Pošlji razglednico - X

Vaše ime:
Vaš elektronski naslov:
Ime naslovnika:
Elektronski naslov naslovnika:
Vaše sporočilo:

Vabilo mladim k sodelovanju v projektu REFRESH

Nedelja, 07. oktober 2018

REFRESH: Young art(ist)s refreshing heritage sites je projekt, ki se je začel v poletnih mesecih Evropskega leta kulturne dediščine in je sofinanciran s pomočjo Evropske komisije v program Ustvarjalna Evropa. V projektu sodelujejo štiri organizacije iz štirih držav:

· Združenje zgodovinskih mest Slovenije – Slovenija, vodilni partner.
· ITACA – Local Development Association, Italija. 
· Complexul Muzeal National MOLDOVA (Moldova National Museum Complex Iasi), Romunija.
· Fundación Universitaria San Antonio Murcia, Španija.

CILJI PROJEKTA REFRESH
Splošni cilj projekta je približati kulturno dediščino sodelujočih mest in regij ljudem, proslaviti njeno raznolikost in deliti svojo vrednost s prihodnjimi generacijami.


REFRESH ima tudi posebne cilje: 

1. Razviti nove, sveže načine predstavitve kulturne dediščine v partnerskih regijah in mestih s sodelovanjem z mladimi umetniki v različnih kulturnih in ustvarjalnih sektorjih ter tako (znova) privabiti in povabiti k sodelovanju stare in nove ciljne skupine.
2. Razviti sposobnosti organizacij, ki so promotorji kulturne dediščine, da dosežejo skupnost in sodelujejo z občinstvom pri raziskovanju kulturne dediščine.
3. Okrepiti zavest in spoštovanje raznolikosti kulturne dediščine in njenih vrednot.

Cilji projekta so v skladu z Evropskim letom kulturne dediščine 2018; projekt gradi na naslednjih temeljih: spodbujanje kulturne dediščine s transnacionalnim in medsektorskim sodelovanjem, pri katerem se kulturna dediščina uporablja kot vir ustvarjanja in inovacij ter vir za povečanje zavesti o pripadnosti evropskemu prostoru.


REFRESH PARTNERJI

Konzorcij projekta REFRESH sestavljajo štiri organizacije:

• Združenje zgodovinskih mest Slovenije, Slovenija, združuje 15 zgodovinskih mest Slovenije in promovira kulturno dediščino z razvojem novih izdelkov, povezanih z dediščino, s krepitvijo zmogljivosti organizacij, ki predstavljajo kulturno dediščino različnim ciljnim skupinam, s sodelovanjem z lokalnimi akterji in promocijskimi dejavnostmi. Partner je član Evropskega združenja zgodovinskih mest in regij.

ITACA - Lokalno razvojno združenje, Italija, se ukvarja s trajnostnim razvojem regije Abruzzo. Bogata kulturna dediščina območij je eden od ključnih razvojnih potencialov, ITACA pa ima znatne izkušnje pri razvoju in upravljanju kulturnih projektov s ciljem oživitve kulturne dediščine in razvoja dogodkov.

MOLDOVA National Museum Complex Iasi, Romunija, je kulturna ustanova nacionalnega pomena s poglobljeno kulturno in zgodovinsko bazo znanja, zmogljivostmi in dejavnostmi in predstavlja dragoceno partnerstvo v ortodoksnem kulturnem okolju.

• Fundación Universitaria San Antonio, Španija,zasebna univerza, ki ponuja širok spekter izobraževalnih programov in se aktivno ukvarja s kulturnimi dejavnostmi v regiji Murcia.


REFRESH HERITAGE WEEKS

V okviru aktivnosti projekta so bili in še bodo v štirih državah v letih 2018 in 2019 organizirani tedenski REFRESH HERITAGE WEEK, ki mladim umetnikom iz štirih držav omogočijo sodelovanje pri uresničevanju ciljev projekta - da "osvežijo" kulturno dediščino izbranih mest. V okviru sodelovanja s ciljno publiko, ki nerada raziskuje kulturno dediščino in se z njo srečuje, je odprt natečaj za najboljšo video umetnost, ki dopolnjuje tedne REFRESH HERITAGE WEEK v posameznih partnerskih državah

Teden RHW:

· REFRESH HERITAGE WEEK Španija 2018, Murcia.
o predviden datum dogodka: 26. 11. – 1. 12. 2018
o v okviru festivala Urban Ct Fest”
o sodelujoči mladi umetniki: plesalci, literati, vizualni umetniki, video ustvarjalci, …


Dogodki v 2019:

· RHW Italija 2019, Valle delle Abbazie, Abruzzi, Italija. 
o predviden datum dogodka: april 2019
o del dogodka “Concerti delle Abbazie”
o razpis za natečaj za najboljši REFRESH HERITAGE WEEK – zgodbe RHW 2019 video.

 • RHW Romunija 2019, Iasi, Romunija. 
  o predviden datum dogodka: 17. 5. – 23. 5. 2019
  o del dogodka “International Open Museum Nights”.
 • RHW Slovenija 2019, Novo mesto, Slovenija. 
  o predviden datum dogodka: 17. 6. – 23. 6. 2019
  o del dogodka “Week of Cultures”.
 • RHW Španija 2019, Cartagena, Murcia, Španija. 
  o predviden datum dogodka: 26. 11. – 2. 12. 2019
  o del dogodka Urban Ct Fest”


Zaključni dogodek REFRESH projekta v Škofji Loki se bo zgodil decembra 2019.
Na odprti konferenci bodo objavljeni najboljši video posnetki natečajev REFRESH HERITAGE WEEK – zgodbe RHW 2018 in 2019 ter razglašeni zmagovalci natečaja, omogočeno bo digitalno srečanje mladih umetnikov, ki so sodelovali na RHW 2018 in 2019, predstavljene bodo izkušnje sodelujočih, sledila bo odprta razprava s pridruženimi partnerji, lokalnimi strokovnjaki, učitelji, profesorji in zainteresirano javnostjo o inovativnosti in ustvarjalnem potencialu kulturne dediščine za prihodnje generacije ter podpis protokola o prihodnjem sodelovanju.


Vabljeni ste, da projektu sledite na:
spletni strani: www.refresheurope.eu/
FB profilu: www.facebook.com/refreshprojecteu
Twitter: www.twitter.com/refresh_projKontakt

TIC Idrija, Mestni trg 2

tel: +386 (0)5 37 43 916
e-mail: tic@visit-idrija.si

delovni čas

ČET
PET
SOB
18 / 31 °C
18 / 32 °C
18 / 29 °C

Facebook

PRIJAVA NA E-NOVIČKE

Če vas zanima kaj se v Idriji dogaja, se prijavite na naše novičke.


GeoparkObčina Idrija Geopark