Pošlji razglednico - Godovič – po sledeh pradavnineX

kačja smreka-foto dunja wedam.JPG

Ko se povzpnete iz soteske Zala na rob Godoviškega podolja, se vam odpre popolnoma nov svet. Preseneti vas pogled na razgibano pokrajino, vpeto med Okroglico in Jelenšek. 

Vaše ime:
Vaš elektronski naslov:
Ime naslovnika:
Elektronski naslov naslovnika:
Vaše sporočilo:
»
»
»
»
Godovič – po sledeh pradavnine

Godovič – po sledeh pradavnine

kačja smreka-foto dunja wedam.JPG
Pošlji razglednico
to je testno sporočilo, da vidimo kako dela
  • Kontakt: TIC Idrija, Mestni trg 2, 5280 Idrija
  • Telefon: +386 (0)5 374 39 16
  • E-mail: tic@visit-idrija.si
  • Domača stran: http://www.geopark-idrija.si/si/
  • GEO:46.001195000000 / 14.026232719421

Ko se povzpnete iz soteske Zala na rob Godoviškega podolja, se vam odpre popolnoma nov svet. Preseneti vas pogled na razgibano pokrajino, vpeto med Okroglico in Jelenšek. 

Sredi travnikov leži vas Godovič. V središču vasi je cerkvica  sv. Urbana, pred katero stoji spomenik pomembnemu slovenskemu duhovniku Vinku Kobalu. 

Iz urejenega parkirišča se dvignete čez hrib v zaselek Šebalk. Samo še sto metrov in že ste pri manjši umetni zajezitvi Šebalski bajer, ki služi kot prijeten rekreacijski prostor, v poletnem času je primeren za kopanje, občasno pa je tudi prizorišče poletnih družabnih prireditev. 

Nadaljujete mimo že delno porušene italijanske kasarne (Kaposaldo), ki si jo je vredno ogledati.  

Ob poti naletite tudi na ostanke nekdanje ozkotirne železnice „feldban“ in dveh železniških predorov. Skozi prvega, krajšega, se vozimo še danes, drugi skoraj 300 metrski pa je ostal nedokončan in je prava tehnična znamenitost, vredna ogleda. 

Pot nadaljujete po stari makadamski cesti mimo Domačije Cenc do zaselka Na Logu, prečkate cesto Idrija - Godovič ter zavijete na položno pot proti središču vasi. 

Ob daljši poti vam priporočamo še obisk dveh znamenitosti, ki sta nekoliko odmaknjeni, zaključujeta pa bogastvo zgodovinske zapuščine tega kraja. Na Jelenšku (817 m) so ostanki prazgodovinskega naselja z arheološkimi najdbami starimi več kot 2500 let. V grobovih so našli krogle, bojne sekire in meče iz brona. Danes je teren poraščen in samo ostro oko arheologa še vedno vidi terase in izravnave.  

Na planotasti ravnici blizu kmetije Pesek so ohranjeni odtisi dvonogega zgornjetriasnega kuščarja - dinozavra.  Šest zanimivih odtisov v kamnu nam pove, da se je po nekdanji morski obali sprehajal dvonožni plazilec in v mehkem blatu pusti odtise nog. Od kuščarjevega sprehoda po priobalnem blatu, ki je danes spremenjen v trden dolomit, je preteklo vsaj 200 milijonov let. 

Pot nadaljujete do glavne ceste in se skozi Ivanje Doline vrnete v Godovič. Za ta ogled boste hodili še dodatno uro in pol po lepo urejeni poti, predstavitev našega kraja pa bo s tem res popolna.

Izhodišče: Center Godoviča
Dolžina: 4 km
Čas hoje: 2 h
Zahtevnost: nezahtevna
Višinska razlika: 54,2 m

Znamenitosti

idrijski zlikrofi-foto Mankica Kranjec, Nea Culpa.jpg

Idrijski žlikrofi

Niso vsi žlikrofi idrijski žlikrofi in samo izbrani žlikrofi so ...

Več...

x komentirano

Kontakt

TIC Idrija, Prelovčeva 5

tel: +386 (0)5 37 43 916
e-mail: tic@visit-idrija.si

delovni čas

NE PREZRITE

Zgodba o Idriji - spoznajte očarljivo mesto UNESCO-ve dediščine

        Zgodba o živosrebrnem studencu sredi gozdovUNESCOVO ...

Več...

Turistična agencija VisitIdrija

Pod okriljem Centra za idrijsko dediščino deluje tudi turistična ...

Več...

GeoparkObčina Idrija Geopark