Pošlji razglednico - Idrijski žlikrofiX

idrijski zlikrofi-foto Mankica Kranjec, Nea Culpa.jpg

Niso vsi žlikrofi idrijski žlikrofi in samo izbrani žlikrofi so pravi idrijski žlikrofi!

Vaše ime:
Vaš elektronski naslov:
Ime naslovnika:
Elektronski naslov naslovnika:
Vaše sporočilo:
»
»
»
Idrijski žlikrofi

Idrijski žlikrofi

idrijski zlikrofi-foto Mankica Kranjec, Nea Culpa.jpg
Pošlji razglednico
to je testno sporočilo, da vidimo kako dela
  • Kontakt: TIC Idrija, Mestni trg 2, 5280 Idrija
  • Telefon: +386 (0)5 374 39 16
  • E-mail: tic@visit-idrija.si
  • Pomembne informacije:
    Priporočamo vam obisk gostiln, ki nudijo tipično lokalno kulinariko.
    Predhodne najave: TIC Idrija organizira kulinarične delavnice za skupine po predhodnem dogovoru.
  • GEO:46.001195000000 / 14.026232719421

Niso vsi žlikrofi idrijski žlikrofi in samo izbrani žlikrofi so pravi idrijski žlikrofi!


Ljubitelji dobre hrane vedo, da se v Idriji priležejo odlični idrijski žlikrofi, ki so kulinarična posebnost tega kraja in se danes ponašajo z evropsko zaščito. Jed je pripravljena iz testa in polnjena s krompirjevim nadevom ter značilno oblikovana. Idrijčani od nekdaj radi postrežejo žlikrofe z bakalco, jedjo iz koštrunovega mesa in zelenjave. Zaradi dobrega okusa so pogosto glavna jed na mizi ob številnih protokolarnih dogodkih v Sloveniji. 


Idrijski žlikrofi so nacionalno zaščito prejeli leta 2002, evropsko pa  15. 1. 2010. Certifikat za izdelavo idrijskih žlikrofov ima Društvo za promocijo in zaščito idrijskih jedi. Idrijske žlikrofe lahko izdelujejo le izdelovalci, ki upoštevajo določila iz elaborata o označbi tradicionalnega ugleda za idrijske žlikrofe.

Društvo za promocijo in zaščito idrijskih jedi vsako leto pripravi senzorično ocenjevanje idrijskih žlikrofov in izbere tri najboljše ponudnike idrijskih žlikrofov. Povprašajte na TIC Idrija katera gostilna nudi prave idrijske žlikrofe v tekočem koledarskem letu.

Navodila za izdelavo idrijskih žlikrofov in nekaj receptov si oglejte v brošurah: 
več jezična zloženka  in
Vodnik za gurmane. RECEPT PRAVI IDRIJSKI ŽLIKROFI

Edini pravi recept za izdelavo idrijskih žlikrofov (iz Pravilnika o pogojih za uporabo označbe »tradicionalni ugled« za idrijske žlikrofe) smo zapisali spodaj:  

»Surovine za pripravo idrijskih žlikrofov so:
1. testo:
do 30 dag moke,
* 1-2 jajci,
* olje, voda ali mleko po potrebi, da testo nastane mehko;

2. nadev:
* 50 dag krompirja,
* do 5 dag ocvirkove masti (zaseke) ali prekajene sesekljane slanine,
* do 5 dag čebule,
* drobnjak,
* majaron,
* črni poper,
* sol.

Proizvajalec sam določi količino čebule in ocvirkove masti, vsekakor pa morata biti obe sestavini uporabljeni.

Proizvajalci, ki prodajajo zamrznjene žlikrofe, morajo zaradi ohranjanja senzoričnih lastnosti uporabiti manjšo količino začimb in debelejše testo. Za isto količino nadeva se potrebuje za testo: 40–50 dag bele moke, do 4 jajca, olje, voda ali mleko po potrebi.

Surovine so navedene za 150 kosov idrijskih žlikrofov.«

Za pripravo idrijskih žlikrofov so potrebni naslednji postopki:

1. priprava testa: iz moke, jajca in vode ali mleka se zamesi testo, ki je mehkejše kot testo za rezance. Testo se gnete tako dolgo, da postane prožno, elastično in se ne prijemlje rok in deske. Če se testo prereže, mora biti gosto in brez luknjic. Nato se oblikuje hlebček in se pokrije, da se ne izsuši, in pusti počivati najmanj pol ure. Tako pripravljeno testo se na tanko razvalja;

2. priprava nadeva: nadev za idrijske žlikrofe se pripravi iz kuhanega krompirja, ki se še topel pretlači. Pretlačenemu krompirju se doda sol in maščobo (ocvirki, zaseka, pražena slanina). Nato se primeša pražena čebula in začimbe (majaron, drobnjak, poper, sol). Vse sestavine se dobro premešajo in hitro ugnetejo tako, da se dobi voljno zmes. Nadev ne sme biti drobljiv, zato se mu po potrebi dodaja maščobo. Iz nadeva se napravijo enakomerne, za lešnik velike kroglice, ki se jih polaga na testo;

3. oblikovanje: na razvaljano testo polagamo na primerni razdalji (en prst) kroglice nadeva. Nato se testo med kroglicami prereže po dolgem in počez. Testo se vzviha in med kroglicami stisne, da se sprime in se dobijo ušesca. Zgoraj, v vsakega, se vtisne vdolbinica, tako da se testo ne pretrga. Tako dobijo idrijski žlikrofi značilno obliko klobuka. Mere tipičnega idrijskega žlikrofa: 3 cm v dolžino in 2 cm v višino (višina se meri na sredini idrijskega žlikrofa, na robovih pa so malo višji);

4. kuhanje: idrijski žlikrofi se stresejo v vrelo slano vodo, pomešajo in pokrijejo. Ko se dvignejo in ponovno zavrejo, so kuhani. Vzame se jih iz kropa in takoj ponudi;

5. način serviranja: idrijske žlikrofe se lahko servira kot samostojna jed in se jih zabeli z ocvirki. Lahko se jih ponudi z znano idrijsko omako bakalco, drugimi mesnimi omakami (politi s pečenkino omako, golažem, raznimi pečenkami), z gorgonzolo ipd.


Dober tek!

Fotogalerija

steklenica geruša.JPG

Geruš

Geruš je stara grenka pelinova pijača, ki je idrijske knape ...

Več...

x komentirano

Kontakt

TIC Idrija, Prelovčeva 5

tel: +386 (0)5 37 43 916
e-mail: tic@visit-idrija.si

delovni čas

NE PREZRITE

Zgodba o Idriji - spoznajte očarljivo mesto UNESCO-ve dediščine

        Zgodba o živosrebrnem studencu sredi gozdovUNESCOVO ...

Več...

Turistična agencija VisitIdrija

Pod okriljem Centra za idrijsko dediščino deluje tudi turistična ...

Več...

GeoparkObčina Idrija Geopark