Pošlji razglednico - Vrt v RebruX

vrt v rebru.jpg

Zaradi precejšnjega naklona vrtne površine so pomembna sestavina okrasnega vrta različno veliki kamni in skale, ki pa niso le okrasni element vrta, pač pa igrajo še druge pomembne vloge. Zaradi velike strmine preprečujejo izpiranje zemlje, omogočajo prehod po skalnjaku, služijo kot obroba, hkrati pa delijo vrt na posamezne dele. 

Vaše ime:
Vaš elektronski naslov:
Ime naslovnika:
Elektronski naslov naslovnika:
Vaše sporočilo:

Vrt v Rebru

vrt v rebru.jpg
Pošlji razglednico
to je testno sporočilo, da vidimo kako dela
 • Naslov: Gore 9, 5280 Idrija
 • Kontakt: Sonja in Mirko Mohorič
 • Telefon: +386 (0)41 376 041, +386 (0)41 596 494
 • Opis poti:
  Če vozimo iz centra Idrije, zavijemo v semaforiziranem križišču pri nogometnem stadionu levo in peljemo 5 km v hrib. Po petih kilometrih pridemo v križišče. Pod križiščem je hiša z zeleno streho. Tam je vaš cilj.
 • Ponudba:
  Pohodniška ponudba: sprehodi, poti v gozdovih
  Ogledi: vodeni
 • GEO:45.996123000000 / 14.068948000000

Zaradi precejšnjega naklona vrtne površine so pomembna sestavina okrasnega vrta različno veliki kamni in skale, ki pa niso le okrasni element vrta, pač pa igrajo še druge pomembne vloge. Zaradi velike strmine preprečujejo izpiranje zemlje, omogočajo prehod po skalnjaku, služijo kot obroba, hkrati pa delijo vrt na posamezne dele. 

Uporabljeni so tako kamni, iz katerih sta bila zgrajena že dotrajana hiša in kozolec, kot tudi kamni iz narave. Razen skalnjaka, ki predstavlja poglavitni del vrta, so pomembni sestavni del vrta tudi grede z višjimi in visokimi trajnicami ter različnimi grmi. Skalnjak vzhodno od hiše je zasajen z različnimi trajnicami, ki omogočajo, da je skalnjak v cvetju od zgodnje pomladi do jeseni.

Skalnjak vzhodno od hiše je zasajen z raznimi trajnimi rastlinami, cvetočimi od zgodnje pomladi do jeseni. Med njimi so: zvončki (Galanthus), jegliči (Primula), žafrani (Crocus), luki (Allium), pritlikave perunike (Iris), različne plamenke (Phlox), vijolice (Viola), pasji zob (Erythronium dens-canis), razne hrušice (Muscari), logarice (Fritillaria), ... in druge. Skalnjak najbolj bujno cveti od sredine marca do konca julija. Po kratkem premoru pa začenjajo s cvetenjem v jeseni cvetoče rastline.

Skalnjak na zahodni strani hiše, na katerem so kamni iz narave, je zasajen predvsem z majhnimi in nizkimi rastlinami in nekaj posebnostmi. Med njimi so: Carduncellus mitissimus, Asperula sintenisii, triglavska roža (Potentilla nitida), razni svišči (Gentiana), planika (Leontopodium alpinum), alpski zvonček (Soldanella alpina), repuš (Phyteuma), netreski (Sempervivum), kamnokreči (Saxifraga), velebitska degenija ,…. in druge.

Na gredicah brez kamenja pa so še druge rastline: zali kobulček (Astrantia), figelija, bradate perunike (Iris barbata), maslenice (Hemerocallis), hoste (Hosta), hortenzije (Hydrangea), hibiskusi (Hibiscus), ostrožniki (Delphinium), modrina (Ceratostigma), pajkovke (Cleome), ščir (Amaranthus), dalije (Dahlia) , muškatna kadulja (Salvia sclarea), kresnice (Astilbe).

Poleg vseh naštetih in ne naštetih rastlin je na vrtu tudi nekaj okrasnih grmov, živa meja, razne plezalke: kovačnik (Lonicera), glicinija (Wisteria), sroboti (Clematis), jasminova troba (Campsis).

Pod balkonom je našla svoj prostor manjša zbirka kaktej.

Ob vrtu raste tudi nekaj sadja in jagodičevja: jabolka, hruške, češnje, kivi,azijska hruška ali nashi, aronija (Aronia melanocarpa), capuli (Prunus salicifolia), šmarna hrušica, ribez, josta (Ribes nigrum x uva-crispa), tayberry (Rubus hybrid), robida, kot posebnost pa tudi kitajska malina - Wineberry (Rubus phoenicolasius), indijanska banana (Asimina triloba), sibirska borovnica (Lonicera kamtschatica ), … in druge.

Težavnost: nezahteven sprehod, lahka tura, nezahteven izlet
Višinska razlika : 760 m

 

Koristno

PGD Dole

Prostovoljno gasilsko društvo Dole skrbi za požarno varnost na ...

Več...

Nastanitve

Prenočišča NA KLUK\' ***

Prenočišča Na Kluk\' so dobila ime po stari domačiji, ki je ...

Več...

Znamenitosti

Observatorij Javornik - vir - adj.si.jpg

Observatorij Javornik

Astronomski observatorij na Javorniku je solidno opremljen za ...

Več...

x komentirano

Kontakt

TIC Idrija, Prelovčeva 5

tel: +386 (0)5 37 43 916
e-mail: tic@visit-idrija.si

delovni čas

NE PREZRITE

Zgodba o Idriji - spoznajte očarljivo mesto UNESCO-ve dediščine

        Zgodba o živosrebrnem studencu sredi gozdovUNESCOVO ...

Več...

Turistična agencija VisitIdrija

Pod okriljem Centra za idrijsko dediščino deluje tudi turistična ...

Več...

GeoparkObčina Idrija Geopark