The work

30. jan. 2020 / 19:00
The work
Filmsko gledališče Idrija
Četrtek, 30.01.2020, ob 19:00
DOKUMENTAREC, 87 min

Film prikazuje neposredno čustveno pomoč, različne tehnike zdravljenja in pomen prepoznavanja in preseganja travm človeka. Čeprav se dogaja v zaporu, je to dejansko film o vsakem izmed nas.

V zaporu Folsom v Kaliforniji se trije moški civilisti udeležijo štiridnevne skupinske terapije z obsojenci četrte stopnje. V tem času, vsak udeleženec terapije doživi globok spust v bolečine svoje preteklosti. Surov in odprt proces, ki ga zaporniki doživljajo in izkusijo, preseže pričakovanja obiskovalcev. Prisili jih, da vidijo sebe in zapornike na povsem nove in nepričakovane načine in s tem izstopijo iz svoje cone udobja.

Namen filma je prikazati nov in zelo neposreden, vendar izredno učinkovit način terapevtskega oziroma rehabilitacijskega dela z zaporniki, bivšimi zaporniki in povsem preprostimi ljudmi zunaj zapora (civilisti). Ta neposreden način skupinske terapije je izredno učinkovit za vse prisotne. Pomaga nam razumeti, zakaj večina ljudi v sebi nosi destruktivna nagnjenja, čustvene bolečine in rane, ki nas spremljajo v vsakodnevnem življenju. Pokaže nam, kako jih lahko varno in neposredno sprostimo iz svoje osebnosti. Udeleženci nas v štiridnevni skupinski terapiji na direkten način učijo, kako biti avtentičen, resničen in jasen; kako sprostiti potlačena in skrita čustva in občutke, kako deluje človeška podpora in pomoč, kaj so določeni vzroki naših izzivov v življenju, odnosih in kako jih lahko spremenimo. Udeleženci skupinske terapije odkrijejo ranjenega moškega v sebi in posledice odnosa med očetom in sinom, kar je tudi poglavitni vzrok za rane, ki peljejo moškega v notranjo in zunanjo destruktivnost. Kar pa ne pomeni, da film ni primeren za žensko publiko.

Odziv gledalcev: "Ta film bi si moral ogledati vsak moški, vsak oče, vsak mladostnik in tudi vsaka ženska, mama in mladostnica. "

 

 

 

 

 

Načrtuj