Pošlji razglednico - Topilnica HgX

topilnica Hg-foto matej peternelj arhivCUDHg (1) (Large).jpg


Življenje v Idriji je bilo več kot 500 let vpeto v rudarstvo. Bogata rudarska dediščina je bila leta 2012 umeščena na UNESCOV Seznam svetovne dediščine.

Legenda pravi, da je živo srebro leta 1490 odkril »škafar«, ki je v potoku namakal škafe, v katere se je čez noč nateklo živo srebro. Zato je za obiskovalce prav posebno doživetje ogled drugega največjega rudnika na svetu oz. Antonijevega rova in obnovljene Topilnice Hg.


Vaše ime:
Vaš elektronski naslov:
Ime naslovnika:
Elektronski naslov naslovnika:
Vaše sporočilo:

Topilnica Hg

topilnica Hg-foto matej peternelj arhivCUDHg (1) (Large).jpg
Pošlji razglednico
to je testno sporočilo, da vidimo kako dela
  • Naslov: Bazoviška 2, 5280 Idrija
  • Lokacija: Topilnica se nahaja na ulici Arkova 50
  • Telefon: +386 (0)5 377 11 42, +386 (0)31 810 194
  • E-mail: infohg@cudhg-idrija.si
  • Domača stran: http://www.cudhg-idrija.si/
  • Cena vstopnice: Oglejte si cenike v FOTOGALERIJI!
  • Obiskovalci: skupine, posamezniki, družine
  • Priporočena sezona obiska: celo leto
  • GEO:46.006589100000 / 14.030609400000


Življenje v Idriji je bilo več kot 500 let vpeto v rudarstvo. Bogata rudarska dediščina je bila leta 2012 umeščena na UNESCOV Seznam svetovne dediščine.

Legenda pravi, da je živo srebro leta 1490 odkril »škafar«, ki je v potoku namakal škafe, v katere se je čez noč nateklo živo srebro. Zato je za obiskovalce prav posebno doživetje ogled drugega največjega rudnika na svetu oz. Antonijevega rova in obnovljene Topilnice Hg.Še danes ohranjeni Antonijev rov so pričeli kopati leta 1500, po njem pa se obiskovalci spustijo v podzemni svet v spremstvu izkušenih vodnikov. Pod Idrijo so idrijski »knapi« v 500 letih izkopali več kot 700 kilometrov rovov, v njih pridobili kar 13 odstotkov svetovne proizvodnje živega srebra. V Antonijevem rovu prebiva tudi škrat Perkmandlc, ki varuje svoj zaklad in vabi otroke na obisk Perkmandlčkove ture.

Raziskovanje rudarskega vsakdana obiskovalci nadaljujejo v obnovljeni Topilnici Hg s predstavitvijo zgodovine idrijskega žgalništva in izjemnega pomena živega srebra. V prvem delu razstave se s pomočjo eksperimentov, animacij, videofilmov in naprav, ki delujejo na osnovi živega srebra, seznanijo s pomenom edinstvene tekoče kovine, ki je spreminjala svet, ter njeno vsestransko uporabnostjo od prazgodovinskih časov pa vse do danes.

V drugem delu razstave, kjer je prikazan razvoj žgalnih peči skozi stoletja, obiskovalci spoznajo zgodovino in pomen idrijskega žgalništva.  Po ogledu razstave se z dvigalom povzpnejo na najvišji nivo ohranjene klasirnice‒ na končno postajo tovorne žičnice ‒ in podoživijo pot rude od izkopa do topilnice, ob sejalnih in transportnih napravah do rotacijske peči.

Na tej izjemno zanimivi poti obiskovalci izkusijo celoten proces od rude do kapljic živega srebra. Ogledi so še prav posebej zanimivi za družine. Za šolske skupine pa so zanimive interaktivne delavnice, ki se izvajajo v Topilnici Hg.  

Fotogalerija

Koristno

Kulturno pustno društvo Grapar

Od leta 1997 v Idriji Kulturno pustno društvo Grapa organizira pustno ...

Več...

x komentirano

Kontakt

TIC Idrija, Mestni trg 2

tel: +386 (0)5 37 43 916
e-mail: tic@visit-idrija.si

delovni čas

NE PREZRITE

Zgodba o Idriji - spoznajte očarljivo mesto UNESCO-ve dediščine

        Zgodba o živosrebrnem studencu sredi gozdovUNESCOVO ...

Več...

Turistična agencija VisitIdrija

Pod okriljem Centra za idrijsko dediščino deluje tudi turistična ...

Več...

GeoparkObčina Idrija Geopark