Pošlji razglednico - Obiščite Idrijo in odkrijte lepoto nežne idrijske čipkeX

nosilna fotka fič 16-foto samo trebižan (2) (Small).jpg

Turistični program za skupine v času 36. festivala idrijske čipke (16.-18. junij 2017).

Vaše ime:
Vaš elektronski naslov:
Ime naslovnika:
Elektronski naslov naslovnika:
Vaše sporočilo:
  • Znamenitosti
  • Aktivnosti
  • Gostinstvo
  • Nastanitve
  • Trgovina
  • Foursquare
»
»
Obiščite Idrijo in odkrijte lepoto nežne idrijske čipke

Obiščite Idrijo in odkrijte lepoto nežne idrijske čipke

nosilna fotka fič 16-foto samo trebižan (2) (Small).jpg
Pošlji razglednico
  • Cena: od 26,00 €
  • GEO:46.000973200000 / 14.021466800000

Turistični program za skupine v času 36. festivala idrijske čipke (16.-18. junij 2017).

Idrija je mesto z najdaljšo rudarsko tradicijo v Sloveniji. Bogata zapuščina rudnika živega srebra, ki je zaradi svoje edinstvenosti uvrščena na Unescov seznam svetovne dediščine, ponuja obilo možnosti za raziskovanje. Rudarstvo pa je v mesto pripeljalo tudi čipko, ki se je po zaslugi številnih klekljaric in drugih ljubiteljev čipk, ohranjala in razvijala skozi čas. Idrijčani veščino klekljanja idrijske čipke, eno najzahtevnejših ročnih spretnosti, ohranjajo živo in prisotno tudi z vsakoletnim tradicionalnim mednarodnim Festivalom idrijske čipke. Vabljeni v Idrijo! 

Popeljali vas bomo skozi zgodbe idrijskih čipk, kajti prav vsaka skriva v sebi svojo pripoved.
Ogled UNESCOVE Idrije z lokalnim vodnikom

Pod vodstvom lokalnega vodnika se boste sprehodili po mestnem središču in spoznali zgodbo o nastanku in razvoju najstarejšega slovenskega rudarskega mesta. Ogledali si boste glavne mestne znamenitosti, trge in znamenite zgradbe, med drugim stavbo prve slovenske realke (1901-1926), zgrajeno leta 1903; cerkev sv. Trojice iz leta 1500, ki stoji na mestu, kjer so leta 1490 prvič opazili samorodno živo srebro; t. i., Magazin, žitno skladišče iz leta 1770, kjer so do leta 1912 hranili in delili žito rudarjem; Scopolijevo hišo oz. pomembno rudniško hišo iz 18. stoletja, v kateri je bila rezidenca slavnih idrijskih rudniških zdravnikov in polihistorjev (Scopoli, Hacquet); mestno hišo iz leta 1898 v secesijskem slogu ter gledališko stavbo iz leta 1770, ki velja za najstarejšo ohranjeno zidano gledališko poslopje na Slovenskem. Ogledali si boste tudi novi osrednji Mestni trg, ki je na mestu starejšega nastal po načrtih slavnega arhitekta slovenskega rodu Borisa Podrecce.


Ogled priložnostnih razstav z idrijsko čipko

Z otvoritvijo 36. festivala idrijske čipke, 16. junija 2017, bo v Idriji na ogled postavljenih tudi več priložnostnih razstav, posvečenih idrijski čipki ter njenemu razvoju skozi čas. Razstave bodo krasile prostore Mestnega muzeja, Čipkarske šole Idrija in v galeriji sv. Barbare. Moderen pogled na idrijsko čipko bo prikazan v razstavi, ki je plod sodelovanja Centra za idrijsko dediščino, Naravoslovno tehniške fakultete in Društva klekljaric idrijske čipke.


Ogled stalne razstave Idrijska čipka, znitjo pisana zgodovina

Razstava o idrijski čipki je pripoved o idrijski čipki, zaviti kakor trak, po katerem je postala širše prepoznavna. Na razstavi se seznanite z njeno zgodovino, zapisano z nitjo, pri čemer ne boste ostali zazrti zgolj v preteklost in idrijsko čipko, kakršna je nekoč bila, saj je lepo prikazan tudi njen sodoben izraz.


Tipično idrijsko kosilo

Idrijsko kosilo zajema: smukavc (idrijsko zeljno juho), idrijske žlikrofe s pečenko ali drugo izbrano omako, solato in sladico.


CENA IZLETA:

26,00 € na osebo za skupine nad 40 oseb 
29,00 € na osebo za skupine do 20 oseb 


Cena vključuje:
lokalno vodenje po Unescovi Idriji, ogled vseh priložnostnih razstav z idrijsko čipko, ogled stalne razstave Idrijska čipka, z nitjo pisana zgodovina, tipično idrijsko kosilo, organizacijo izleta ter DDV.


Cena ne vključuje:
avtobusnega prevoza, pijače pri kosilu.

Možna doplačila: 
ogled Rudarske hiše (3 €/osebo), Antonijevega rova (8 €/osebo), pokušina geruša-pelinove grenčice, ocvirkovce ali zeljševke.


Informacije:
TIC Idrija, Mestni trg 2, 5280 Idrija, | tic@visit-idrija.si | T: +386 5 37 43 916 www.festivalidrijskecipke.si | www.visit-idrija.si

x komentirano

Kontakt

TIC Idrija, Mestni trg 2

tel: +386 (0)5 37 43 916
e-mail: tic@visit-idrija.si

delovni čas

NE PREZRITE

Zgodba o Idriji - spoznajte očarljivo mesto UNESCO-ve dediščine

        Zgodba o živosrebrnem studencu sredi gozdovUNESCOVO ...

Več...

Turistična agencija VisitIdrija

Pod okriljem Centra za idrijsko dediščino deluje tudi turistična ...

Več...

TEDEN UNESCO GLOBALNEGA GEOPARKA IDRIJA 2017

Geopark Idrija vabi na dogodke v sklopu Tedna UNESCO globalnega ...

Več...

GeoparkObčina Idrija Geopark