Pošlji razglednico - X

Vaše ime:
Vaš elektronski naslov:
Ime naslovnika:
Elektronski naslov naslovnika:
Vaše sporočilo:

Idrija je Naj gostitelj 26. dirke Po Sloveniji

Petek, 05. julij 2019


Na slovesnem dogodku v sejni sobi Občine Idrija je Mojca Novak, predsednica Organizacijskega odbora dirke in predsednica Kolesarskega kluba Adria Mobil idrijskemu županu Tomažu Venclju podelila pokal za Naj gostitelja letošnje dirke po Sloveniji, ki si ga je prislužila občina Idrija. Tako odločitev je s svojimi glasovi in na osnovi petih kriterijev sprejela strokovna žirija tega posebnega tekmovanja, ki je izbirala med tremi finalisti: občinami Idrija, Ajdovščina in Žalec. Finaliste pa so določili glasovi, ki so jih po zaključku dirke v posebni spletni anketi podelili novinarji akreditiranih medijev ter zainteresirana splošna javnosti, ki je spremljala dirko ob njeni trasi ali pa preko televizijskih ekranov slovenske nacionalne televizije in Eurosporta.

Novakova je čestitala občini Idrija ob prejemu naziva in pokala Naj gostitelj in poudarila, da je bilo ocenjevanje zelo zahtevno, saj so se prav vse občine in kraji, skozi katere je potekala letošnja dirka, izkazali kot odlični gostitelji, dobri organizatorji, domišljeni koreografi in navijači. Zahvaljujoč Eurosportu pa je podoba zelene in turistično privlačne Slovenije prišla v milijone domov kolesarskih navdušencev in popotnikov po celem svetu.

Tudi Ivanka Mihelčič, predsednica žirije, katere člani so med tremi finalisti odločili o »naj gostitelju«, je poudarila, da je bil izbor zelo težak, saj so vsi kraji, ki so sodelovali kot start, cilj ali leteči cilj dirke izkazali poseben trud, angažirali veliko ljudi in ničesar niso prepuščali naključju. Na koncu sta o zmagovalcu odločili gostoljubnost ter navijaško vzdušje.

Občina Idrija je kot »naj gostitelj« prejela identičen pokal, kot ga je dobil tudi zmagovalec dirke v generalni razvrstitvi, in sicer  repliko 5.200 let starega lesenega kolesa z Ljubljanskega barja. Župan Tomaž Vencelj je ob prevzemu pokala izrazil zadovoljstvo, saj je bila Idrija po nekajletnem premoru ponovno gostiteljica cilja ene izmed letošnjih etap. Povedal je, da je bil na začetku v dilemi ali ta izziv sploh sprejeti že v svojem prvem letu županovanja. Sedaj je zadovoljen, saj je ta projekt združil ne le ljubitelje kolesarstva, ampak tudi društva, šole, podjetja, posameznike in navijače, ki so skupaj sooblikovali to izjemno idrijsko organizacijsko in navijaško vzdušje. Poudaril je, da je bil v veliko pomoč, poleg njegove ekipe, tudi idrijski kolesar Valter Bonča, ki je skupaj z direktorjem dirke Bogdanom Finkom sodeloval pri določanju trase v Idriji in njeni okolici. 

Organizatorji dirke so na sprejemu izpostavili tudi odziv, ki ga je bil deležen pokal, poimenovan Idrijsko kolo, ki ga je občina Idrija pripravila za zmagovalca 3. etape dirke in ga je osnoval oblikovalec Vladimir Dado Andder (izdelal ga je Idrijčan Bine Rovtar, čipko zanj pa Sonja Koder). Pokal je poseben izraz gostoljubja in izrednega občutka za promocijo Idrije, saj uteleša bogato rudarsko in čipkarsko zgodovino Idrije.

Izjemno dobro sodelovanje z Idrijo in drugimi kraji, gostitelji letošnje dirke Po Sloveniji, je pohvalil tudi direktor tega kolesarskega dogodka Bogdan Fink ter izpostavil, med drugim, pomoč idrijske kolesarske legende Valterja Bonče in vseh, ki so v Idriji pričarali vrhunsko organizacijsko, promocijsko in navijaško vzdušje ter dokazali, da Idrija ostaja kolesarsko mesto.Kontakt

TIC Idrija, Prelovčeva 5

tel: +386 (0)5 37 43 916
e-mail: tic@visit-idrija.si

delovni čas

SOB
NED
PON
7 / 24 °C
7 / 22 °C
16 / 21 °C

Facebook

PRIJAVA NA E-NOVIČKE

Če vas zanima kaj se v Idriji dogaja, se prijavite na naše novičke.


GeoparkObčina Idrija Geopark