj Idrije in celotne post-Kolumbovske Evrope – brez idrijskega živega srebra, ki je omogočalo pridobivanje zlata in srebra v Amerikah, svet verjetno ne bil tak kot ga poznamo danes. Prav ta kombinacija vpetosti v svetovno dogajanje in sočasna geografska odmaknjenost v težko dostopni kotlini pa je botrovala tudi razvoju tipičnih idrijskih značilnosti – idrijske čipke, idrijskih žlikrofov, idrijskega narečja, idrijskega značaja … 

Idrija z okolico nudi številne možnosti za oddih in sprostitev, tako za športne kot tudi za rekreativne dejavnosti. V poletnih mesecih je predvsem priljubljena zgornja dolina reke Idrijce, ki ponuja kopanje in ohladitev. Idrijsko je primerno za vse ljubitelje lova in ribolova ter gobarje in zeliščarje, ozemlje pa prečkajo tudi Slovenska planinska transverzala, Slovenska geološka pot ter mednarodna Via Alpina.

Več: www.visit-idrija.si

Kontakt: +386 (0)5 37 43 916 ali tic@visit-idrija.si

Kontakti:

Vodja prireditve: Tomaž Markič, 031 675 950, info@idrijski-zlikrofi.si
Vodja promocije in stika z mediji: Tilen Božič, 041 970 567, info@idrijski-zlikrofi.si
Vodenje po prireditvi za novinarje: Matevž Straus, 051 411 388, matevz@idrija2020.si

Vir: Mladinski center IdrijaKontakt

TIC Idrija, Mestni trg 2

tel: +386 (0)5 37 43 916
e-mail: tic@visit-idrija.si

delovni čas

TOR
SRE
ČET
15 / 33 °C
16 / 32 °C
17 / 32 °C

Facebook

PRIJAVA NA E-NOVIČKE

Če vas zanima kaj se v Idriji dogaja, se prijavite na naše novičke.


GeoparkObčina Idrija Geopark