Pošlji razglednico - Idrijska čipkaX

idrijski rudnik prihajali številni rudarji in rudniški strokovnjaki s svojimi družinami.

">
čipka art-foto samo trebižan (7) (Small).jpg

V Idriji je doma slavna idrijska čipka. Kdaj in kako so začeli na Idrijskem klekljati, ni znano, domneva se, da je bilo znanje te domače obrti prinešeno iz nemških ali čeških dežel pred več kot tristo leti. Od tam so na delo v idrijski rudnik prihajali številni rudarji in rudniški strokovnjaki s svojimi družinami.

Vaše ime:
Vaš elektronski naslov:
Ime naslovnika:
Elektronski naslov naslovnika:
Vaše sporočilo:

Idrijska čipka

čipka art-foto samo trebižan (7) (Small).jpg
Pošlji razglednico
to je testno sporočilo, da vidimo kako dela

V Idriji je doma slavna idrijska čipka. Kdaj in kako so začeli na Idrijskem klekljati, ni znano, domneva se, da je bilo znanje te domače obrti prinešeno iz nemških ali čeških dežel pred več kot tristo leti. Od tam so na delo v idrijski rudnik prihajali številni rudarji in rudniški strokovnjaki s svojimi družinami.

Sprva so se klekljale čipke, ki so bile iz grobega, lanenega sukanca, namenjene predvsem domačemu trgu: krašenju cerkva in liturgičnih oblačil ter opremi domov in oblačilnih kosov premožnejšega kmečkega človeka. Znanje klekljanja se je prenašalo s starejših na mlajše, matere so učile hčere. Zaradi vse večjega povpraševanja po kakovostnih čipkah na trgu so začeli ustanavljati šole, namenjene izpopolnjevanju znanja klekljaric in s tem dvigu kakovosti čipk. V Idriji je bila že leta 1876 ustanovljena Čipkarska šola, ki od takrat dalje deluje neprekinjeno.

V tem obdobju je idrijska čipka dobila svojo prepoznavno obliko, splošno uveljavljen način klekljanja je postalo klekljanje tračnih čipk s sedmimi pari klekljev. Trgovci so z njimi prodrli na tuja tržišča ter na svetovnih razstavah dosegali najvišja priznanja. Klekljanje se je preko tečajev in šol, v katerih so poučevale idrijske učiteljice, na prelomu 19. in 20. stoletja širilo na Cerkljansko in področje Trnovskega gozda ter v Selško in Poljansko dolino.

Idrijske žene so se domače obrti množično oprijele. Čeprav so bile za svoje delo razmeroma slabo plačane, jim je klekljanje prinašalo stalen vir dodatnega zaslužka. Z italijansko okupacijo leta 1920 so se spremenile zahteve na čipkarskem trgu – Idrija je lahko konkurirala le z večjo količino čipk, kar je narekovalo njihovo enostavnejšo izdelavo s petimi pari klekljev. Idrijska čipka je tako postala cenejša in dostopna širšemu krogu ljudi. Število klekljaric v rudarskih družinah je po koncu 2. svetovne vojne postopoma upadalo. Danes je klekljanje priljubljena dejavnost številnih upokojenk, med katerimi se nekatere organizirano srečujejo in izobražujejo v društvih, manjši delež pa jih še kleklja za prodajo.

Idrijske čipke danes predstavljajo izziv priznanim modnim oblikovalcem, umetnikom in drugim ustvarjalcem. Njihove izdelke si lahko ogledate na stalni muzejski razstavi Idrijska čipka, z nitjo pisana zgodovina na gradu Gewerkenegg. Idrijsko čipko na trgu pa prepoznate po znaku geografska označba idrijska čipka, ki jo nosijo le visoko kakovostno izdelane čipke. Presenečeni boste, kakšne mojstrovine nastajajo izpod rok pridnih klekljaric!

Ob obisku Idrije ne pozabite na nakup spominka ali darila – podarite sebi in svojim najbližjim prelepo idrijsko čipko! Bogato ponudbo idrijskih čipk najdete v številnih trgovinicah in studijih v Idriji ter v Čipkarski šoli Idrija.


Fotogalerija

x komentirano

Kontakt

TIC Idrija, Mestni trg 2

tel: +386 (0)5 37 43 916
e-mail: tic@visit-idrija.si

delovni čas

NE PREZRITE

Zgodba o Idriji - spoznajte očarljivo mesto UNESCO-ve dediščine

        Zgodba o živosrebrnem studencu sredi gozdovUNESCOVO ...

Več...

Turistična agencija VisitIdrija

Pod okriljem Centra za idrijsko dediščino deluje tudi turistična ...

Več...

Pustovanje 2019

Drage maškare!Tudi letos smo združili klube in društva po našem ...

Več...

GeoparkObčina Idrija Geopark