Pošlji razglednico - Idrija za biologe - strokovni programX

Idrija-Mestni-cebelnjak_foto-Marko-Sinkovec mala.jpgNa zahodu Slovenije je prepletanje alpskega in kraškega sveta ustvarilo čudovito naravo. Tu so številni naravoslovci in raziskovalci že od 18. stoletja dalje odkrivali botanično pestrost območja.


Vaše ime:
Vaš elektronski naslov:
Ime naslovnika:
Elektronski naslov naslovnika:
Vaše sporočilo:
»
»
»
Idrija za biologe - strokovni program

Idrija za biologe - strokovni program

Idrija-Mestni-cebelnjak_foto-Marko-Sinkovec mala.jpg
Pošlji razglednico
to je testno sporočilo, da vidimo kako dela
  • Cena: od 10,00 €
  • Kontakt: TIC Idrija, Mestni trg 2, 5280 Idrija
  • Telefon: (0)5 37 43 916
  • E-mail: tic@visit-idrija.si
  • Domača stran: www.visit-idrija.si
  • Pomembne informacije: strokovni program-Idrija za biologe
  • GEO:46.000973200000 / 14.021466800000Na zahodu Slovenije je prepletanje alpskega in kraškega sveta ustvarilo čudovito naravo. Tu so številni naravoslovci in raziskovalci že od 18. stoletja dalje odkrivali botanično pestrost območja.


Program:

9.00 Ogled Idrije

Pod vodstvom lokalnega vodnika se boste odpravili na sprehod po mestnem središču in spoznali zgodbo o nastanku in razvoju najstarejšega slovenskega rudarskega mesta. Ogledali si boste glavne mestne znamenitosti, trge in slavne zgradbe, med drugim stavbo prve slovenske realke (1901-1926), zgrajeno leta 1903; cerkev Sv. Trojice iz leta 1500, ki stoji na mestu, kjer so leta 1490 prvič opazili samorodno živo srebro; t. i. Magazin, žitno skladišče iz leta 1770, kjer so do leta 1912 hranili in delili žito rudarjem; ter gledališko stavbo iz leta 1770, ki velja za najstarejšo ohranjeno zidano gledališko poslopje na Slovenskem.10.30 Ogled idrijskega meščanskega čebelnjaka s čebelarjem

Ogled mesta boste zaključili v idrijskem meščanskem čebelnjaku, ki je bil zgrajena leta 1925 na željo znamenitega idrijskega trgovca s čipkami. Je tipičen primer meščanskega čebelnjaka, v katerem je poleg prostora za čebelarjenje tudi prostor za druženje. Leta 2014 je bil čebelnjak v celoti obnovljen in v njem so ponovno naselili tudi čebele.


11.30 Kosilo

13.00 ogled Scopolijevega spominskega vrta in razstave »Flora Carniolica«

V spomin na prve idrijske naravoslovce, zdravnike, farmacevte in raziskovalce, ki so od 18. stoletja dalje prihajali v Idrijo in širili znanje v svet, je urejen Scopolijev spominski vrt. Tu uspevajo za idrijsko naravoslovno dediščino pomembne in redke rastline bližnje okolice.

Ker je poznavanje rastlinstva v veliki meri izšlo prav iz Idrije, tu so bile namreč prvič odkrite in opisane številne rastline, Idrijo poimenujemo tudi botanične Atene. Na razstavi se boste lahko pobližje spoznali s pomembnimi rastlinami z idrijskega območja.

14.30 Voden ogled po Naravoslovni učni poti Ob rakah

Po poti idrijskih naravoslovcev se boste ob vodnem kanalu Rake podali peš do Divjega jezera. Ob poti boste spoznali številne botanične in geološke posebnosti območja. Če boste rabili počitek se lahko ohladite v senci stoletnih dobov ali pa se osvežite z izvirsko vodo, iz katere so knapi pripravljali njihovo znamenito knapovsko pijačo geruš. Pot se zaključi ob botaničnem vrtu prvega idrijskega zdravnika J.A. Scopolija.


15.30 Ogled Divje jezera (rože konec aprila)

Divje jezero je eden izmed največjih in najzanimivejših kraških izvirov v Sloveniji. Ob lepem vremenu nam sicer ni jasno od kod izvira njegovo ime, a že po nekajdnevnem močnejšem deževju na Črnovrški planoti, se pojavi »znamenito« bruhanje vode. Iz jezera se nato voda preko najkrajše slovenske reke Jezernice (55 metrov) in izliva v reko Idrijco. Edinstvena flora in favna okoli Divjega jezera pa je zanimala znamenite evropske naravoslovce že v 18. stoletju.17.00 Ogled mokrišč na Vojskem

Med sprehodom do mokrišč boste lahko opazovali neokrnjene višinske pašnike, ki so bogati s cvetjem. V središču Vojskarske planote pa odkrijemo drugačen svet. Sredi planote namreč vijuga potok Gačnik po manjših zamočvirjenih ravnicah. Tu uspevajo kar 3 slovenske mesojede rastline, močvirski travniki pa so bogato posuti tudi s kukavičevkami.


Druge opcije: Hiša zelišč (junij, julij), Jelenk (začetek maja)

 Število oseb

  Dijaki, študentje

  Odrasli

 30 oseb ali več

  13,00 €/osebo

  15,00 €/osebo

 50 oseb ali več

  10,00 €/osebo

  12,00 €/osebo

Cena za paket za skupino (vključuje: vstopnino in strokovno vodenje v čebelnjaku, Scopolijevem vrtu ter razstavi »Flora Carniolica«, lokalno vodenje po mestu, strokovno vodenje po Naravoslovni učni poti ob Rakah, pri Divjem jezeru in na Vojskem organizacijo izleta in DDV; ne vključuje: kosila, prevoza).

Doplačilo za kosilo z idrijskimi žlikrofi: od 12 €/osebo (cena je odvisna od izbire ponudnika in menija).

x komentirano

Kontakt

TIC Idrija, Mestni trg 2

tel: +386 (0)5 37 43 916
e-mail: tic@visit-idrija.si

delovni čas

NE PREZRITE

Zgodba o Idriji - spoznajte očarljivo mesto UNESCO-ve dediščine

        Zgodba o živosrebrnem studencu sredi gozdovUNESCOVO ...

Več...

Turistična agencija VisitIdrija

Pod okriljem Centra za idrijsko dediščino deluje tudi turistična ...

Več...

GeoparkObčina Idrija Geopark