Pošlji razglednico - Gozdna učna pot Kraški gozdX

kr gozd- fotoarhiv Geopark Idrija (Medium).JPG

Učna pot kraški gozd je ravninska pot, ki ponuja lagoden sprehod, na katerem se naužijete čistega zraka ter sprostite v neokrnjenem gozdu z obrobja Trnovskega gozda.

Vaše ime:
Vaš elektronski naslov:
Ime naslovnika:
Elektronski naslov naslovnika:
Vaše sporočilo:
»
»
»
»
Gozdna učna pot Kraški gozd

Gozdna učna pot Kraški gozd

kr gozd- fotoarhiv Geopark Idrija (Medium).JPG
Pošlji razglednico
to je testno sporočilo, da vidimo kako dela
  • Kontakt: TIC Idrija, Mestni trg 2, 5280 Idrija
  • Telefon: +386 (0)5 374 39 16
  • E-mail: tic@visit-idrija.si
  • Domača stran: http://www.geopark-idrija.si
  • GEO:46.001195000000 / 14.026232719421

Učna pot kraški gozd je ravninska pot, ki ponuja lagoden sprehod, na katerem se naužijete čistega zraka ter sprostite v neokrnjenem gozdu z obrobja Trnovskega gozda.

Učna pot kraški gozd je ravninska pot, ki ponuja lagoden sprehod, na katerem se naužijete čistega zraka ter sprostite v neokrnjenem gozdu z obrobja Trnovskega gozda. Ob poti dolžine 2,5 km si lahko ogledate nekaj zanimivosti kraškega sveta, tipične kamnine na krasu s fosili ter spoznate značilnosti gozdnega ekosistema. Za lagodno hojo po krožni pohodni poti potrebujete približno 1 uro. Pot je primerna tudi za šolske skupine.

Izhodiščna točka poti je na razpotju Sp. Lome - Zg. Lome, do katere pridemo z glavne ceste Godovič – Črni Vrh tako, da sledimo usmerjevalnim tablam za Lome. Začetna točka je istočasno že prva vsebinska točka – gozdni bonton. Usmerite se na cesto proti Sp. Lomem in sledite usmerjevalnim količkom s QR kodo, ki vas usmerijo do dodatnih vsebin objavljenih na spletni strani. Le nekaj sto metrov naprej se vam na levi strani ceste odpre golica s tipičnimi kraškimi pojavi – škrapljami. Če se sprehodite še sto metrov naprej po cesti, bodite na desni strani ceste pozorni na fosilne ostanke zp. krednih rudistov oz. kamnino, ki jo imenujemo rudistni apnenec. 

Odpravite se naprej in na prvem križišču zavijte levo v gozd. Naslednja točka vas uči o rastlinskem svetu. Ko se naužijete gozdnega miru in se razgledate naokrog, se odpravite naprej po cesti, od koder vas usmerjevalni količek usmeri v notranjost gozda do Hrvatove jame, približno 300 m oddaljene od ceste. Vrnite se do ceste in naprej do naslednje točke, ki vam govori o gospodarjenju z gozdom. Par korakov naprej ob cesti in pridete iz gozda med hiše, med ljudi. Sprehodite se do glavne ceste ter zavijte levo na glavno cesto ter po 20 m zavijte na poljsko pot, po kateri se vrnete na začetno točko vašega sprehoda. 

Učno pot kraški gozd lahko prevozite tudi s kolesom in je odlična začetna pot, ki jo lahko raztegnete še na Pot po visokem krasu ter se v Zadlogu priključite na Matuckarjevo pot. 

Glavna tema Učne poti kraški gozd je spoznati gozdni ekosistem ter funkcije gozda, ki so še kako pomembne za človeka, vendar se jih v današnjem hitrem tempu včasih niti ne zavedamo več. Gozd je zadrževalec vlage, zmanjšuje temperaturno nihanje zraka, ima produkcijsko vlogo, je regulator hidrosistema, prečiščevalec zraka, ščiti pred erozijo tal in vetrovi, je energetski vir in ima psihoestetsko vlogo. Nekatere izmed teh boste izkusili neposredno na »svoji lastni koži«. Naučili se boste tudi o krasu, kraških pojavih, kamninah in fosilih ter o gozdnem rastlinstvu. Zaključimo s temo o gospodarjenju z gozdom. 

Življenje v gozdu je izjemno pestro. Morda ga boste doživeli delček, če se boste vedli kot obiskovalci, ki jim je gozd izkazal gostoljubje, ter prisluhnili zgodbam, ki vam jih imajo povedati stoletna drevesa, kamnine in fosili, si odpočili pogled na pomirjujočih barvah narave …
Odprite srce in oči bodo videle in ušesa slišala.Izhodišče: razpotje Zg. Lome in Sp. Lome
Dolžina: 2,4 km
Čas hoje: 1 h 30 min
Zahtevnost: nezahtevna
Višinska razlika: 12 m

Fotogalerija

Znamenitosti

idrijski zlikrofi-foto Mankica Kranjec, Nea Culpa.jpg

Idrijski žlikrofi

Niso vsi žlikrofi idrijski žlikrofi in samo izbrani žlikrofi so ...

Več...

x komentirano

Kontakt

TIC Idrija, Prelovčeva 5

tel: +386 (0)5 37 43 916
e-mail: tic@visit-idrija.si

delovni čas

NE PREZRITE

Zgodba o Idriji - spoznajte očarljivo mesto UNESCO-ve dediščine

        Zgodba o živosrebrnem studencu sredi gozdovUNESCOVO ...

Več...

Turistična agencija VisitIdrija

Pod okriljem Centra za idrijsko dediščino deluje tudi turistična ...

Več...

GeoparkObčina Idrija Geopark