Pošlji razglednico - Divje jezero X

Skrivnostno kraško Divje jezero pri Idriji spada med bisere slovenske naravne dediščine. Zato je bilo že leta 1967 zavarovano kot naravni spomenik, od leta 1972 pa je urejeno za obisk javnosti kot prvi slovenski muzej v naravi. Leži dobra 2 km južno od mesta.

Vaše ime:
Vaš elektronski naslov:
Ime naslovnika:
Elektronski naslov naslovnika:
Vaše sporočilo:

Divje jezero

Pošlji razglednico
to je testno sporočilo, da vidimo kako dela
 • Kontakt: TIC Idrija, Mestni trg 2, 5280 Idrija
 • Telefon: +386 (0)5 374 39 16
 • E-mail: tic@visit-idrija.si
 • Oddaljenost od TIC Idrija: 3,4 km; 10 min vožnje, 40 min hoje
 • Opis poti:
  Z avtomobilom se peljemo iz Idrije v smeri proti Ljubljani in zavijemo v Belo. Od tam nas pot vodi naravnost do urejenega parkirišča na desni strani. Če se odpravimo peš, se sprehodimo po sprehajalni makadamski poti ob vodnemu kanalu rake.
 • Dostop: avtomobil, avtobus, motor, kolo, peš
 • Vstopnina: ne
 • Obiskovalci: skupine, posamezniki, družine, živali
 • Priporočena sezona obiska: pomlad, poletje, jesen
 • Priporočeno trajanje ogleda: najmanj pol ure
 • Omogočen dostop za invalide: da - ogled s ceste
 • Pomembne informacije: priporočamo primerno obutev
 • Parkirišče: da
 • GEO:45.982589000000 / 14.027867317200

Skrivnostno kraško Divje jezero pri Idriji spada med bisere slovenske naravne dediščine. Zato je bilo že leta 1967 zavarovano kot naravni spomenik, od leta 1972 pa je urejeno za obisk javnosti kot prvi slovenski muzej v naravi. Leži dobra 2 km južno od mesta.

Jezero je skrito pod prepadnimi stenami vznožja severnega roba Črnovrške planote in je povezano z zagonetnim svetom podzemnih voda. Dosedanje raziskave so potrdile domnevo, da gre za značilen »vokliški« izvir, pri katerem se strm potopljen sifonski rov obrne navzgor šele v velikih globinah.

Potapljači so s 420 metri odvite vrvi dosegli že globino 160 metrov.
Smaragdna jezerska gladina je po navadi idilično spokojna, ob nekajdnevnem obilnem deževju pa bruhajo iz nje izredno velike količine vode (do 60 m3/s), ki se zbirajo na prostranih območjih Črnovrške planote in kraškega sveta pod Javornikom (125 km2).

Iz jezera odteka najkrajša površinsko tekoča slovenska reka Jezernica (55 m), ki ima lahko ob deževjih celo večji pretok kot Idrijca. Reka se neverjetno spreminja saj v sušnih obdobjih domala presahne.

Jezero z neposredno okolico se ponaša z izjemnim bogastvom favne in flore: v jezeru živijo potočne postrvi, v jamskem delu pa številne drobne podzemeljske živali in celo slovita človeška ribica - Proteus anguinus.

Življenjski pogoji v neposredni okolici omogočajo rast mnogih, tudi alpskih rastlin, ki so se na hladnejših senčnih mestih lahko ohranile še po ledeni dobi. V skalnih razpokah ali na majhnih policah nad jezerom uspeva kranjski jeglič - Primula carniolica, slovenski endemit, ki nosi svoje ime že več kot 200 let, njegovi vijoličasti cvetovi pa se odpirajo v drugi polovici aprila. Po skalovju uspeva tudi kranjska bunika (volčič), po bližnjem okolišu pa ima življenjski prostor kakih 150 (!) vrst praprotnic in semenk.

Vsi ljubitelji narave vabljeni na obisk!


Foto: Alen Obid

Koristno

Koristno

Koristno

PGD Idrija

Idrijsko prostovoljno gasilsko društvo je bilo ustanovljeno leta 1890 ...

Več...

x komentirano

Kontakt

TIC Idrija, Prelovčeva 5

tel: +386 (0)5 37 43 916
e-mail: tic@visit-idrija.si

delovni čas

NE PREZRITE

Zgodba o Idriji - spoznajte očarljivo mesto UNESCO-ve dediščine

        Zgodba o živosrebrnem studencu sredi gozdovUNESCOVO ...

Več...

Turistična agencija VisitIdrija

Pod okriljem Centra za idrijsko dediščino deluje tudi turistična ...

Več...

GeoparkObčina Idrija Geopark