Pošlji razglednico - X

Vaše ime:
Vaš elektronski naslov:
Ime naslovnika:
Elektronski naslov naslovnika:
Vaše sporočilo:

TEDNI EVROPSKIH GEOPARKOV 2019

Sreda, 17. julij 2019

V Geoparku Idrija so med 25. 5. in 9. 6. 2019 potekali Tedni evropskih geoparkov, ki jih vsako leto istočasno organizirajo v vseh geoparkih, ki so člani evropske mreže. S pomočjo in s sodelovanjem številnih partnerjev smo pripravili 8 javnih dogodkov. Enega smo morali zaradi slabega vremena žal odpovedati.

Program so odprli člani Muzejskega društva Idrija, ki so pripravili voden ogled razstave slik Rafaela Terpina »Lesne gobe« v Flori Carniolici in Sopolijevega vrta. Sobota 1. junija je bila namenjena Geološki ekskurziji »Po južnem obrobju Idrije«. Udeleženci so pod vodstvom dr. Jožeta Čarja spoznavali geološke značilnost tega dela Idrije. Že tradicionalen je postal tudi Pohod po Vojskarski planoti v organizaciji Društva kmečkih žena in deklet Vojsko. Med drugim so si udeleženci ogledali tudi Snežno jamo, manjkali pa niso niti okusni prigrizki, ki so jih postregle organizatorke. Kar štirje dogodki so se zvrstil v vikendu med 7. in 9. junijem. Lanene žene so v Piceriji Ski bor v Črnem Vrhu ustvarjale lanene navihančke in razne namaze, ki so jim dodajale lanena semena. Zadišalo je tudi po sveže pečenem kruhu. Planinsko društvo Idrija je na Hlevišah praznovalo 115 letnico delovanja. Pohodniki in kolesarji so se že zjutraj odpravili na Hleviše, kjer je potekla osrednja slovesnost, predstavljene so bile planinske dejavnosti, poskrbljeno pa je bilo tudi za dobro zabavo. Vikend je bil namenjen tudi dediščini 1. svetovne vojne. Nedokončani železniški predor v Godoviču so si obiskovalci lahko ogledali pod vodstvom poznavalcev Grege Žorža, Dušana Škodiča, Jerneja Rupnika in Anke Rudolf. Ivan Rudolf pa je tudi letos odprl vrata Muzeja prve svetovne vojne v Črnem Vrhu. Prvič je na ogled postavil najnovejšo pridobitev, ki je hkrati tudi edini tovrstni ohranjeni kos pri nas; motor Porsche, ki je poganjal vagončke feldbana.

K uspešni izvedbi dogodkov v Tednih UNESCO Globalnega Geoparka Idrija 2019 so z veliko mero dobre volje, prostovoljstva in entuziazma pripomogli: Muzejsko društvo Idrija, Planinsko društvo Idrija, Društvo kmečkih žena in deklet Vojsko, Lanene žene, Zgodovinsko društvo Rapalska meja in Ivan Rudolf. Vsem se iz srca ZAHVALJUJEMO!Kontakt

TIC Idrija, Mestni trg 2

tel: +386 (0)5 37 43 916
e-mail: tic@visit-idrija.si

delovni čas

NED
PON
TOR
20 / 32 °C
19 / 33 °C
19 / 33 °C

Facebook

PRIJAVA NA E-NOVIČKE

Če vas zanima kaj se v Idriji dogaja, se prijavite na naše novičke.


GeoparkObčina Idrija Geopark