Pošlji razglednico - X

Vaše ime:
Vaš elektronski naslov:
Ime naslovnika:
Elektronski naslov naslovnika:
Vaše sporočilo:

Aktivnosti v projektu Združenja zgodovinskih mest Slovenije - Novi filmi o starih mestih

Sreda, 14. avgust 2019

Združenje zgodovinskih mestih Slovenije (ZZMS) del svojih aktivnosti, ki potekajo v sodelovanju s Slovensko turistično organizacijo, namenjajo turistični promociji slovenskih mest in njihove kulture. Članica tega Združenja je tudi Idrija. V sklopu promocijskih aktivnosti so bili posneti štiri novi turistično-promocijski filmi, ki pripovedujejo zgodbo o bogastvu kulture in kulturne dediščine, izročilu stoletij ter tradiciji prednikov. Javnosti so trenutno predstavljeni trije.  

V Združenju zgodovinskih mest Slovenije so namenom predstavitve mest in turistične promocije posneli štiri kratke filme, ki pripovedujejo zgodbe stoletij zgodovinskih mest. To so številne zgodbe življenj naših prednikov, ki so nastale za trdnimi mestnimi obzidji, male pripovedi rokodelcev, katerih znanje se prenaša iz roda v rod, skrivnostne zgodbe izza samostanskih vrat in najbolj neverjetne zgodbe, ki so in še vedno nastajajo v polnih vinskih kleteh. 


Filmi:

Sejem bil je živ - tradicija rokodelstva zgodovinskih mest je film, ki predstavlja bogato rokodelsko – obrtniško izročilo Idrije, Jesenic, Kamnika in Tržiča, hkrati pa je tudi zgodba izjemnih rokodelcev in obrtnikov vseh 17 zgodovinskih mest.

Klikni za ogled: https://bit.ly/2MfMGbx


Film Obzidna mesta popelje gledalca na sprehod skozi Celje, Kranj, Škofjo Loko, Koper in Piran, kjer so mogočni kamniti zidovi stoletne priče razburljivega življenja za tesno zaprtimi mestnimi vrati. 

Klikni za ogled: https://bit.ly/33xk7vw


Tretji film je poimenovan Zgodbe večnosti. Če pozorno prisluhnemo tišini starih mest, se nam razkrijejo skrivnosti žlahtne preteklosti. Predstavljajo se čudoviti kraji, odeti v Zgodbe večnosti. Visit Kostanjevica na Krki, Novo mesto, Radol’ca, Šentjur.

Klikni za ogled: https://bit.ly/2N1OdS3
Združenje zgodovinskih mest Slovenije je bilo ustanovljeno leta 2001 in povezuje 17 občin, ki imajo na svojem območju kakovostno kulturno dediščino Slovenije: Celje, Idrija, Jesenice, Kamnik, Kostanjevica na Krki, Koper, Kranj, Metlika, Novo mesto, Piran, Ptuj, Radovljica, Slovenske Konjice, Šentjur, Škofja Loka, Tržič in Žužemberk.

Poleg mest pa so članice združenja tudi gospodarske družbe: Projektiva inženiring Piran, d.o.o., TMD INVEST d.o.o. Ptuj, Umarh d.o.o., Ptuj, Razvojna agencija Sora d.o.o., Medard Hafner s.p., Biro Mikroklima, Škofja Loka, Gea Consult d.o.o., Škofja Loka, Grad Art d.o.o., Ljubljana, BSC d.o.o., Kranj. 

Delovanje združenja je izobraževanje in osveščanje javnosti o pomenu kulturne dediščine, ohranitev in oživitev starih mestnih jeder ter prenova in ohranjanje kulturne dediščine. 

Zgodovinska mesta vabijo, da jih obiščete in skupaj z njimi doživite katero od zgodb, kjer se plete vez med nekoč in danes. 

Več o zgodovinskih mestih in aktivnostih združenja najdete na povezavi in na Facebook profilu www.zgodovinska-mesta.si.
Kontakt

TIC Idrija, Prelovčeva 5

tel: +386 (0)5 37 43 916
e-mail: tic@visit-idrija.si

delovni čas

PET
SOB
NED
7 / 22 °C
8 / 25 °C
7 / 23 °C

Facebook

PRIJAVA NA E-NOVIČKE

Če vas zanima kaj se v Idriji dogaja, se prijavite na naše novičke.


GeoparkObčina Idrija Geopark