Pošlji razglednico - Idrija za zgodovinarje-strokovni programX

  

">
grad Gewerkenegg-foto Dunja Wedam, arhiv Center za idrijsko dediščino (Medium).JPGŽivo srebro, ki je bilo v Idriji odkrito konec 15. stoletja, je za vedno zaznamovalo razvoj idrijske kotline in okolice. Tako kot se je v podzemlju širil rudnik, tako se je na površini širila Idrija, ki je v 18. stoletju postala drugo najpomembnejše mesto na Kranjskem, takoj za Ljubljano.

Idrijski rudnik je postal drugi največji živosrebrov rudnik na svetu takoj za španskim Almadénom, tukaj so pridobili 147.000 ton živega srebra, kar zadostuje 13 % svetovne proizvodnje. Oba največja rudnika sta bila že od nekdaj tesno povezana. Idrija in Almadén sta si delila znanje, tehnološke rešitve, itd. Skupaj so celo prevažali živo srebro v španske kolonije v latinski Ameriki, kjer so z njegovo pomočjo pridobivali zlato in srebro. Le to pa je omogočalo gospodarski in kulturni razcvet tedanje Evrope.

  

Vaše ime:
Vaš elektronski naslov:
Ime naslovnika:
Elektronski naslov naslovnika:
Vaše sporočilo:
»
»
»
Idrija za zgodovinarje-strokovni program

Idrija za zgodovinarje-strokovni program

grad Gewerkenegg-foto Dunja Wedam, arhiv Center za idrijsko dediščino (Medium).JPG
Pošlji razglednico
to je testno sporočilo, da vidimo kako dela
  • Cena: od 16,80 €
  • Kontakt: TIC Idrija, Mestni trg 2, 5280 Idrija
  • Telefon: (0)5 37 43 916
  • E-mail: tic@visit-idrija.si
  • Domača stran: www.visit-idrija.si
  • Pomembne informacije: strokovni program-Idrija za zgodovinarje
  • GEO:46.000973200000 / 14.021466800000Živo srebro, ki je bilo v Idriji odkrito konec 15. stoletja, je za vedno zaznamovalo razvoj idrijske kotline in okolice. Tako kot se je v podzemlju širil rudnik, tako se je na površini širila Idrija, ki je v 18. stoletju postala drugo najpomembnejše mesto na Kranjskem, takoj za Ljubljano.

Idrijski rudnik je postal drugi največji živosrebrov rudnik na svetu takoj za španskim Almadénom, tukaj so pridobili 147.000 ton živega srebra, kar zadostuje 13 % svetovne proizvodnje. Oba največja rudnika sta bila že od nekdaj tesno povezana. Idrija in Almadén sta si delila znanje, tehnološke rešitve, itd. Skupaj so celo prevažali živo srebro v španske kolonije v latinski Ameriki, kjer so z njegovo pomočjo pridobivali zlato in srebro. Le to pa je omogočalo gospodarski in kulturni razcvet tedanje Evrope.

  

Program:

9.00 Ogled Mestnega muzeja Idrija

Mestni muzej Idrija ima sedež na gradu Gewerkenegg, ki dominira nad starim delom mesta. Zgrajen je bil v letih 1522–1533 za potrebe Rudnika živega srebra. Obiskovalcem so danes tu na ogled postavljene 4 stalne razstave: Pet stoletij rudnika živega srebra in mesta Idrije, za katero so leta 1997 prejel nagrado za najboljši evropski muzej industrijske in tehniške dediščine. Sledijo ji razstava Mejniki 20. stoletja, nova stalna razstava Po sledi Merkurja: Idrija-Almadén ter razstava o idrijski čipki z naslovom »Idrijska čipka, z nitjo pisana zgodovina«.


  


10.30 Ogled mesta

Pod vodstvom lokalnega vodnika se boste odpravili na sprehod po mestnem središču in spoznali zgodbo o nastanku in razvoju najstarejšega slovenskega rudarskega mesta. Ogledali si boste glavne mestne znamenitosti, trge in slavne zgradbe, med drugim stavbo prve slovenske realke (1901-1926), zgrajeno leta 1903; cerkev Sv. Trojice iz leta 1500, ki stoji na mestu, kjer so leta 1490 prvič opazili samorodno živo srebro; t. i. Magazin, žitno skladišče iz leta 1770, kjer so do leta 1912 hranili in delili žito rudarjem; Scopolijevo hišo oz. pomembno rudniško hišo iz 18. stoletja, v kateri je bila rezidenca slavnih idrijskih rudniških zdravnikov in polihistorjev (Scopoli, Hacquet); mestno hišo iz leta 1898 v secesijskem slogu ter gledališko stavbo iz leta 1770, ki velja za najstarejšo ohranjeno zidano gledališko poslopje na Slovenskem. Ogledali si boste tudi novi osrednji mestni trg, ki je na mestu starejšega nastal po načrtih slavnega arhitekta slovenskega rodu Borisa Podrecce.

  


11.30 Predstavitveni film in ogled Zgodovinskega arhiva Ljubljana, enota Idrija

Zgodovinski arhiv Ljubljana je javni zavod, katerega osnovno poslanstvo je hramba arhivskega gradiva, ki ima trajen in poseben pomen za znanost, kulturo in pravno varnost prebivalcev. V enoti Idrija hranijo pomembne dokumente v povezavi z zgodovino idrijskega rudnika živega srebra in Idrije. Idrijski rudnik živega srebra je bil namreč drugi največji tovrstni rudnik na svetu in je pomembno prispeval k razvoju Idrije ter kulturnem in gospodarskem razcvetu ne le slovenskega območja pač pa tudi celotne Evrope.

V prvem delu boste v predstavitvenem filmu spoznali delo Zgodovinskega arhiva, ki mu bo sledil še praktičen prikaz in ogled pomembnejših dokumentov s tega območja.

13.00 Kosilo

14.30 Ogled Antonijevega rova in Topilnice Hg

V Antonijevem rovu je nekaj več kot 1200 metrov podzemnih rovov tik ob najstarejšem ohranjenem vhodu v rudnik iz leta 1500 namenjenih obiskovalcem. V prizivnici si boste najprej ogledali kratek predstavitveni film o zgodovini in dediščini idrijskega rudnika. Nato se boste oblečeni v površnike in s čelado na glavi v manjših skupinah podali po Antonijevem rovu, kjer so rudarji skoraj pol tisočletja odhajali v jamo in se utrujeni vračali z dela. V idrijskem podzemlju boste spoznali težko delo idrijskega knapa in se za zaključek povzpeli po 116 stopnicah Attemsovega vpadnika v kapelico sv. Trojice.

  


Na drugem koncu mesta, pod rudniškim dimnikom, je obnovljena Topilnica Hg. Na razstavi Od rude do kapljic živega srebra boste spoznali edinstveno tekočo kovino in razvoj žgalnih peči skozi pet stoletij. Na koncu se boste povzpeli še do klasirnice, kjer so rudo razvrstili za žganje v posebnih pečeh. 

 Število oseb

  Dijaki, študentje

  Odrasli

 30 oseb ali več

  17,70 €/osebo

  21,50 €/osebo

 50 oseb ali več

  16,80 €/osebo

  20,50 €/osebo

Cena za paket za skupino (vključuje: vstopnine in vodenje v Mestnem muzeje Idrija, ogled mesta z lokalnim vodnikom, ogled Zgodovinskega arhiva Idrija, vstopnino in vodenje v Antonijevem rovu in Topilnici Hg, organizacijo izleta in DDV; ne vključuje: kosila, prevoza).

Doplačilo za kosilo z idrijskimi žlikrofi: od 12 €/osebo (cena je odvisna od izbire ponudnika in menija).

x komentirano

Kontakt

TIC Idrija, Mestni trg 2

tel: +386 (0)5 37 43 916
e-mail: tic@visit-idrija.si

delovni čas

NE PREZRITE

Zgodba o Idriji - spoznajte očarljivo mesto UNESCO-ve dediščine

        Zgodba o živosrebrnem studencu sredi gozdovUNESCOVO ...

Več...

Turistična agencija VisitIdrija

Pod okriljem Centra za idrijsko dediščino deluje tudi turistična ...

Več...

GeoparkObčina Idrija Geopark