RAZIŠČITE UNESCO svetovno dediščino

Oglejte si najimenitnejše objekte dediščine živega srebra s skupno vstopnico.
arrow-left arrow-right

Znamenitosti in poudarki

Rudnik živega srebra: Antonijev rov in Topilnica Hg

Na sprehodu po stopinjah idrijskih rudarjev v drugem največjem živosrebrovem rudniku na svetu si boste ogledali prikaz načinov rudarjenja skozi različna obdobja od 16. stoletja do danes, v Topilnici prikaz procesa topljenja od rude do kapljic živega srebra, spoznali pa boste tudi pomen živega srebra za Idrijo in ves svet.

Rudniški grad Gewerkenegg

V nekdanjem rudniškem gradu je danes skozi razstave predstavljena bogata zgodovina idrijskega rudnika in mesta Idrije od začetkov leta 1490 do danes. Spoznali se boste z razvojem Idrije in Idrijskega skozi različna obdobja ter dediščino lokalnega okolja s poudarkom na dediščini klekljanja idrijske čipke.

Objekti kulturne in tehnične dediščine

Kamšt: Velika črpalna naprava na vodni pogon je iz globin rudnika črpala jamsko vodo. Naprava iz leta 1790 je edina še ohranjena kamšt v Idriji, njena posebnost pa je ogromno leseno pogonsko kolo, ki v premeru meri 13,6 m.
Jašek Frančiške: V prostorih vhodne stavbe Frančiškovega jaška si lahko ogledate bogato zbirko obnovljenih rudniških strojev in naprav, katere posebnost je ogromna »in situ« predstavljena Kleyeva črpalka na parni pogon.
Rudarska hiša: Idrijska rudarska hiša je primer nekdaj tipične idrijske arhitekture. Zgrajena je bila v drugi polovici 18. stoletja. Danes si jo lahko ogledate v spremstvu vodnika, ki vas popelje v domače okolje rudarske družine iz začetka 20. stoletja.

Razstava "Zapisano v kamninah"

V Centru za obiskovalce UNESCO globalnega Geoparka Idrija je na ogled zanimiva interaktivna razstava, ki je primerna za vse generacije. Najmlajšim so namenjene tri točke, kjer na igriv in interaktiven način odkrivajo naravne znamenitosti. Je odlično izhodišče za izlet po geoparku Idrija.

CENA ODRASLI: 39,00 EUR
CENA OTROCI:   23,00 EUR (do 15 let)

*Cena vsebuje DDV.

 

Paket vključuje

Skupno vstopnico za ogled:

  • razstave "Zapisano v kamninah" Centra za obiskovalce
  • ogled Rudnika živega srebra z Antonijevim rovom
  • ogled Topilnice Hg,
  • ogled rudniškega gradu Gewerkenegg ter najpomembnejših objektov kulturne in tehnične dediščine pod okriljem Mestnega muzeja Idrija.

Vstopnice

Otroci (do 15 leta) / 23 € Odrasli / 39 € Skupaj za plačilo
RAZIŠČITE UNESCO svetovno dediščino Otroci (do 15 leta) / 23 €
Odrasli / 39 €
Skupaj za plačilo 0
Z izpolnitvijo obrazca, se strinjate s Izjavo o zasebnosti po novi uredbi o varstvu osebnih podatkov (GDPR).

Veljavnost in aktivacija

S skupno vstopnico lahko vključene znamenitosti obiščete po svojem razporedu. Vstopnico lahko aktivirate v roku 1 meseca od nakupa. Po aktivaciji začne teči obdobje veljavnosti vstopnice, ki traja 72 ur. Obdobje veljavnosti nastopi, ko vstopnico uporabite prvič, torej ko obiščete eno izmed vključenih znamenitosti. Ogled Kamšti, Jaška Frančiške in Rudarske hiše je možen le v spremstvu muzejskega vodnika. Vstopnico lahko aktivirate le v recepciji Mestnega muzeja Idrija na gradu Gewerkenegg. Po preteku obdobja veljavnosti (72 ur) vstopnice ne morete več uporabljati, četudi niste obiskali vseh znamenitosti.

Urnik

Znamenitosti lahko obiščete v času odprtja. Urniki na povezavah:
http://www.cudhg-idrija.si/urnik/
https://www.muzej-idrija-cerkno.si/obiscite-nas/kje-smo/

Načrtuj