Pošlji razglednico - Priporočila: Bonton obnašanjaX

bonton obnašanja.jpg
Vaše ime:
Vaš elektronski naslov:
Ime naslovnika:
Elektronski naslov naslovnika:
Vaše sporočilo:
»
»
»
Priporočila: Bonton obnašanja

Priporočila: Bonton obnašanja

bonton obnašanja.jpg
Pošlji razglednico
to je testno sporočilo, da vidimo kako dela
  • GEO:46.000973200000 / 14.021466800000

VZEMITE SAMO VTIS, PUSTITE LE ODTIS

Živa in Tonček učita pravilnega obnašanja v naravi pri Putrihovih klavžah, ob reki Idrijci in visečem mostu pri Zagodu, pri Divjem jezeru ter v kraškem gozdu.

V preteklem letu in pol smo v sklopu projekta Danube GeoTour ter tekočih aktivnosti veliko pozornosti namenjali tudi pritisku turizma na naravo ter ukrepom, kako ta pritisk zmanjšati in kako čimbolj trajnostno izkoristiti naravne danosti, s katerimi razpolagamo v vseh UNESCO globalnih geoparkih. Ravno naravna bogastva, ki si v geoparkih izjemna v svetovnem merilu, nas delajo edinstvene  in izjemno pomembno je, da jih ohranimo za prihajajoče generacije.

Vodilni partner za to tematsko področje - Zavod za varstvo narave R Slovenije - je na podlagi informacij s strani vseh vključenih UNESCO Globalnih Geoparkov v projekt (Idrija (SLO), Bakony-Balaton (H), Styrian Eisenwurzen (A), Papuk (CRO), Karavanke/Karawanken (SLO/A), Bohemian Paradise, ki ga je nadomestil geopark Iron Mountains (CZ), Hateg (RO) in Djerdap National Park (SR)) pripravil analizo pritiska turizma na okolje, trajnostno strategijo, kako upravljati s temi pritiski ter seznam priporočil za prebivalce, obiskovalce in investitorje za obnašanje ter trajnostno izrabo geodiverzitete. 

Na podlagi teh priporočil, smo vsi geoparki v projektu pripravili seznam ukrepov, ki so za naša območja najbolj pomembna ter jih na izbrani način predstavili prebivalcem, obiskovalcem in investitorjem. V Geoparku Idrija smo za ta namen izdelali animacijo "Vzemi samo vtis, pusti le odtis". Priporočila za hojo in kolesarjenje, plavanje, ribolov, ohranjanje fosilov in rastlin, pobiranje smeti in ohranjanje pitnih vodnih virov so postavljena v realna okolja v Geoparku Idrija. Te lokacije so: Putrihove klavže v Krajinskem parku Zgornja Idrijca, reka Idrijca pri visečem mostu pri Zagodu, Divje jezero ter kraški gozd.  Izdelan je bil tudi poster, ki bo na lepo obnašanje opozarjal v TIC-u v Idriji ter na pomembnejših turističnih točkah v Geoparku idrija. Pozabili nismo niti na naše najmlajše. Projekt je sofinanciran iz skladov Evropske unije (ESRR, IPA)

Ne pozabite:
VZEMITE SAMO VTIS, PUSTITE LE ODTIS VIDEO OBISK V NARAVI

Zapisani kodeks predstavlja usmeritve, ki spoštujejo zakonodajo ter temeljijo na tradiciji in ravnanjih, izoblikovanih skozi čas. Spoštujmo naravo, sebe, druge in lastnino!
KODEKS 


ODGOVORNO IN OKOLJU PRIJAZNO PRAZNOVANJE

PET NAČINOV, KAKO PRAZNOVATI ODGOVORNO IN OKOLJU PRIJAZNO 


ZBIRANJE ODPADKOV

ZBIRANJE IN ODVOZ ODPADKOV  


PRIPOROČILA, IZOBRAŽEVANJE

Predstavljamo izobraževalno gradivo prilagojeno predstavitvi in razumevanju otrok in učiteljev. Znotraj gradiv za otroke so podane tudi vaje za delo z otroci. Na dnu strani se nahajajo še knjižica o energetski pismenosti ter brošuri z nasveti za energetsko učinkovitost doma, v gospodinjstvu in pisarni.
GRADIVO AGENCIJE GOLEA 

NAREDIMO VEČ Z MANJ - Z ODGOVORNIM VEDENJEM DO MANJŠE PORABE

http://www.komunalaidrija.si/si/novica/201/naredimo-vec-z-manj-z-odgovornim-vedenjem-do-manjse-porabe/


x komentirano

Kontakt

TIC Idrija, Prelovčeva 5

tel: +386 (0)5 37 43 916
e-mail: tic@visit-idrija.si

delovni čas

NE PREZRITE

Zgodba o Idriji - spoznajte očarljivo mesto UNESCO-ve dediščine

        Zgodba o živosrebrnem studencu sredi gozdovUNESCOVO ...

Več...

Turistična agencija VisitIdrija

Pod okriljem Centra za idrijsko dediščino deluje tudi turistična ...

Več...

GeoparkObčina Idrija Geopark