Pošlji razglednico - Pešpot Razgledni vrhovi nad Črnim Vrhom X

Razgledni vrhovi nad ČV-foto Mojca Gorjup Kavčič.jpg
Pot po razglednih vrhovih nad Črnim Vrhom je ena izmed markiranih pohodnih planinskih poti, ki vam ob lepih dneh ponuja čudovite razglede od Jadranskega morja vse do Triglava. Na poti v dolžini 6,3 km se lahko povzpnete na razgledne vrhove Velika peč (1050 m), Čelkov vrh (1106 m) ter Javornik (1240 m), najvišji vrh v idrijski občini. Za tovrsten pohod boste potrebovali približno 3 ure lagodne hoje.
Vaše ime:
Vaš elektronski naslov:
Ime naslovnika:
Elektronski naslov naslovnika:
Vaše sporočilo:
»
»
»
»
Pešpot Razgledni vrhovi nad Črnim Vrhom

Pešpot Razgledni vrhovi nad Črnim Vrhom

Razgledni vrhovi nad ČV-foto Mojca Gorjup Kavčič.jpg
Pošlji razglednico
to je testno sporočilo, da vidimo kako dela
  • Kontakt: TIC Idrija, Mestni trg 2, 5280 Idrija
  • Telefon: +386 (0)5 374 39 16
  • E-mail: tic@visit-idrija.si
  • Domača stran: http://www.geopark-idrija.si/si/
  • GEO:45.912466000000 / 14.054419000000
Pot po razglednih vrhovih nad Črnim Vrhom je ena izmed markiranih pohodnih planinskih poti, ki vam ob lepih dneh ponuja čudovite razglede od Jadranskega morja vse do Triglava. Na poti v dolžini 6,3 km se lahko povzpnete na razgledne vrhove Velika peč (1050 m), Čelkov vrh (1106 m) ter Javornik (1240 m), najvišji vrh v idrijski občini. Za tovrsten pohod boste potrebovali približno 3 ure lagodne hoje.

Vmes se lahko okrepčate v Pirnatovi planinski koči ali si ob jasnih nočeh v observatoriju oči spočijete na nočnem nebu nad Javornikom. 

Pot začnite v Črnem Vrhu, od kjer z avtom krenite proti Ajdovščini in malo pred »Vrh gore« zavijete levo na makadamsko cesto, ki pelje proti Šajsni Ravni. To je tudi končna točka popotovanja z avtom. Od Šajsne Ravni naprej se po pobočju navzgor odpravite proti Čelkovem vrhu, od tu oddaljen le dobre pol ure počasne hoje. Na vrhu se ustavite, spočijte in nadihajte svežega zraka. Le 5 minut hoje od tu se za drevesi skriva »Velika peč«, skalni samotar, ki je nekoč služil razobešanju zastave in kot vzletišče za jadralne padalce. Danes pa nam nudi prekrasen pogled na vas in razgibano Idrijsko-Cerkljansko območje s številnimi grebeni in dolinami in vse do glavnega mesta Ljubljane SV od tu. Vrnemo se na prejšnjo pot in skozi Kanji dol, mimo Observatorija Javornik  (kjer lahko si lahko ob jasnih nočeh spočijete oči na prečudovitem nočnem nebu nad Javornikom) se odpravimo na vrh Javornika (1240 m), ki nam z razglednega stolpa v jasnem dnevu ponuja nepozaben razgled od Julijskih Alp do Tržaškega zaliva. Le 10 minut hoje je z vrha Javornika do Pirnatove koče na Javorniku , kjer se lahko okrepčate z enolončnico, v mrzlih zimskih dneh pa pogrejete s skodelico toplega čaja. Od tu se vrnete po najbližji poti do makadamske poti ter ji sledite še približno 10 minut. Vrnete se na Šajsno ravan, kjer vas čaka avto. 

Na pešpoti polni lepih razgledov in užitkov v neokrnjenem okolju lahko v različnih letnih časih opazujete naravo in njene prebivalce. Pozimi lahko v svežem snegu ločite med stopinjami gozdnih živalic, ki si iščejo hrano, in opazujete neponovljive umetnine, ki jih mraznice ustvarjajo na golih vejah dreves. Ko spomladi topli sončni žarki stopijo sneženo odejo, se narava zbudi v vsej svoji veličini. Vse vzbrsti, vse oživi … Pravi kraj, da si naberete pozitivno energijo za lažje premagovanje pomladanske utrujenosti. V poletnih dneh lahko uživate v edinstvenem vonju sušečega se sena, se po poti nastavite toplim sončnim žarkom in poslušate prepevanje ptic. Jeseni se narava pripravlja na zimski počitek, počasi zapihajo hladnejši vetrovi in vse se umiri. Na poti si ogledate delček narave, kjer človek s svojim delovanjem še ni pustil trajnega pečata, kjer človek in narava še vedno delujeta v sožitju. 

Po poti lahko opazujete tudi, kako sile narave oblikujejo površje. Po pobočju nad Črnim Vrhom potekajo številni manjši prelomi, kjer so kamnine močno razdrobljene. Te razdrobljene kamnine so lepo vidne ob strani makadamske poti do Šajsne Ravni. Skozi te razdrobljene kamnine si je voda utrla svojo pot in vklesala v pobočje številne hudourniške soteske, ki oživijo ob vsakem močnejšem deževju. 

Večino poti opazujemo plastnati dolomit zgornje triasne starosti, v katerem so na več mestih vidni ostanki modrozelenih alg (cianobakterij), kar se v kamninah vidi kot nekakšna laminirana struktura. Te modrozelene alge so nase vezale karbonatne delce (od tu tudi ta struktura) in se nalagale v tankih plasteh – t.i. laminah. Skozi čas so se je sediment stisnil in litificiral, nastal je stromatolitni dolomit. 

Pot je markirana in nezahtevna, primerna tudi za nedeljske pohodnike. Potrebna pa je dobra obutev in topla obleka ter pokrivalo za glavo.Izhodišče: Šajsna Ravan
Dolžina: 6,3 km
Čas hoje: 3 h
Zahtevnost: zahtevna
Višinska razlika: 297,5 m

Znamenitosti

12 07 Gore-foto tinka gantar.JPG

Cerkev Marije Magdalene

Cerkev stoji na mestu prvotno postavljene manjše cerkvice iz 14. ali ...

Več...

Znamenitosti

Ledine

Med najlepše starožitne vasi, ki so se v srednjem veku ...

Več...

Dogodki

Kruha in iger

Športne igre v času sezone žetja žita.

Več...

x komentirano

Kontakt

TIC Idrija, Prelovčeva 5

tel: +386 (0)5 37 43 916
e-mail: tic@visit-idrija.si

delovni čas

NE PREZRITE

Zgodba o Idriji - spoznajte očarljivo mesto UNESCO-ve dediščine

        Zgodba o živosrebrnem studencu sredi gozdovUNESCOVO ...

Več...

Turistična agencija VisitIdrija

Pod okriljem Centra za idrijsko dediščino deluje tudi turistična ...

Več...

GeoparkObčina Idrija Geopark