Pošlji razglednico - Predstavitev znanstvene monografije dr. Mihe Kosmača »Etnično homogena Evropa«: preselitve prebivalstva v Istri in Sudetih 1945–1948X

Z avtorjem se bosta pogovarjala recenzenta, višji znanstveni sodelavec dr. Gorazd Bajc, ter znanstveni svetnik dr. Bojan Godeša.

Vaše ime:
Vaš elektronski naslov:
Ime naslovnika:
Elektronski naslov naslovnika:
Vaše sporočilo:
»
»
Predstavitev znanstvene monografije dr. Mihe Kosmača »Etnično homogena Evropa«: preselitve prebivalstva v Istri in Sudetih 1945–1948

Predstavitev znanstvene monografije dr. Mihe Kosmača »Etnično homogena Evropa«: preselitve prebivalstva v Istri in Sudetih 1945–1948

Pošlji razglednico
to je testno sporočilo, da vidimo kako dela
 • 19. februar 2019 od 19:30 do 20:30
 • Lokacija: Mestni muzej Idrija, grad Gewerkenegg
 • Kontakt: dr. Miha Kosmač
 • Telefon: 05 37 26 622
 • E-mail: miha.kosmac@muzej-idrija-cerkno.si
 • Domača stran: www.muzej-idrija-cerkno.si
 • Organizator: Mestni muzej Idrija
 • Vstopnina: -
 • Cena vstopnice: -
 • Prodaja vstopnic: -
 • GEO:46.000973200000 / 14.021466800000

Z avtorjem se bosta pogovarjala recenzenta, višji znanstveni sodelavec dr. Gorazd Bajc, ter znanstveni svetnik dr. Bojan Godeša.

Delo na podlagi obsežnega arhivskega gradiva, časopisja in tiskanih virov omogoča poglobljen vpogled v kaotičen čas po koncu druge svetovne vojne. Avtor primerja obmejna prostora Istre in Sudetov in podaja znanstveno utemeljene odgovore na številna vprašanja: kakšna je bila vloga velikih sil pri obeh procesih preseljevanja; ali je Italija spodbujala izseljevanje prebivalstva iz Istre; kako so jugoslovanske in češkoslovaške oblastne strukture gledale na ta proces; ali je prihajalo do razlik med ukazi, izdanimi na ravni centralnih oblasti in njihovim izvrševanjem na lokalnem nivoju; kakšno vlogo so pri obeh obravnavnih procesih imeli nekateri vodilni akterji – Josip Broz Tito, Vladimir Bakarić, Edvard Kardelj in Edvard Beneš.

Leta 2004 je italijanska država 10. februar razglasila za »dan spomina na žrtve fojb in eksodusa iz Istre, Reke in Dalmacije«. S tem je bil na nacionalno raven povzdignjen mit, da so bili Italijani v drugi svetovni vojni in pred njo žrtve in nikoli povzročitelji trpljenja drugim. Aktualnost monografije dokazujejo tudi odzivi na letošnjo proslavo v Bazovici pred nekaj dnevi.  

Dr. Miha Kosmač je bil med letoma 2010 in 2016 raziskovalec na Inštitutu za zgodovinske študije Znanstvenoraziskovalnega središča Koper. Od leta 2018 je zaposlen v Mestnem muzeju Idrija kot kustos.

Na predstavitvi bo Znanstvena založba Annales ZRS Koper omogočila nakup knjige po promocijski ceni 14,40 €. 

x komentirano

Kontakt

TIC Idrija, Mestni trg 2

tel: +386 (0)5 37 43 916
e-mail: tic@visit-idrija.si

delovni čas

NE PREZRITE

Zgodba o Idriji - spoznajte očarljivo mesto UNESCO-ve dediščine

        Zgodba o živosrebrnem studencu sredi gozdovUNESCOVO ...

Več...

Turistična agencija VisitIdrija

Pod okriljem Centra za idrijsko dediščino deluje tudi turistična ...

Več...

GeoparkObčina Idrija Geopark