Pošlji razglednico - Čipkarska šola IdrijaX

Čipkarska šola v Idriji je bila ustanovljena leta 1876 po dekretu tedanje cesarsko kraljeve oblasti na Dunaju in od takrat dalje deluje neprekinjeno. Leta 1976 je bila priključena Gimnaziji Jurija Vege Idrija in danes deluje kot njena notranja organizacijska enota.

Vaše ime:
Vaš elektronski naslov:
Ime naslovnika:
Elektronski naslov naslovnika:
Vaše sporočilo:

Čipkarska šola Idrija

Pošlji razglednico
Urnik:
Od septembra do junija:ponedeljek-sobota 9.00-15.00
sreda 9.00-19.00
V tednu pred Festivalom:razstave zaprte
V času Festivala. 9.00-18.00 (v skladu z urnikom Festivalskih razstav)
junij (po festivalu), julij, avgust: ponedeljek-sobota. 9.00-15.00
sreda: 9.00-19.00
nedelje, prazniki: zaprto
Za najavljene skupine izven urnika po predhodni najavi.
to je testno sporočilo, da vidimo kako dela
 • Naslov: Prelovčeva 2, 5280 Idrija
 • Kontakt: Čipkarska šola Idrija
 • Telefon: +386 (0)5 373 45 70
 • E-mail: info@cipkarskasola.si
 • Domača stran: www.cipkarskasola.si
 • Oddaljenost od TIC Idrija: 50m, 2 min hoje
 • Opis poti:
  Vozimo po glavni cesti proti centru Idrije naravnost mimo avtobusne postaje čez Mestni trg. Na desni strani že vidimo markantno stavbo z letnico 1876 nad vhodom, v kateri deluje Čipkarska šola.
 • Dostop: avtomobil, avtobus, motor, kolo, peš
 • Vstopnina:
  da, za ogled razstave čipk učenk in učencev Čipkarske šole Idrija "Poglej kaj znam!"
 • Cena vstopnice:
  2,50 € na osebo; skupine: 2.00 € na osebo
  Prost vstop: otroci do 15. leta
 • Obiskovalci: skupine, posamezniki, družine
 • Priporočena sezona obiska: celo leto
 • Priporočeno trajanje ogleda: najmanj pol ure
 • Omogočen dostop za invalide: da, z zadnje strani stavbe
 • Pomembne informacije: ogled za skupine kadarkoli po predhodnem dogovoru
 • Parkirišče: da
 • GEO:46.001042000000 / 14.020669937134

Čipkarska šola v Idriji je bila ustanovljena leta 1876 po dekretu tedanje cesarsko kraljeve oblasti na Dunaju in od takrat dalje deluje neprekinjeno. Leta 1976 je bila priključena Gimnaziji Jurija Vege Idrija in danes deluje kot njena notranja organizacijska enota.

Tako kot v preteklosti tudi danes v Čipkarski šoli Idrija konstantno skrbijo za ohranjanje, prenos in razvijanje znanja klekljanja. Od leta 2012 dalje pa imajo ponovno v ponudbi tudi pripomočke in materiale za klekljanje.  Zadnjih nekaj let se v Čipkarski šoli Idrija letno izobražuje okrog 400 otrok in mladih ter preko 200 odraslih zainteresiranih posameznikov, beležijo pa tudi odmeven obisk domačih in tujih obiskovalcev, ki si ogledajo šolsko razstavo klekljanih čipk

Glavno področje delovanja šole je izvajanje izobraževanj s področja klekljanja. Najobsežnejši del v tem okviru je namenjen programu Čipkarske šole Idrija za otroke in mladino. V program so vključeni otroci in mladi v starosti od 6 do 18 let, izvajajo pa ga na oddelkih v Idriji, Sp. Idriji, Cerknem, Ledinah, Godoviču, Črnem Vrhu nad Idrijo, Podkraju, Vipavi in na Colu. In prav ti mladi so sposobni sklekljati res prave klekljarske mojstrovine, ki si jih lahko ogledate le v Čipkarski šoli Idrija, saj si njihove čipke sposodijo za leto dni za letne razstave čipk v šoli. 

Za odrasle se izvajajo 30 urni tematski tečaji klekljanja, zelo priljubljene so tudi enodnevne delavnice klekljanja, npr. velikonočna, novoletna in delavnica v okviru Festivala idrijske čipke. Pomembno je tudi izobraževanje za učiteljice klekljanja, kjer kot izvajalci programov sodelujejo domači in tuji strokovnjaki s področja izdelovanja klekljanih čipk in risanja vzorcev za klekljane čipke.

Vključevanje čipke v modne kreacije je ena izmed pravih priložnosti za razvoj in uporabo idrijske čipke. Najboljši rezultati nastanejo ob tesnem sodelovanju modnega oblikovalca, oblikovalke, risarke vzorcev v Čipkarski šoli Idrija in klekljarice. Čipkarska šola Idrija se lahko pohvali z  unikatnimi oblikovanji  vzorcev in čipk za številne slovenske modne oblikovalce. Uspešno je tudi sodelovanje z oblikovalci/umetniki, ki ne posegajo na tekstilna področja in npr. aplicirajo čipko na pohištvo.

Uspešno je tudi sodelovanje z oblikovalci/umetniki, ki ne posegajo na tekstilna področja − sodelovanje z multimedijsko slovensko umetnico Evo Petrič in s podjetjem ILES Sp. Idrija, kjer aplicirajo čipko na pohištvo.

Čipkarska šola Idrija je registrirani izvajalec za preverjanje in potrjevanje nacionalne poklicne kvalifikacije klekljar/klekljarica. Letno pridobijo certifikat nacionalne poklicne kvalifikacije klekljar/klekljarica vsaj tri kandidatke.

V šoli skrbijo za dobro založeno knjižnico strokovne literature, ki jo glede na zmožnosti redno dopolnjujejo z domačimi in tujimi klekljarskimi publikacijami. 

V šoli lahko kupite visoko kakovostne klekljane čipke in uporabne izdelke s čipkami, strokovno literaturo ter t.i. turistični program, s katerim dopolnjujejo turistično ponudbo v Idriji. Čipke nosijo oznako ''Rokodelstvo Art&Craft Slovenija'' in ustrezajo kriterijem označbe geografskega porekla »idrijska čipka«. 

V mednarodnem merilu je strokovno sodelovanje usmerjeno na sodelovanja na različnih strokovnih dogodkih po evropskih klekljarskih centrih, sodelovanje v mednarodnih projektih sofinanciranih s strani evropske skupnosti ter udeležbo na svetovnih čipkarskih kongresih v organizaciji svetovne organizacije za šivano in klekljano čipko - OIDFA.

Prav posebna priložnost za vse, ki se v Sloveniji na različne načine ukvarjajo s čipko, bo 17. svetovni čipkarski kongres mednarodne organizacije za šivano in klekljano čipko OIDFA (www.oidfa.com), ki bo junija leta 2016 potekal v Ljubljani.

Izkoristite priložnost in spoznajte bogastvo čipkarskega znanja.

Fotogalerija

Znamenitosti

Scopolijeva hiša

Pomembna rudniška stavba iz 18. stoletja, sprva last ...

Več...

x komentirano

Kontakt

TIC Idrija, Mestni trg 2

tel: +386 (0)5 37 43 916
e-mail: tic@visit-idrija.si

delovni čas

NE PREZRITE

Zgodba o Idriji - spoznajte očarljivo mesto UNESCO-ve dediščine

        Zgodba o živosrebrnem studencu sredi gozdovUNESCOVO ...

Več...

Turistična agencija VisitIdrija

Pod okriljem Centra za idrijsko dediščino deluje tudi turistična ...

Več...

GeoparkObčina Idrija Geopark