Vlog Pasja grofica

25. genn. 2023 / 08:36
Vabljeni k ogledu vloga Pasja grofica, biografske video izpovedi, legendarne, celo mitske osebnosti, Emilije Eve Lucije Cecilije Viktorije Kraus.

Nakup vloga Pasja grofica >>

Dolžina videa 56 min
Cena najema (30 dni) 6.5  € 
Slovenski jezik, angleški podnapisi

English website >>

Vlog je nastal kot zgodba igralke, Maruše Mlakar, ki se pripravlja na nastop, v katerem igra Pasjo grofico.

Vlog Napoleonove večne prijateljice je biografska video izpoved, tako rekoč legendarne, celo mitske osebnosti, Emilije Eve Lucije Cecilije Viktorije Kraus, znane pod vzdevkom Pasja grofica, rojene v Idriji leta 1785. Svoje mlado življenje je Emilija preživela preoblečena v poročnika velikega vojskovodje in cesarja Napoleona Bonaparteja. Bila je njegova resnična ljubezen in je ostala njegova prijateljica za vedno. Napoleona je spoznala na plesu v palači Schönbrunn, ko je ta osvojil Dunaj in je z njim pobegnila v Pariz. Nato ga je spremljala na vojnih pohodih in v izgnanstvu tako rekoč do njegove smrti. Sama je umrla v bedi, telesno in duševno strta, obkrožena s tropom psov, mačk, papig in opic, od koder tudi izvira njen vzdevek.

O Pasji grofici je leta 2006 pisatelj Bogdan Novak napisal uspešen roman, po katerem je nastala priredba za video uprizoritev in je bila izvedena tudi v gledališki obliki ob razkošni večerji v idiličnem baročnem Kendovem dvorcu v Spodnji Idriji, ki je slikovit ambient za zgodovinsko pripoved iz začetka 19. stoletja. Na večerji so gostje spoznavali in okušali kulinarične specialitete, ki jih je Emilija uživala v rodni Idriji, na Dunaju, kjer je nekaj časa živela kot rejenka svojega posvojitelja ter predvsem kasneje na vojnih pohodih z Napoleonom. Pomembni dogodki in tudi vsakdan, denimo njeno družinsko življenje, prvo srečanje z Napoleonom, praznovanje njegovih zmagovalnih bitk in njuna poroka, so bili namreč vedno pospremljeni s posebnimi jedmi. Vlog je nastal kot zgodba igralke, ki se pripravlja na ta nastop, ob čemer spoznavamo tudi rojstno mesto igralke ter Emilije in njuni prepletajoči se zgodbi, pa tudi zakulisje kulinaričnih priprav v kuhinji in glavnega chefa Napoleona oziroma chefa gledališko-kulinaričnega dogodka. 

Igralka Maruša Mlakar je za vlogo Pasje grofice prejela Občinsko nagrado za mlade ustvarjalce 2022.

 

Ustvarjalna ekipa

Pasja grofica Maruša Mlakar
Avtor besedila Bogdan Novak
Avtorica priredbe in režiserka Ana Kržišnik Blažica
Ostali nastopajoči Klavdij Pirih, Gregor Kosmač, Franci Pivk, Urban Čefarin
Montažerka videa Neli Maraž
Snemalci Maruša Mlakar, Ana Kržišnik Blažica, Neli Maraž, Tara Caruso Bizjak, Lara Knap, Maja Krvina
Modna kreatorja večerne obleke Borut Šulin in Čipkarska šola Idrija

Producenta Dramatično društvo Idrija in Mala gledališka šola GJV Idrija
V sodelovanju s Kendovim dvorcem in Mestnim muzejem Idrija.

Fotograf Robert Zabukovec