Pošlji razglednico - PODALJŠANI TRENUTEK - razstava kreacij slovenskih modnih oblikovalcev s klekljano idrijsko čipkoX

razstava kreacij slovenskih modnih oblikovalcev s klekljano idrijsko čipko.

Otvoritev razstave bo v petek, 12. maja 2017 ob 19. uri v razstavišču Nikolaja Pirnata na gradu Gewerkenegg v Idriji. Razstava bo na ogled do 4. junija 2017.
">
CipkastiModniSpektakelPlakat banner slika-page-001.jpgČipkasti modni spektakel PODALJŠANI TRENUTEK -  razstava kreacij slovenskih modnih oblikovalcev s klekljano idrijsko čipko.

Otvoritev razstave bo v petek, 12. maja 2017 ob 19. uri v razstavišču Nikolaja Pirnata na gradu Gewerkenegg v Idriji. Razstava bo na ogled do 4. junija 2017.
Vaše ime:
Vaš elektronski naslov:
Ime naslovnika:
Elektronski naslov naslovnika:
Vaše sporočilo:
 • Znamenitosti
 • Aktivnosti
 • Gostinstvo
 • Nastanitve
 • Trgovina
 • Foursquare
»
»
»
PODALJŠANI TRENUTEK - razstava kreacij slovenskih modnih oblikovalcev s klekljano idrijsko čipko

PODALJŠANI TRENUTEK - razstava kreacij slovenskih modnih oblikovalcev s klekljano idrijsko čipko

CipkastiModniSpektakelPlakat banner slika-page-001.jpg
Pošlji razglednico
to je testno sporočilo, da vidimo kako dela
 • 12. maj 2017 ob 19:00 do 04. junij 2017 ob 18:00
 • Lokacija: Razstavišče Nikolaja Pirnata, grad Gewerkenegg
 • Datum: 12. maj 2017
 • Čas: Otvoritev razstave: 19.00
 • GEO:46.000973200000 / 14.021466800000Čipkasti modni spektakel PODALJŠANI TRENUTEK -  razstava kreacij slovenskih modnih oblikovalcev s klekljano idrijsko čipko.

Otvoritev razstave bo v petek, 12. maja 2017 ob 19. uri v razstavišču Nikolaja Pirnata na gradu Gewerkenegg v Idriji. Razstava bo na ogled do 4. junija 2017.


SPEKTAKEL

Podaljšani trenutek

Poskusimo razumeti  čipko. In trenutek, ko vidimo v preplet niti oblečena dekleta. 

Razstava oblek s čipkastega modnega spektakla ni samo estetski in čustveni prizor. Klekljanje je kot liturgija, ki ima apokrifne zgodbe v ozadju. Že dobrih tristo let se kleklja s strogo disciplino iz bolečine, strahu ali iz veselja, za notranji mir, da užijemo zadovoljstvo in lepoto. 

Čipka se s časom osvobaja. Osvobaja papircev in starih risov. Koliko časa traja lepota čipke ali lepota ženske ali lepota modne revije? Ženska, ki kleklja, je osvobojena bremena minevanja. Tisti, ki čipko uživa, pa je ujet v trenutek lepega. V užitek, ki je prešel trnovo pot. 

Pričujoča razstava podaljša trenutek spektakla do te mere, da pogledamo v oči silam, ki prežijo nad čipko, iz črnih rovov, temnih kleti in črnih bukev, preteklosti. Da podoživimo čustva ob gledanju lepega.


RAZPOKE

Davorin Lenko

Pravijo, da laž najlažje skrijemo med dve resnici, isto pa najbrž velja za resnico, skrito med dvema lažema. Pomen, ki se izriše, ko izpostavimo dve nasprotujoči si tezi, deluje podobno – je več kot vsota delcev.

Ravno zato je lepota brez kontrasta, brez razpok, na smrt dolgočasna. Ničesar nam ne sporoča. In ker izložbene lutke prodajajo obleke, ne pa samih sebe, prodajajo brezoblični ideal, na človeku pa je, da mu vdahne kontekst, dušo, antiideal, s katerim se sporočilnost obleke šele prične – in ne konča.

Čipkasto spodnje perilo in elegantne enodelne obleke. Neobrite pazduhe in umazane bose noge. Bizarne maske, nadete bodisi v upanju, bodisi v strahu, bodisi v izražanju notranje moči. Edino o enem ni dvoma: to telo je nekje bilo. Od nekje prihaja. Nekam gre. Nepopolno je; paradoksalno in kontrastno samemu sebi. In ravno zaradi tega neskončno lepo in polno sporočila; zgodb, ki ne bodo nikdar zares zapisane. Zgodb, ki niso zaradi tega nič manj resnične.


MASKE 

Kolektiv Sokolc

Maske, ki jih ustvarja Sebastjan Šeremet s svojimi Sokolci, so upodobitev zgodb iz Kolomonovih bukev, kateremu je kot otroku pripovedovala nona na Gorah med klekljanjem. Globok spomin strahu, kateremu je umetnik pogledal v obraz. Odsev dualnosti realizma, medtem ko nastaja lepa čipka. Svoje upodobitve je prikazal v Trumpovi stolpnici v Torontu, na festivalu Burning Man - Black Rock Desert Nevada in na karnevalu v Novem mestu.Kreacije slovenskih modnih oblikovalcev s klekljano idrijsko čipko bodo predstavljene tudi na letošnjem 36. festivalu idrijske čipke, natančneje 17. junija ob 19. uri na Mestnem trgu v Idriji.

Več o dogodku si preberite TUKAJ, celoten program festivala pa si oglejte na spletni strani www.festivalidrijskecipke.si .

Fotogalerija

x komentirano

Kontakt

TIC Idrija, Mestni trg 2

tel: +386 (0)5 37 43 916
e-mail: tic@visit-idrija.si

delovni čas

NE PREZRITE

Zgodba o Idriji - spoznajte očarljivo mesto UNESCO-ve dediščine

        Zgodba o živosrebrnem studencu sredi gozdovUNESCOVO ...

Več...

Turistična agencija VisitIdrija

Pod okriljem Centra za idrijsko dediščino deluje tudi turistična ...

Več...

GeoparkObčina Idrija Geopark