Pošlji razglednico - X

Vaše ime:
Vaš elektronski naslov:
Ime naslovnika:
Elektronski naslov naslovnika:
Vaše sporočilo:

Spoznajte Slovenijo na način profesionalnih kolesarjev - Dirka po Sloveniji

Ponedeljek, 17. junij 2019

Pridružite se nam kot gledalec prek Eurosporta ali pa kot navijač na eni ali na vseh petih etapah 26. kolesarske dirke Po Sloveniji.

Kolesarska dirka Po Sloveniji ima dolgoletno tradicijo, saj bo letos potekala že 26. kolesarska dirka Po Sloveniji zapored. Dirki je Mednarodna kolesarska zveza (UCI) zvišala klasifikacijo po merilih UCI, od konca leta 2018 je dirka kvalificirana kot UCI HC (Hors Class), kar je za serijo World Tour najvišji rang tekmovanja v cestnem kolesarstvu.


Kolesarska dirka del prizadevanj Zelene sheme slovenskega turizma

Kolesarska dirka Po Sloveniji slovenskemu turizmu in turističnim destinacijam ponuja odlično priložnost za pozicioniranje naše dežele kot zelene in zdrave, še posebej pa aktivne destinacije. Čudovite naravne danosti Slovenije smo namreč nadgradili z ustrezno infrastrukturo in doživetji ter tako Slovenijo razvili v odlično športno-rekreativno destinacijo za vse letne čase. Slovenija je destinacija za odlična petzvezdična doživetja z jasno usmeritvijo v trajnostni razvoj. STO trajnostni razvoj vzpodbuja in udejanja preko Zelene sheme slovenskega turizma Slovenia Green. Zelena shema je sistem, ki pod krovno znamko Slovenia Green združuje vsa prizadevanja za trajnostni razvoj, omogoča primerjavo z drugimi zelenimi destinacijami po svetu in hkrati dodaja nacionalni značaj, ki omogoča lažje pozicioniranje zelene Slovenije na globalnem zemljevidu.

Med letošnjimi destinacijami, ki sodelujejo pri projektu dirke Po Sloveniji, imamo nosilce zlatega (Ljubljana, Podčetrtek, Komen), srebrnega (Kamnik, Idrija, Zreče, Nova Gorica, Maribor, Goriška Brda, Bela krajina, Vipavska dolina, Novo mesto, Škofja Loka) ter bronastega znaka (Celje, Kanal ob Soči).


Neposredni prenos na Eurosportu bo zagotovo spet navdušil milijone gledalcev pred TV-zasloni

Tretje leto zapored bo neposredni prenos dirke potekal na globalni športni televizijski mreži Eurosport; med 19. in 23. junijem 2019 bodo tako milijoni gledalci lahko spremljali profesionalne kolesarje premagovati kilometre po zeleni Sloveniji, njihov boj z vzponi in spusti ter ravninami, hkrati pa bodo lahko občudovali izjemne helikopterske posnetke dih jemajočih razgledov.

Lanska dirka je prikazala privlačnost 28 destinacij, prek katerih je potekala trasa dirke, ter očarala več kot 9,3 milijona gledalcev, ki so boj za zeleno majico spremljali na televizijskih kanalih Eurosporta. Prek različnih družbenih medijev so lanske objave v povezavi z dirko dosegle več kot 37,6 milijona sledilcev.


Skozi pet etap letošnje dirke

Letošnja dirka bo imela 5 etap, štart bo v sredo, 19. junija, v Ljubljani, cilj pa že tradicionalno v Novem mestu, tokrat v nedeljo, 23. Kolesarji se bodo za zeleno majico borili kar skozi 31 destinacij, mnoge bodo obiskali prvič. Med drugim bosta Žalec in Nova Gorica prvič v zgodovini gostila štart dirke.


Dirka bo tako prvič potekala skozi Žalec, Idrijo, Žiri, Kanal ob Soči, Goriška brda, Komen, Ajdovščino, Ivančno Gorico, Metliko in Črnomelj. Kot stalne destinacije dirke pa bodo kolesarji obiskali Ljubljano, Planino pri Sevnici, Šentjur, Podčetrtek, Rogaško Slatino, Šmarje pri Jelšah, Štore, Maribor, Celje, Škofjo Loko, Medvode, Trebnje in Novo mesto.


Vseh pet etap 26. kolesarske dirke Po Sloveniji

1. etapa (19. junij 2019):

Ljubljana – Litija – Laško – Šentjur – Podčetrtek – Kozje – Rogaška Slatina

2. etapa (20. junij 2019):

Maribor - Slovenska Bistrica – Zreče - Slovenski Konjice - Šmarje pri Jelšah – Štore - Celje

3. etapa (21. junij 2019):

Žalec - Kamnik – Medvode - Škofja Loka - Idrija

4. etapa (22. junij 2019):

Nova Gorica - Kanal ob Soči - Goriška Brda - Renče-Vogrsko - Štanjel (občina Komen) – Vipava – Ajdovščina

5. etapa (23. junij 2019):

Trebnje - Ivančna Gorica – Črnomelj – Metlika - Novo mesto


Na letošnji dirki kar pet World Tour ekip

Letošnje kolesarske dirke Po Sloveniji se bo udeležilo kar pet World Tour ekip, osem Pro Continental, vse slovenske profesionalne ekipe ter še ekipe iz Avstrije, Češke in Slovaške. Več informacij o ekipah, ki se bodo udeležile letošnje dirke Po Sloveniji, je na voljo na uradni strani dirke.


Naj gostitelj in najbolj inovativna destinacija dirke

Destinacije, skozi katere se bodo podali kolesarji v boj za zmago, se bodo tudi letos borile za naziv Naj gostitelja dirke, nagrajena je tudi najbolj inovativna destinacija dirke.

Slovenijo čutimo vsak na svoj način, kljub temu pa lahko prek neposrednega TV-prenosa celemu svetu pokažemo, kako lahko ta začuti Slovenijo. Destinacija, ki bo še posebej poskrbela, da svet začuti Slovenijo, bo izbrana za Naj gostitelja. Prezrta ne bo ostala niti destinacija, ki bo najbolj inovativno in srčno izkoristila priložnost za svojo promocijo ter promocijo Slovenije pred domačo in tujo javnostjo. Lani je komentatorja Eurosporta ter gledalce najbolj navdušilo Laško; to je s formacijama I Feel Laško in I Feel Slovenia v izvedbi 500 otrok navdušilo tako televizijska komentatorja na Eurosportu kot tudi uporabnike družbenih omrežij.


SPORTO nagrada za dirko Po Sloveniji

Prepoznavnost in pomen kolesarske dirke Po Sloveniji so prepoznali tudi na dogodkuSPORTO, konferenci o marketingu in sponzorstvih v športu. Na zadnji konferenci so tako med najboljše in najbolj izstopajoče projekte na področju sponzorstev in marketingaumestili tudi projekt Dirka Po Sloveniji 2018, pri katerem je kot partner projekta sodelovala tudi Slovenska turistična organizacija. Projekt Dirka Po Sloveniji 2018 oz. »Tour of Slovenia 2018« je prejel nagrado Najboljši športni dogodek. Prijavitelj Kolesarski klub Adria Mobil Novo mesto je v okviru Dirke po Sloveniji izpostavil tudi boj za zeleno majico vodilnega in tako pozval k trajnostnemu razmišljanju in ukrepanju.


Ambasadorji kolesarjenja bodo trase spoznali pred profesionalci

Natečaj Cycling Ambassador of Slovenia je že v preteklih dveh letih naletel na odličen odziv rekreativnih kolesarjev, zato se bodo tudi v letu 2019 ambasadorji na trase dirke Po Sloveniji podali pred profesionalnimi kolesarji. Šest kolesarskih navdušencev bo med 28. majem in 2. junijem raziskovalo kolesarilo po razgibani pokrajini in odkrivalo naravne lepote Slovenije, dihalo svež zrak in imelo možnost osvežitve z naravno pitno vodo. Med nepozabno kolesarsko dogodivščino bodo doživeli tudi odštekani retro kolesarski podvig Red Bull Goni Pony – vzpon na Vršič, ki meri 13,5 kilometrov vzpona iz 801 višinskega metra na 1611 metrov nad morjem in z naklon do 10,8 %. Posebnost tega dogodka pa se skriva v retro kolesu Pony, saj se lahko na Vršič odpravite le s tem posebnim modelom kolesa.


Spremljajte kolesarsko dirko Po Sloveniji

Kolesarska dirka Po Sloveniji ima dolgoletno tradicijo, saj bo letos potekala že 26. kolesarska dirka Po Sloveniji zapored. Doživite letošnjo dirko Po Sloveniji kot navijač ob trasi ter glasno pozdravite profesionalne kolesarje. Ali pa si prek TV-zaslona oglejte prenos v živo na Eurosportu.


Idrijsko kolo: pokal 3. etape 26. dirke Po Sloveniji


Kolo je v Idriji vseprisotno, prva kolesa, ki jih v Idriji opaziš, so rudniška kolesa. Idrijski pokal je kovaški izdelek. Skulptura pokala povzema silhueto rudniškega kolesa, v katerega je vpeta čipka, sklekljana iz zlate niti.

Kolo pokala je izdelano iz kovaško varjenega damastnega jekla, ki je skozi zgodovino pridobilo superioren sloves. Laminat različno plemenitih jekel po obdelavi ustvari strukturo lesa, kamnin, izohips. Edinstven odtis damastnega jekla na kolesu je odtis Idrije, les, kovina, struktura narave so esenca, tkivo mesta v katerega je vpeta zlata čipka. Vzorec tradicionalno sklekljane idrijske čipke predstavlja vrtenje, 12 zank je čas, zlata barva je zmagovalna. Podstavek kolesa tvorita dve nogi, ena je zavita, kot je zavita pot do Idrije. Kovani nogi sta mestoma zbrušeni in spolirani, kar da vtis, da se po njima stekajo kapljice živega srebra. 

Pokal simbolično združuje idrijske elemente: rudnik, žlahtno kovino, tehniko dela, klekljanje, prestiž, geomorfološke značilnosti, … V pokalu prepoznamo kamšt, ritem kladiva, ostrino noža, razmerje med togostjo in prožnostjo, stekanje voda in živega srebra, strukturo lesa in čipko. 

Naslov pokala: Idrijsko kolo 
Idejni avtor osnutka skulpture in čipke: slikar in oblikovalec Vladimir Dado Andder 
Skulpturo izdelal kovač Bine Rovtar 
Čipko izdelala: klekljarica Sonja Majnik Koder 
Junij 2019, Idrija


Dodatno dogajanje v IDRIJI, 21.6.:

* otroško kolesarko tekmovanje (OKI), v izvedbi društva Sloga
(Mejca, po podelitvi; ob 17. uri).
Namen tekmovanja je vzgoja novih tekmovalnih kolesarjev.

* večerna zabava na Mestnem trgu.


Vse o Dirki po Sloveniji - uradna spletna stran 

Oglejte si ČASOVNICO.Pripete datoteke

 • Casovnica 3. etape.pdf

 • Fotogalerija

  Kontakt

  TIC Idrija, Mestni trg 2

  tel: +386 (0)5 37 43 916
  e-mail: tic@visit-idrija.si

  delovni čas

  PET
  SOB
  NED
  / °C
  / °C
  / °C

  Facebook

  PRIJAVA NA E-NOVIČKE

  Če vas zanima kaj se v Idriji dogaja, se prijavite na naše novičke.


  GeoparkObčina Idrija Geopark